Εκοιμήθη ο σπουδαίος π. Γεώργιος Μεταλληνός

Ελλάδα
Εκοιμήθη ο σπουδαίος π. Γεώργιος Μεταλληνός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διακρίθηκε από τον παγκόσμιο επιστημονικό κόσμο για τη σοφία, την κατάρτισή του και το περισπούδαστο έργο του, αλλά και την πιστότητά του προς την παράδοση της Εκκλησίας

Μία σημαντική πνευματική προσωπικότητα της χώρας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών. Πρόκειται για τον πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.

Της Εξοδίου Ακολουθίας του μακαριστού πρωτοπρεσβύτερου και ακαδημαϊκού Γεώργιου Μεταλληνού θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου και ώρα 14.00 στον Ι.Ν. Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων.

Ο πατέρας Μεταλληνός υπήρξε σπουδαίος καθηγητής Θεολογίας και συγγραφέας δεκάδων θεολογικών βιβλίων. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940 όπου και ολοκλήρωσε τη φοίτηση του στις εγκύκλιες σπουδές (1958).

Από το 1964 έως το 1967 σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε τα πτυχία Θεολογίας και Φιλολογίας.

Με την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δυτική Γερμανία (στα πανεπιστήμια Βόννης και Κολωνίας), όπου και διέμεινε μέχρι το 1975. Ενδιάμεσα πραγματοποίησε σπουδές και αρχειακές έρευνες στην Αγγλία.

Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας – Ιστορίας (Κολωνία).

Από το 1984 ήταν καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας «Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά την μεταβυζαντινή περίοδο», «Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας» και «Βυζαντινή Ιστορία».

Διετέλεσε Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής από το 2004 έως το 2007, οπότε και αφυπηρέτησε, όντας Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής. Την ποιμαντική του δραστηριότητα ανέπτυσσε στον πανεπιστημιακό Ναό του Αγίου Αντίπα στο χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής.

Υπήρξε μέλος πολλών Επιστημονικών Συλλόγων και εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος και της Κύπρου σε Συνέδρια, ενώ από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ένας εκ των συγχρόνων σπουδαιότερων θεολόγων. Διακρίθηκε από τον παγκόσμιο επιστημονικό κόσμο για τη σοφία, την κατάρτισή του και το περισπούδαστο έργο του, αλλά και την πιστότητά του προς την παράδοση της Εκκλησίας.

Το 2015 βραβεύτηκε με το Μακεδονικό Βραβείο για το συνολικό του έργο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News