Ελλάδα

Βασίλης Κικίλιας: Υποχρεωτικός εμβολιασμός στην προσχολική ηλικία

Νομοσχέδιο προανήγγειλε ο υπουργός - Διορίζονται οι διοικητές των νοσοκομείων

Στην αποκάλυψη ενός νέου νομοσχεδίου, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία αναμένεται στις 7 Ιανουαρίου σημειώνοντας «ο εμβολιασμός είναι ζήτημα ζωής και μας αφορά όλους», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε παλαιότερη δήλωσή του. «Σημαίνει προφύλαξη του ατόμου και ταυτόχρονα προστασία του κοινωνικού συνόλου. Αφορά, όμως, ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού: Παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες παθήσεις, εγκυμονούσες, επαγγελματίες υγείας».

Διορίζονται τις επόμενες ημέρες οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία

Αναφερόμενος στο θέμα των διοικητών στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας επισήμανε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι προς το παρόν δεν έχει διοριστεί κανένας. «Ελέγχονται από την υπηρεσία, όπως ορίζει ο νόμος. Ο νόμος λέει τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση ενός διορισμού ελέγχονται τα δικαιολογητικά όλων, τα ποινικά μητρώα κ.λπ. Στις επόμενες μέρες θα διοριστούν οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία. Για πρώτη φορά, με νόμο του κράτους, έφερα την αξιολόγηση των διοικητών στα νοσοκομεία. Δηλαδή, ανά τρεις μήνες, με βάση ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες, οι εκάστοτε διοικητές θα αξιολογούνται και ανάλογα με το αν κάνουν καλά ή όχι τη δουλειά τους θα παραμένουν στη θέση τους ή θα απολύονται αυτοδικαίως χωρίς να αποζημιώνονται», υπογράμμισε.

Για τις όποιες αστοχίες έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον ή κατά την εξέλιξη της αξιολόγησης, όπως δήλωσε, «εμείς είμαστε εδώ για να τις διορθώνουμε. Εγώ και αφουγκράζομαι την κοινωνία και τον κόσμο καταλαβαίνω και την κριτική η οποία γίνεται. Και είμαι πάντα ανοιχτός στο να εξελισσόμαστε και να βελτιωνόμαστε. Ταυτόχρονα όμως, είμαι κάθετος σε αυτό, δεν θα επιτρέψω την ανθρωποφαγία».

Εξοικονόμηση 180 εκατομμυρίων ευρώ για το κράτος και 50 εκατομμυρίων ευρώ στην τσέπη των ασφαλισμένων επιτυγχάνεται με το νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι παρέλαβε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία αυξήσεις στα φάρμακα μέχρι 10% και πρόσθεσε: «Πλέον, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, αλλά μειώσεις μέχρι και 7% σε πάνω από 3.000 κωδικούς. Για το 2020, το υπουργείο Υγείας εξασφάλισε ότι οι συμπολίτες μας θα καταβάλουν 50 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τη συμμετοχή τους στα φάρμακα». Επίσης, είπε πως ήδη μειώθηκε σε κάποια φάρμακα η φορολογία στο 6% από 13% και θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις τόσο στις παροχές της υγείας όσο και στα φάρμακα.

Για την κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων

«Θα συναντηθώ μέσα στις επόμενες ημέρες με τους προέδρους των τμημάτων αρχιτεκτονικών και πολυτεχνικών των σχολών μας. Έχουμε καταγεγραμμένα τα προβλήματα των νοσοκομείων μας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στηρίξει μετά από την εποχή του Αλέκου Παπαδόπουλου, πάνε πολλά χρόνια πίσω που ακούμπησε κάποιος τα νοσοκομεία μας, εντός του 2020 την επέμβαση σε νοσοκομεία σε ό,τι έχει να κάνει με το κτιριακό. Από τις τουαλέτες μέχρι τα επείγοντα, τα χειρουργεία, μέχρι τα μηχανήματα, τη μόνωση, τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό τους, μέχρι τη διαχείριση των τοξικών αποβλήτων», τόνισε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε: «Είτε με χρήματα του κράτους είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε με δωρητές και ευεργέτες, τους οποίους ευχαριστώ γιατί ήδη κάνουν παρεμβάσεις στα νοσοκομεία μας. Άρα, εντός του 2020 θα δείτε κτιριακές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία μας.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια