Αλέξης Τσίπρας: Το λάθος «φάρμακο» του ΔΝΤ

Ελλάδα
Αλέξης Τσίπρας: Το λάθος «φάρμακο» του ΔΝΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίλησε για αμοραλισμό και πολιτικά παιχνίδια στα χρόνια των μνημονίων

Για τον αμοραλισμό και τα πολιτικά παιχνίδια, που όπως είπε, επέδειξε το ΔΝΤ στα χρόνια των μνημονίων απέναντι στην Ελλάδα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι και στην εκδήλωση εγκαινίων Έδρας Δημοσίου Χρέους του Πανεπιστημίου Sciences Po με τίτλο «Μαθήματα από την Ελλάδα».

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «λάθος φάρμακο» που χορήγησε το ΔΝΤ επειδή επέλεξε όπως είπε να παίξει τα πολιτικά παιχνίδια των κυρίαρχων στην Ευρώπη δυνάμεων. Για την ακρίβεια είπε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας δεν μπορούσε να υλοποιηθεί ένα από τα τρία στοιχεία που περιλαμβάνει κάθε πρόγραμμα διάσωσης που σχεδιάζει το Ταμείο, αυτός της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος ούτως ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές συνέπειες, καθώς η Ελλάδα ήταν μέλος της νομισματική ένωσης.

Ως εκ τούτου το ΔΤ επέλεξε ένα πρόγραμμα χωρίς να ζητήσει την αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους και μάλιστα προτίμησε να τροποποιήσει το καταστατικό του αφήνοντας την χώρα χωρίς μέτρα αντιστάθμισης απέναντι σε μία τεράστια δημοσιονομική προσαρμογής.

Αυτή ήταν κατά τον Αλέξη Τσίπρα η κύρια αιτία της αποτυχίας των δύο πρώτων προγραμμάτων, η οποία όπως σημείωσε βαραίνει εξίσου και τους πολιτικούς επέλεξαν να επιβάλουν τέτοια προγράμματα. Άφησε δε αιχμές για μέτριους όπως τους αποκάλεσε τεχνοκράτες «που τυγχάνει να κατέχουν καίριες θέσεις στην ευρωπαίκή γραφειοκρατία και σήμερα εστιάζουν στην συζήτηση για το πόσο κόστισε η 6μηνη καθυστέρηση με την διαπραγμάτευση του 2015.

Μίλησε επίσης για τις διαπραγματευτικές εμμονές των εκπροσώπων των θεσμών που πολλές φορές όπως ανέφερε λειτούργησαν ως ιμάντες μεταβίβασης και επιβολής αιτημάτων κατεστημένων ειδικών συμφερόντων. «Το πιο εξοργιστικό όμως» κατά τον Αλέξη Τσίπρα ήταν το ζήτημα των «σκοπίμως απαισιόδοξων δημοσιονομικών προβλέψεων του ΔΝΤ» που διέβλεπε διαρκώς δημοσιονομικό κενό, κάτι που κατέληγε να βραχυκυκλώνει την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και να λειτουργεί υπονομευτικά για την πορεία ανασύνταξης της ελληνικής οικονομίας.

«Ήταν τέτοια η εμμονή του ΔΝΤ σε μεταρρυθμίσεις όπως η μείωση του αφορολόγητου ή ακόμα η μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων που για να επιβάλει τα μέτρα αυτά δεν απέφυγε να απωλέσει την αξιοπιστία διεθνώς σε όποιον στοιχειωδώς σοβαρό τεχνοκράτη παρακολουθούσε το ελληνικό πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.

Συνοψίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας  ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αν και στο τέλος της περιόδου προσαρμογής επέτρεψε τελικώς την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού μονοπατιού δημοσιονομικής προσαρμογής ακριβώς λόγω των διαπραγματευτικών προσπαθειών της κυβκέρνησής του. Κατέληξε λέγοντας ότι η ανάκτηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, «αποτελεί μία από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβερνητικής μου θητείας που δίνει έναν καθαρό ορίζοντα για χρόνια στην Ελλάδα».

Πηγή: Έθνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News