Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Χριστίνα Ωνάση: Μια ζωή με... «χτυπήματα»

Βίος και πολιτεία της Χριστίνας Ωνάση

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Δεκεμβρίου του 1950, όταν γεννιέται στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ η Χριστίνα Ωνάση. Ήταν το δεύτερο παιδί του Αριστοτέλη Ωνάση και της πρώτης του συζύγου, Τίνας Λιβανού. Είχε ένα μεγαλύτερο αδερφό, τον Αλέξανδρο, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα το 1973, σε ηλικία μόλις 25 ετών.

 Ο θάνατος του Αλέξανδρου ήταν το πρώτο από τα συνολικά τρία χτυπήματα που της επιφύλασσε η μοίρα: Το 1974 έχασε τη μητέρα της σε ηλικία 45 ετών, ενώ ένα χρόνο μετά έφυγε από τη ζωή και ο πατέρας της. Μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, η Χριστίνα κληρονόμησε το 55% της περιουσίας του, χρηματικής αξίας 408 εκατομμυρίων δολαρίων. Το υπόλοιπο 45% διατέθηκε για τη δημιουργία του κοινωφελούς ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης”.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, η Χριστίνα Ωνάση παραλίγο να χάσει τη ζωή της εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης βαρβιτουρικών και ηρεμιστικών χαπιών και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου της, η Χριστίνα έκανε τέσσερις γάμους. Όλοι τους κατέληξαν σε διαζύγιο. Ο τελευταίος της γάμος ήταν με τον Γάλλο φαρμακοβιομήχανο Τιερί Ρουσέλ, με τον οποίο απέκτησε το μοναδικό της παιδί, την Αθηνά Ωνάση.

Ο γάμος της Χριστίνας με τον Ρουσέλ έγινε το 1984, ενώ η Αθηνά γεννήθηκε το 1985. Το ανδρόγυνο χώρισε τελικά το 1988, όταν η Χριστίνα πληροφορήθηκε ότι ο σύζυγός της την απατούσε με ένα μοντέλο από τη Σουηδία. Η Χριστίνα Ωνάση ετοιμαζόταν να προχωρήσει και σε πέμπτο γάμο. Τελικά την πρόλαβε ο θάνατος, καθώς στις 19 Νοεμβρίου του 1988 εντοπίστηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της στο Μπουένος Άιρες. Η νεκροψία έδειξε ότι η Χριστίνα πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Το άδοξο τέλος του Νικηφόρου Φωκά

Σαν σήμερα, στις 11 Δεκεμβρίου του 969 μ.Χ., δολοφονείται ο Νικηφόρος Φωκάς, ένας από τους πιο σημαντικούς αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Γεννήθηκε το 912 στην Καππαδοκία. Ο Φωκάς ανήκε στη Μακεδονική Δυναστεία. Σαν αυτοκράτορας διακρίθηκε κυρίως για τις στρατιωτικές και λιγότερο για τις πολιτικές του ικανότητες. Εξάλλου, στις 7 Μαρτίου του 961 μ.Χ. ο - τότε - στρατηγός του Βυζαντίου ανακαταλαμβάνει την Κρήτη και βάζει έτσι τέλος στην αραβοκρατία στο νησί.

Η περίφημη πολιορκία του Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) διήρκεσε συνολικά 9 μήνες. Η ευνοϊκή για το Βυζάντιο και τον χριστιανικό κρητικό πληθυσμό έκβαση της πολιορκίας σήμανε την αποκατάσταση της βυζαντινής κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Νικηφόρος Φωκάς έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή στις 11 Δεκεμβρίου του 969 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας δολοφονήθηκε από τον ανιψιό του Ιωάννη Κουρκούα, γνωστότερο με το παρανόμι Τσιμισκής. Ο Τσιμισκής συνωμότησε εναντίον του θείου του μαζί τη θεία του και - ερωμένη του - Θεοφανώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια