Στα ύψη η τιμή του χοιρινού λόγω… πανώλης

Κρήτη
Στα ύψη η τιμή του χοιρινού λόγω… πανώλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ελλείψεις ανεβάζουν τις τιμές στο χοιρινό κρέας και στην Κρήτη

“Φτερά” θα βγάλουν τα Χριστούγεννα όχι μόνο τα χοιρινά αλλά ίσως και άλλα είδη κρέατος, ιδιαίτερα στην Κρήτη που κάποτε ήταν σχεδόν αυτάρκης στον τομέα της χοιροτροφίας, αλλά εδώ και δεκαετίες είμαστε ανοχύρωτοι στην κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών στο χοιρινό κρέας, την ώρα που λόγω της πανώλης των χοίρων οι Κινέζοι για να καλύψουν τις ανάγκες τους εισάγουν διαρκώς και αυξάνουν τόσο τη ζήτηση όσο και τις τιμές.

Πώς, όμως, θα αυξηθούν κατά πάσα πιθανότητα οι τιμές και στα άλλα είδη κρέατος; Μα για τον απλούστατο λόγο ότι η ζήτηση όσο θα αυξάνονται οι τιμές στο χοιρινό θα μετατοπίζεται και στα άλλα κρέατα, κάτι που το λένε και οι ίδιοι οι κρεοπώλες, ενώ ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, τονίζει κατηγορηματικά ότι όλο αυτό το ζήτημα έρχεται με τον πιο τραγικό τρόπο να αποδείξει πόσο λάθος κάναμε, ως Κρήτη και ως χώρα, που χάσαμε την αυτάρκειά μας στον τομέα της ζωικής παραγωγής!

Την ώρα που οι χοιροτρόφοι στην Ελλάδα περιμένουν αύξηση των τιμών παραγωγού στο 1,70 ευρώ, ενώ στις 27 Νοεμβρίου ήταν ήδη 1,63 ευρώ το κιλό, η αυτάρκεια σε χοιρινό στη χώρα μας παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όχι άνω του 30%. Έτσι οι εισαγωγές που γίνονται για να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας σε χοιρινό κρέας είναι μεγάλες και για να καλύπτεται η ζήτηση γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

«Λόγω της αφρικανικής πανώλης η οποία έχει σκοτώσει το 50% των χοίρων της Κίνας, έχουν βγει οι Κινέζοι και αγοράζουν το χοιρινό από παντού. Άρα το χοιρινό στη χώρα μας - και όχι μόνο - είναι ήδη σε έλλειψη. Και αυτή η κατάσταση θα είναι ένα ντόμινο και θα παρασύρει τις τιμές σε όλα τα ζωικά τρόφιμα. Σήμερα η αυτάρκειά μας σε χοιρινό κρέας στην Κρήτη δεν ξεπερνάει το 15%. Εγκαταλείψαμε και τα οικόσιτα χοιρινά... Οπότε καταλαβαίνετε τι περιμένουμε να γίνει. Και όχι μόνο αυτά τα Χριστούγεννα. Για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια θα υπάρχει έλλειμμα σε χοιρινό, γιατί οι Κινέζοι έχουν χρήματα. Έχει αρχίσει και ανεβαίνει το βιοτικό τους επίπεδο και αυξάνουν τις αγορές. Άρα θα υπάρχει συμπίεση στις τιμές. Και αυτό θα συμπαρασύρει τις τιμές σε όλα τα κρέατα και ασφαλώς σε όλα τα ζωικά προϊόντα», δηλώνει με βεβαιότητα στην εφημερίδα μας ο Αλέκος Στεφανάκης.

«Να σας θυμίσω, εξάλλου, ότι το χοιρινό ήταν αυτό που, όταν έγινε το εμπάργκο από τη Ρωσία στην αγορά χοιρινού κρέατος, έριξε και κατρακύλησε στα τάρταρα τις τιμές του κρέατος. Σήμερα λοιπόν που γίνεται το ανάποδο εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης, τρέχουμε... Και για όλα αυτά που λέμε τόσα χρόνια και δεν ακούει κανείς, θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να έχουμε θεματάκια», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης.

Ειδικά στην Κρήτη είναι δύσκολο να βρει κανείς χώρο για να κάνει χοιροτροφική μονάδα

Στο ερώτημά μας αν αυτή η ιστορία θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφετηρία για την Κρήτη προκειμένου να ξαναβάλει μπρος τη μηχανή της χοιροτροφίας της, ο Αλέκος Στεφανάκης δηλώνει απαισιόδοξος. «Ειδικά στην Κρήτη κατά την προσωπική μου άποψη, επειδή είναι ένα κόστος αρκετά μεγάλο κι έχει και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στην τουριστική Κρήτη είναι δύσκολο να βρει κανείς χώρο για να κάνει χοιροτροφική μονάδα. Όμως, όλα τα άλλα θα μπορούσαμε. Δηλαδή μπορούμε ασφαλώς να κάνουμε κοτόπουλα. Ιδιαίτερα ειδικού τύπου εκτροφές που παράγουν εκπληκτικό κρέας, που είναι είδος πολυτελείας και δυσεύρετο. Και ασφαλώς πρέπει να προστατεύσουμε το αρνί και το κατσίκι μας. Μπορούμε να αναπτύξουμε την κουνελοτροφία μας. Άμα έχουμε αυτά, μας εξασφαλίζουν έναν υπέροχο πλούτο και θα αγοράζουμε λιγότερο χοιρινό»...

«Λογικό δεν είναι ότι θα αυξήσουμε τις τιμές;»

«Λογικό δεν είναι με τέτοιες καταστάσεις να έχουμε αυξήσεις;». Τη δήλωση αυτή κάνει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Βερτούδος, που τονίζει πάντως ότι μέχρι στιγμής είναι νωρίς για συγκεκριμένες τιμές. Επισημαίνει, πάντως, ότι οι κρεοπώλες μέχρι σήμερα αποφεύγουν τις αυξήσεις, παρά την κρίση που έχει ξεσπάσει με την αφρικανική πανώλη, με συνέπεια να έχουν “φορτωθεί” ζημιές που δεν τους επιτρέπουν περαιτέρω καθυστέρηση στην αύξηση της τιμής του χοιρινού. Λογικό όμως χαρακτηρίζει ο Μιχάλης Βερτούδος και το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών στα άλλα είδη κρέατος από την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση της ζήτησης, ως συνέπειας της αναζήτησης φτηνότερου, σε σχέση με το χοιρινό, κρέατος από τους καταναλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της πανώλης των χοίρων, στη γειτονική Βουλγαρία έχουν ήδη θανατωθεί πάνω από 10.000 χοιρομητέρες, που αντιπροσωπεύουν το 20% του κεφαλαίου. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ρουμανία, που είναι πάρα πολύ μεγάλη αγορά. Έτσι, στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την πανώλη των χοίρων, που έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα βόρεια σύνορά μας, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα μέτρα ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης και η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή, τονίζοντας ότι εντάσσονται σε μια ΚΥΑ, που μεταξύ άλλων επιδοτεί τη θανάτωση αγριόχοιρων σε ορισμένες ζώνες της χώρας και επίσης στα μέτρα που λαμβάνει γενικά η Κομισιόν για να περιορίσει το πρόβλημα. «Ακόμα δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός, ενώ η υφυπουργός σημείωσε ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να βρεθεί ένα βήμα μπροστά και όχι στο κυνήγι της πανώλης, όπως συνέβη με άλλες ζωονόσους στο παρελθόν. Μεταξύ άλλων στην ΚΥΑ προβλέπεται οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης στους νομούς Δράμας και Ξάνθης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News