2008: Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ελλάδα
2008: Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβολεί με το υπηρεσιακό του περίστροφο και σκοτώνει τον 15χρονο μαθητή

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβολεί με το υπηρεσιακό του περίστροφο και σκοτώνει τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια της Αθήνας.

Τις επόμενες ώρες ξεσπούν αλυσιδωτά σε όλη τη χώρα οργισμένες κινητοποιήσεις από δεκάδες χιλιάδες νέους - και όχι μόνο. Οι ταραχές και τα επεισόδια που σημειώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκέμβρη του 2008 θεωρούνται ως οι πλέον πολυτάραχες της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου του 2008. Αρχικά μια ομάδα νεαρών, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο Γρηγορόπουλος, είχαν φραστική αντιπαράθεση με τον Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Οι αστυνομικοί διατάχτηκαν να αποχωρήσουν από το σημείο, ωστόσο, αφού άφησαν το υπηρεσιακό τους όχημα, επανήλθαν πεζή:

Ο Κορκονέας έβγαλε το περίστροφό του και πυροβόλησε εναντίον των παιδιών, πετυχαίνοντας τον Γρηγορόπουλο στο στήθος και σκοτώνοντάς τον σχεδόν ακαριαία. Ο Κορκονέας είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, σε δεύτερο βαθμό η ποινή του μειώθηκε σε κάθειρξη 13 ετών, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του "σύννομου πρότερου βίου". Έτσι, από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποφυλακιστεί.

141 χρόνια από τη γέννηση του Ιωσήφ Στάλιν

Σαν σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου του 1878, γεννιέται στο Γκόρι της Γεωργίας ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ευρύτατα γνωστός ως Στάλιν. Ο Ιωσήφ Στάλιν έγινε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, αντικαθιστώντας τον βαριά άρρωστο Λένιν, το 1922. Ο Στάλιν επικράτησε μετά τον θάνατο του Λένιν στη βαθιά πολιτική-ιδεολογική διαπάλη που ξέσπασε μεταξύ του ίδιου και του Τρότσκι, εξασφαλίζοντας τη θέση του στην ηγεσία του Κόμματος αλλά και της Σοβιετικής Ένωσης.

Το τραγικό τέλος του “πρίγκιπα” της ελληνικής ροκ

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Δεκεμβρίου του 1990, όταν αφήνει την τελευταία του πνοή ο “πρίγκιπας” της ελληνικής ροκ. Ο λόγος για τον Παύλο Σιδηρόπουλο, ο οποίος σαν σήμερα, πριν από 28 χρόνια, πέφτει σε κώμα μετά από υπερβολική δόση ηρωίνης και ξεψυχά κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Τους προηγούμενους μήνες, ο Σιδηρόπουλος βρισκόταν σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας με το δεξί του χέρι, τα οποία τον δυσκόλευαν να παίξει κιθάρα. Ο Παύλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1948 στην Αθήνα. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της Έλλης Αλεξίου. Το 1970, σπουδάζοντας στο Μαθηματικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ιδρύει μαζί με τον Παντελή Δεληγιαννίδη το μουσικό ντουέτο “Δάμων και Φιντίας”.

Εν μέσω δικτατορίας, οι “Δάμων και Φιντίας” ενσωματώνονται στα “Μπουρμπούλια”, ενώ ο Παύλος θα συνεργαστεί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, συμμετέχοντας ως ερμηνευτής σε τρεις δίσκους του γνωστού μουσικοσυνθέτη. Το 1976 δημιουργεί, μαζί με τους Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο, το γκρουπ “Σπυριδούλα” και κυκλοφορούν έναν από τους πιο σπουδαίους δίσκους της ελληνικής ροκ σκηνής, τον “Φλου”. Από το 1980, ο Σιδηρόπουλος παίζει μουσική με τους “Απροσάρμοστους”. Το 1982 κυκλοφορεί ο δίσκος “Εν λευκώ”, το 1985 το “Zorba the freak” και το 1989 το “Χωρίς μακιγιάζ”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News