default-image

Βασίλης Κικίλιας: Υποχρεωτικά εμβόλια στα παιδιά, ενημέρωση για εξετάσεις με SMS

Ελλάδα
Βασίλης Κικίλιας: Υποχρεωτικά εμβόλια στα παιδιά, ενημέρωση για εξετάσεις με SMS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι αλλαγές του νέου νοµοσχεδίου - Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους

Ακόμη και µήνυµα στο κινητό θα στέλνει το υπουργείο Υγείας, ώστε να ενηµερώνει για όλες τις απαραίτητες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, προκειµένου να προστατευθούµε από σοβαρά νοσήµατα.

«Μέχρι σήµερα νοµοθετήθηκαν δύο φορές αλλαγές στη Δηµόσια Υγεία, αλλά ουδέποτε εφαρµόσθηκαν στην πράξη. Ο σχεδιασµός που κάναµε θα ευνοήσει όλους τους πολίτες σε βάθος χρόνου, ώστε να προλαµβάνονται τα νοσήµατα. ∆εν φέρνουµε το νοµοσχέδιο στη Βουλή για µικροκοµµατικά οφέλη, αλλά δηµιουργείται ένα θεσµικό πλαίσιο που δεν υπάρχει και µε το οποίο φιλοδοξούµε να αλλάξουµε τον τρόπο που λειτουργεί το δοµηµένο κράτος, υλοποιώντας τις οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει ο υπουργός Υγείας. Τρεις είναι οι ρηξικέλευθες αλλαγές που περιγράφονται στο νοµοσχέδιο:

Σύμφωνα με το Έθνος, η χαρτογράφηση όλων των πιθανών κινδύνων υγείας των πολιτών µε βάση τη συµπεριφορά που ακολουθούν και τον τρόπο ζωής τους. Γι’ αυτό και θα ενεργοποιηθούν όλοι οι γιατροί της χώρας, τόσο οι οικογενειακοί όσο και εκείνοι της πρώτης επαφής, ώστε να ξεκινήσουν να καταγράφουν τα προβλήµατα που πιθανώς να αντιµετωπίσουν στο µέλλον οι πολίτες µε βάση τις συνήθειές τους (κάπνισµα, αλκοόλ κ.λπ.).

Η δεύτερη σηµαντική αλλαγή του συστήµατος δηµόσιας υγείας θα περιλαµβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (προσυµπτωµατικός έλεγχος) για όλους τους πολίτες, µε βάση την ηλικία τους αλλά και τον «χάρτη» των κινδύνων που θα δηµιουργηθεί.

Αλλάζει ριζικά ο συντονισµός όλων των υπηρεσιών υγείας που υπάρχουν σε δήµους και περιφέρειες, τον οποίο αναλαµβάνει πλέον το υπουργείο Υγείας, ώστε να ακολουθείται ένα ενιαίο πρόγραµµα πρόληψης. Μέχρι σήµερα, άλλωστε, όλες οι υγειονοµικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργούσαν αυτοβούλως, χωρίς καµία καθοδήγηση. Η ένταξή τους στην οµπρέλα του υπουργείου Υγείας θα είναι υποχρεωτική.

Σύµφωνα µε τις διατάξεις του νοµοσχεδίου, όλοι οι γιατροί της χώρας (οικογενειακοί αλλά και αυτοί της πρώτης επαφής, ανεξαρτήτως ειδικότητας) θα είναι υποχρεωµένοι να δηµιουργήσουν τον ατοµικό ηλεκτρονικό φάκελο του κάθε πολίτη. Για όσους ήδη διαθέτουν φάκελο (περίπου 1,5 εκατ. πολίτες), αυτός θα ενισχυθεί µε τα επιπλέον στοιχεία και τις συνήθειές τους, ώστε να µπορούν να εκτιµηθούν οι κίνδυνοι για καθέναν ξεχωριστά. Μέχρι σήµερα ο ατοµικός ηλεκτρονικός φάκελος περιείχε µόνο ιατρικά δεδοµένα των ασθενών, ενώ πλέον θα προστεθούν και όσα µπορούν να αποβούν µοιραία για τη ζωή τους, όπως είναι οι κακές συνήθειες. Τα δεδοµένα θα προστατεύονται πλήρως µε το απόρρητο, όπως άλλωστε προβλεπόταν και σε περσινό νοµοσχέδιο της προηγούµενης κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας, που θα ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου και πριν κατατεθεί θα βγει σε δηµόσια διαβούλευση, περιλαµβάνει και µια άλλη τοµή: αυτή της ενιαίας δράσης όλων των υπηρεσιών υγείας. Για πρώτη φορά όλες οι δοµές θα λειτουργούν υπό την «οµπρέλα» του υπουργείου Υγείας, το οποίο και θα δίνει τις κατευθυντήριες γραµµές. Υποχρεωτικά όλες οι υπηρεσίες υγείας των δήµων και των περιφερειών, αλλά και οι υγειονοµικοί υπάλληλοι, θα πρέπει να συντονίζονται µε τις δράσεις πρόληψης που θα πραγµατοποιεί το υπουργείο Υγείας, ώστε να υπάρχει κοινός στόχος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News