Ελλάδα

Ελληνική Αστυνομία: Πρόταση να φορούν κάμερες στις στολές

Το σκεπτικό έρχεται σε συνέχεια καταγγελιών για περιστατικά αστυνομικής βίας

Το πρόσφατο κύμα καταγγελιών για αστυνομική βία αναγκάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναζητά εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο φαινόμενο.

Μία από τις προτάσεις, σύμφωνα με το Έθνος, είναι να τοποθετηθούν κάμερες στις στολές των αστυνομικών που υπηρετούν σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», όπως τα ΜΑΤ, οι ΟΠΚΕ και τα ΕΚΑΜ.

Το σκεπτικό είναι ότι μετά από μία καταγγελία θα μπορεί να «ανοίξει» η κάμερα και να αποδείξει τι πραγματικά έχει συμβεί. Την πρόταση έφεραν πρώτοι στο τραπέζι των συζητήσεων οι ίδιοι οι αστυνομικοί.

Συγκεκριμένα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ύστερα από τις πρόσφατες καταγγελίες για αστυνομική βία, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία προτείνεται η τοποθέτηση καμερών στις στολές.

«Θα υπάρχει ακριβής αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και θα σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν άδικο αστικό μύθο εις βάρος μας». Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, πρόκειται για τεχνολογία που έχει γίνει ευρέως αποδεκτή στις αστυνομίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ. Αυτό που θα εξεταστεί είναι εάν η πρόταση παραβιάζει ή όχι το νόμο περί προσωπικών δεδομένων και εάν υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής τροποποίησης.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξετάζουν σοβαρά τις προτάσεις των συνδικαλιστών για τις κάμερες και έτσι δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του 2020 να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια