Ελλάδα

Δίπλωμα Οδήγησης: Στο... τιμόνι από τα 17 - Οι όροι της «συνοδευόμενης οδήγησης»

Μειώνεται το όριο ηλικίας για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης

Κατά ένα έτος μειώνεται το όριο ηλικίας για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, όμως, με προϋποθέσεις!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», ο Κρητικός υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης και οι συνεργάτες του φέρονται έτοιμοι να θεσμοθετήσουν τη συνοδευόμενη οδήγηση από την ηλικία των 17 ετών. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι νέοι και νέες, αφού περάσουν από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση δυνατότητας οδήγησης, θα μπορούν να οδηγούν με έναν συνοδηγό.

Η οριστική άδεια οδήγησης θα χορηγείται μετά τη συμπλήρωση των 18 ετών. Ο δε ανήλικος κατά τη διάρκεια της συνοδευόµενης οδήγησης θα υποχρεούται σε ειδική ασφαλιστική κάλυψη.

Οι… προϋποθέσεις για τους συνοδηγούς

Αλλά το ζήτημα του συνοδού δεν αφήνεται στην τύχη. Ο συνοδηγός, σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών, κάτοχος διπλώματος οδήγησης για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να μην του έχει καταλογιστεί ποτέ κανένας βαθμός ποινής στο point system. Με τον τρόπο αυτόν θα αποτραπεί η δυνατότητα να παίρνουν το τιμόνι 17χρονοι που θα συνοδεύονται από 18χρονους φίλους τους (ή από συνοδηγούς της ίδιας ηλικίας)!

Ευρωπαϊκό παράδειγμα

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη πρόταση θα εναρμονίσει την Ελλάδα με όσα ισχύουν για τη συνοδευόμενη οδήγηση στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Σλοβακία και στο Λουξεμβούργο, καθώς υιοθετεί πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, έχει θεσμοθετηθεί η συνοδευόμενη οδήγηση από την ηλικία των 15 ετών. Στην Ισλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Σλοβενία η συνοδευόμενη οδήγηση ισχύει από την ηλικία των 16 ετών.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια