Mπλεγμένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας για τις δύο εγγονές του

Κρήτη
Mπλεγμένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας για τις δύο εγγονές του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο “Γολγοθάς” του παππού που παλεύει για να πάρουν ελληνική ιθαγένεια οι εγγονές του

Στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας βρίσκεται ένας Έλληνας παππούς, που παλεύει προκειμένου να μπορέσουν οι δύο εγγονές του να λάβουν επίσημα την ελληνική ιθαγένεια, που δικαιούνται νόμιμα λόγω γέννησης από Έλληνα γονέα. Απογοητευμένος και αγανακτισμένος, ως ακροατής του ραδιοφώνου 98,4, απέστειλε μήνυμα στον Γιώργο Σαχίνη, ξετυλίγοντας την “Οδύσσεια” που περνάει θέλοντας να κλείσει ραντεβού στο ελληνικό Προξενείο στο Λονδίνο.

Πρόκειται για τον ομογενή κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, που επιδιώκει να φέρει εις πέρας τις διαδικασίες για την ελληνική ιθαγένεια των εγγονιών του και δεν το βάζει κάτω, παρά το ότι δεν μπορεί να μιλήσει ούτε στο τηλέφωνο με το Προξενείο. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που παλεύει για κάτι τέτοιο... Όπως αποδεικνύεται, εγκλωβισμένοι στη γραφειοκρατία βρίσκονται αρκετοί Έλληνες του εξωτερικού, που προσπαθούν χρόνια να πάρουν ιθαγένεια αλλά δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Ο “Γολγοθάς” για τον κ. Παπαϊωάννου ξεκινάει κάπως έτσι, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος αναφέρει: «Ο υιός µου, Αλέξης Παπαϊωάννου, γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και σύμφωνα µε τους νόμους του κράτους τον δήλωσα στο τοπικό Ληξιαρχείο και απέκτησε την ιθαγένεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Την επόμενη ημέρα της γέννησής του, απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια από την ημερομηνία γεννήσεώς του, μετά τη δήλωση που έκανα στο Ληξιαρχείο της ελληνικής Πρεσβείας και απεστάλη στο Ληξιαρχείο του Δήμου Κέρκυρας, και ενεγράφη αυτομάτως στην οικογενειακή µου μερίδα, σύμφωνα µε τους νόμους του Ελληνικού Κράτους. Σήμερα κατέχει και τις δύο ιθαγένειες, όπως επιτρέπεται και από τα δύο κράτη. Όταν γεννήθηκαν οι δύο κόρες του υιού µου, υποχρεωτικά, μαζί µε τη μητέρα, τις δήλωσαν στο Ληξιαρχείο του Δήμου που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο µε το επώνυμο του πατέρα τους (Αλέξη) Παπαϊωάννου. Αυτό φαίνεται καθαρότατα από τα επίσημα πιστοποιητικά γεννήσεως των τέκνων, που κατατέθηκαν στο Δημοτολόγιο Κέρκυρας.

Μέχρι την τέλεση του γάμου του στην Κέρκυρα, στις 26 Ιουλίου 2019, ο υιός µου Αλέξης υποχρεωτικά ήταν µέλος της οικογενειακής µου μερίδας και ταξίδευε µε το βρετανικό διαβατήριο και την ελληνική του ταυτότητα στην πατρίδα µας. Μετά τη δήλωση και παραλαβή της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου, πήγε στο Δημοτολόγιο όπου κατέθεσε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εκ των οποίων όσα ήταν/είναι στην αγγλική γλώσσα έχουν την επισημείωση “Apostille”, καθώς επίσης επίσημη μετάφραση και υποχρεωτικά του άνοιξαν τη δική του οικογενειακή μερίδα. Θέλω να σας αναφέρω ότι την εποχή που γεννήθηκε ο γιος µου, το 1977, η πρόσβαση στην ελληνική Πρεσβεία και το Προξενείο ήταν πολύ εύκολη. Τότε δε χρειαζόταν να κάνεις ραντεβού και όταν έκανα τη δήλωση γεννήσεως, δε χρειάστηκε παραπάνω από 30 λεπτά. Δυστυχώς, σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει και είναι σχεδόν αδύνατον να πάρεις τηλέφωνο να ενημερωθείς, διότι σου απαντάει ένας τηλεφωνητής που, αφού σου αναφέρει διάφορες διευθύνσεις 1, 2, 3 κ.λπ., οι οποίες τελικά δεν απαντούν αλλά σε στέλνουν να κάνεις ραντεβού στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας και εκεί στο Τμήμα Ιθαγένειας, όπου ποτέ δεν μπόρεσα να βρω μια ημερομηνία να κλείσω ραντεβού για όλο το 2020. Αυτός είναι ο λόγος που τελικά απευθύνθηκα σε εσάς και έχω την εντύπωση ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί µε έναν απλό τρόπο», τόνισε μέσα στην απογοήτευσή του.

Αυτή τη στιγμή, η διαδικασία για να πάρουν οι δύο εγγονές του, ηλικίας 9 και 7 ετών, την ελληνική ιθαγένεια έχει κολλήσει, µε το όλο θέμα να τον απασχολεί τέσσερις μήνες, χωρίς να μπορεί να βγάλει άκρη για να το λύσει.

«Σε ερώτησή µου για ποιο λόγο δεν καταχώρισαν όσα ανέφερα στην παρ. 4, µου απάντησαν ότι έκαναν ερώτηση στο Τμήμα Ιθαγένειας Κέρκυρας, που τους υπέδειξε ότι πρέπει ο υιός µου να απευθυνθεί στην Ελληνική Υπηρεσία του Λονδίνου και να κάνει αίτηση για “Διαπιστωτική Πράξη”, που θα αποσταλεί υπηρεσιακά στην Κέρκυρα».

«Δεν απαντούν ούτε στο τηλέφωνο»

Ο ίδιος, όπως λέει, έχει συλλέξει και διαβάσει πλέον των 10 σχετικών νόμων, διάφορες υπηρεσιακές οδηγίες, καθώς και τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Έχει στείλει ένα σωρό επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά ακόμη τίποτα... οπότε και αναρωτιέται: «Ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξης του Προξενείου της Ελλάδας στο Λονδίνο, όταν δεν μπορείς να πάρεις τηλέφωνο και να σου απαντήσουν; Έχω τρεις μέρες που καλώ και αφού ακούσω δύο λεπτά οδηγίες».

Ο ίδιος καταλήγει ζητώντας για μια ακόμη φορά λύση στο πρόβλημά του στο ότι «δυστυχώς, ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημά µου είναι να πάω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να κατηγορήσω την πατρίδα µου. Η ελληνική γραφειοκρατία, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, είναι αδιάφορη και δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο πάρα για τη δημόσια καρεκλά, που κατάφερε να πάρει µε μέσο και όχι µε προσόντα. Εγώ, αν και ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάντα σκέπτομαι και παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στην πατρίδα µου. Αυτή είναι μέχρι σήμερα η κατάσταση και, για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω να αλλάξει... σύντομα. Όταν έλαβα την τελευταία απάντηση από την Αθήνα και το υπουργείο Εσωτερικών, θαύμασα το μεγαλείο και την ελληνική γραφειοκρατία. Μετά σκέφτηκα: Πώς μπορεί αυτό το κράτος να επιβιώσει; Τελικά είναι ο “γύρος του κόσμου σε 60 μέρες” για κάτι που είναι αυταπόδεικτο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News