Δεκεμβριανά 1944: Το πρώτο αίμα

Ελλάδα
Δεκεμβριανά 1944: Το πρώτο αίμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1944, λαμβάνει χώρα στην Αθήνα μεγαλειώδης ειρηνική διαδήλωση του ΕΑΜ

Είχε προηγηθεί, μία ημέρα πριν, η παραίτηση όλων των υπουργών του ΕΑΜ από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Αψηφώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης, οι διαδηλωτές έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος. Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα όταν η Αστυνομία άρχισε να πυροβολεί εναντίον του πλήθους. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 33 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 140. Την επόμενη μέρα πραγματοποιείται γενική απεργία, η οποία είχε προκηρυχθεί από τις 2 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, τελέστηκε η κηδεία των θυμάτων του συλλαλητηρίου της 3ης Δεκεμβρίου.

Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών και εν συνεχεία το πλήθος πορεύτηκε προς το Σύνταγμα. Έχει μείνει στην ιστορία το πανό που κρατούσαν τρεις μαυροφορεμένες γυναίκες στην κορυφή της πορείας και το οποίο έγραφε: «Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα. ΕΑΜ». Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, η πορεία δέχτηκε ένοπλη επίθεση: Μέλη της οργάνωσης “Χ” και πρώην μέλη των Ταγμάτων Ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σκοτώνοντας αρκετούς εξ αυτών.

Ωστόσο, οι ένοπλοι πολιτοφύλακες του ΕΑΜ, που βρίσκονταν διασκορπισμένοι ανάμεσα στους υπόλοιπους διαδηλωτές, απάντησαν στα πυρά... Κάπως έτσι ξεκίνησε η ένοπλη σύρραξη στην πρωτεύουσα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Βρετανούς από τη μια, και τον ΕΛΑΣ από την άλλη. Οι πολύνεκρες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα τις επόμενες εβδομάδες στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά έμελλε να μείνουν στην ιστορία ως “Δεκεμβριανά”.

Τα Δεκεμβριανά έληξαν τον Ιανουάριο του 1945 με ήττα του ΕΛΑΣ, η οποία επικυρώθηκε τον Φεβρουάριο του 1945 με την περίφημη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Βίος και πολιτεία του Ozzy Osbourne

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Δεκεμβρίου του 1948 όταν έρχεται στη ζωή ο Όζι Όζμπορν. Ο πιο διάσημος τραγουδιστής στην ιστορία του heavy metal γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και το πραγματικό του όνομα ήταν Τζον Μάικλ Όζμπορν.

Ο Όζι (Ozzy Osbourne) ήταν παιδί εργατικής οικογένειας και είχε άλλα πέντε αδέρφια. Στα 16 του άρχισε να δουλεύει σε σφαγείο, ωστόσο δεν άργησε να γίνει... διαρρήκτης, καταλήγοντας μάλιστα σε ηλικία 17 ετών να φυλακίζεται για διάστημα 6 μηνών. Ο Όζμπορν ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη των “Black Sabbath”, οι οποίοι σήμερα θεωρούνται ως οι πατέρες του heavy metal. Μαζί με τους Μπάτλερ, Αϊόμι και Γουόρντ, οι “Sabbath” κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους - ομώνυμο - δίσκο το 1970, ο οποίος έκανε πάταγο.

Μαζί με τους “Black Sabbath” ο Όζι κυκλοφόρησε επτά ακόμη επιτυχημένους δίσκους, πριν αποχωρήσει για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Πριν από λίγες ημέρες, ο θρυλικός Όζι επανήλθε στο φως της δημοσιότητας ελέω... Brexit: Μιλώντας σε περιοδικό, ανέφερε ότι δεν ξέρει τι να πει όταν τον ρωτούν για την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δε διαβάζω τις εφημερίδες και δε μιλάω για πολιτική, διότι πραγματικά δε γνωρίζω», είπε ο Όζι, συμπληρώνοντας ότι «δεν καταλαβαίνω πραγματικά το Brexit».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News