13 Δ​εκεμβρίου του 1943: Το ναζιστικό έγκλημα στα Καλάβρυτα

Ελλάδα
13 Δ​εκεμβρίου του 1943: Το ναζιστικό έγκλημα στα Καλάβρυτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, πριν από 76 χρόνια, σημειώνεται στην Πελοπόννησο ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των ναζιστών, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, στρατιωτικές δυνάμεις της Βέρμαχτ εξοντώνουν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, ως αντίποινα για την εκτέλεση Γερμανών στρατιωτών από αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Η επιχείρηση “Καλάβρυτα”, όπως αναφέρει το wikipedia.org ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου του 1943, όταν οι ναζί στρατιώτες άρχισαν να συγκεντρώνονται μαζικά στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, από διάφορα άλλα μέρη της Πελοποννήσου, όπως η Πάτρα, το Αίγιο, ο Πύργος και η Τρίπολη.

Στο διάβα τους, οι Γερμανοί δε δίστασαν να κάψουν χωριά και μοναστήρια, καθώς και να σκοτώσουν άοπλους πολίτες και μοναχούς. Πέντε μέρες μετά, ο γερμανικός κλοιός έξω από τα Καλάβρυτα γίνεται ασφυκτικός. Οι ναζί καθησύχασαν τους τρομαγμένους κατοίκους του θρυλικού χωριού, λέγοντάς τους ότι στόχος τους ήταν μόνο η εξόντωση των ανταρτών.

Τελείως ξαφνικά, ωστόσο, το πρωί της αποφράδας 13ης Δεκεμβρίου, οι ναζί συγκεντρώνουν όλο τον άρρενα πληθυσμό άνω των 13 ετών στη “Ράχη του Καπή” και κλειδαμπαρώνουν τα γυναικόπαιδα μέσα στο σχολείο του χωριού. Το απόγευμα, οι στρατιώτες της Βέρμαχτ εκτελούν με πολυβόλα περίπου 800 κατοίκους των Καλαβρύτων.

Από το μακελειό γλίτωσαν μόνο 13 Καλαβρυτινοί, οι οποίοι διασώθηκαν επειδή καλύφθηκαν από τα πτώματα των συγχωριανών τους, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να τους περάσουν για νεκρούς. Το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την πυρπόληση σχεδόν του συνόλου των κτισμάτων των Καλαβρύτων.

Συνολικά, στην επιχείρηση “Καλάβρυτα” οι Γερμανοί σκότωσαν 1.101 ανθρώπους, κατέστρεψαν πάνω από 1.000 σπίτια, κατέσχεσαν περίπου 2.000 αιγοπρόβατα και απέσπασαν 260 εκατομμύρια δραχμές.

Το ολοκαύτωμα στο Κούγκι

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Δεκεμβρίου του 1803, όταν λαμβάνει χώρα το περίφημο ολοκαύτωμα στο Κούγκι του Σουλίου.

Ο ιερομόναχος Σαμουήλ με πέντε ακόμη Σουλιώτες έβαλαν φωτιά σε βαρέλι με πυρίτιδα και ανατινάχτηκαν, προτιμώντας τον θάνατο από το να πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Ο τέως “δραπετεύει” στην Ιταλία

Σαν σήμερα, στις 13 Δεκεμβρίου του 1967, ο - τότε - βασιλιάς Κωνσταντίνος εγκαταλείπει την Ελλάδα, μετά και την αποτυχία του βασιλικού κινήματος που στόχευε στην ανατροπή της απριλιανής δικτατορίας, που είχε εγκαθιδρυθεί μερικούς μήνες πριν στη χώρα μας. Ο Κωνσταντίνος διέφυγε με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου ζήτησε άσυλο.

Η καταδίκη του Κώστα Πλεύρη

Εξάλλου, στις 13 Δεκεμβρίου του 2007, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Πλεύρης (πατέρας του Θάνου Πλεύρη) καταδικάζεται σε φυλάκιση 14 μηνών με αναστολή για παράβαση του νόμου περί φυλετικών διακρίσεων. Η καταδικαστική απόφαση αφορούσε στο βιβλίο του με τίτλο “Εβραίοι, όλη η αλήθεια”. Δύο χρόνια μετά, ωστόσο, ο Πλεύρης επρόκειτο να αθωωθεί από το Εφετείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News