Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ για νέους διοικητές: Απόστρατοι αξιωματικοί, αποτυχημένοι πολιτευτές και κομματικά στελέχη

Σκληρή ανακοίνωση για τους νέους διοικητές νοσοκομείων

Επίθεση στην κυβέρνηση για τους νέους διοικητές των νοσοκομείων από το ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνει ότι  η τακτική που ακολουθείτε είναι ότι «βολεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους». Κάνει μάλιστα λόγο για «απόστρατους αξιωματικούς, αποτυχημένους πολιτευτές και κομματικά στελέχη, στην πλειοψηφία τους χωρίς προσόντα, άσχετους με το χώρο της υγείας και της δημόσιας διοίκησης».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Το προεκλογικό αφήγημα του Πρωθυπουργού για αξιοκρατία, αριστεία και διαφάνεια καταποντίζεται και με τις επιλογές των νέων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Φαίνεται καθαρά ότι δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα για μια στοιχειωδώς αξιοκρατική επιλογή.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εφαρμόσει για πρώτη φορά μια ανοικτή διαδικασία επιλογής διοικητών και αναπληρωτών διοικητών με στόχο την τοποθέτηση ικανών, έντιμων και σχετικών με την υγεία ανθρώπων στη διοίκηση του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, η ειδική επιτροπή αξιολόγησε τα βιογραφικά όσων είχαν καταθέσει δικαιολογητικά, μετά από προκήρυξη των θέσεων, προχώρησε σε έλεγχο των προσόντων, συγκρότησε συνεντεύξεις και συνέταξε πρακτικό μοριοδότησης των υποψηφίων για κάθε θέση, με δύο προτάσεις προς τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό για τις τελικές αποφάσεις.

Με κυβέρνηση ΝΔ η επιτροπή δεν χρειάστηκε ούτε να ελέγξει βιογραφικά, ούτε να πάρει συνεντεύξεις, ούτε να εισηγηθεί προτάσεις γιατί τα ονόματα ήρθαν έτοιμα από το Μαξίμου και την Πειραιώς. Διορίζονται απόστρατοι αξιωματικοί, αποτυχημένοι πολιτευτές και κομματικά στελέχη, στην πλειοψηφία τους χωρίς προσόντα, άσχετοι με το χώρο της υγείας και της δημόσιας διοίκησης. Θα μπορούσαμε να διακωμωδήσουμε τις συγκεκριμένες επιλογές αν δεν γνωρίζαμε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση του ΕΣΥ και η αντανάκλαση τους θα είναι σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ας μη γελιόμαστε λοιπόν, αυτή είναι η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας. Βολεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Φτιάχνουμε το επιτελικό μας κράτος. Γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας την αξιοκρατία. Απογοητεύουμε τους νέους ανθρώπους με τα αυξημένα προσόντα, που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Απαξιώνουμε τις δημόσιες δομές υγείας και ανοίγουμε το δρόμο στον ιδιωτικό τομέα.

Να γνωρίζουν όμως ότι σε αυτές τις αδιαφανείς διαδικασίες και επιλογές θα βρουν απέναντι, πρωτίστως τους εργαζόμενους του ΕΣΥ που απαιτούν διαφάνεια, έντιμη διαχείριση και αφοσίωση στη δημόσια περίθαλψη.

Σε ανάλογο ύφος και η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου:

«Η αξιοκρατία που υποσχόταν η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη πριν τις εκλογές βρήκε την καλύτερη έκφρασή της στον κατάλογο των διοικητών των νοσοκομείων που ανακοινώθηκε. Οι μόνοι που εξεπλάγησαν ήταν αυτοί που δεν είδαν το όνομά τους, παρά τις υποσχέσεις που τους είχαν δώσει.

Κατά τα άλλα, επιλέχθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες, αποτυχόντες πολιτευτές, στελέχη των ΝΟ.Δ.Ε. και των πολιτικών γραφείων, άγνωστες σύζυγοι ... γνωστών συζύγων, μέλη της κλαδικής αποστράτων και πολλοί άλλοι.

Σε μερικές περιπτώσεις είχαμε 80χρονους συνταξιούχους (τόπο στα νιάτα) και “έντιμες” συμφωνίες των προέδρων των ΝΟ.Δ.Ε. όπως στην Ήπειρο, όπου στο νοσοκομείο της Πρέβεζας τοποθετείται ο πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Άρτας, ενώ σε εκείνο της Άρτας ο πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Πρέβεζας.

Για όσους δεν ξέρουν, ΝΟ.Δ.Ε. σημαίνει ΝΟ.ΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ Δ.ιοικούσα Ε.πιτροπή!

Τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν και οι διορισμοί στο Λασίθι. Αρκεί να διαβάσει κανείς τα βιογραφικά αλλά και τις ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ των νέων Διοικητών, για να καταλάβει ποιος και γιατί έκανε αυτές τις επιλογές. Κομματισμός αντί για αξιοκρατία και διαφάνεια. Ανεξάρτητα όμως από τον αδιαφανή τρόπο επιλογής τους, το έργο αλλά και τα προβλήματα των νοσοκομείων είναι σοβαρά, και οι νέες διοικήσεις θα κριθούν από τη δράση και τη συμπεριφορά τους. Αφού ευχηθούμε καλή επιτυχία στη θητεία τους, θα υπενθυμίσουμε

  • ότι το Ε.Σ.Υ. είναι ΔΗΜΟΣΙΟ Σύστημα Υγείας,
  • ότι είναι κατάκτηση η δωρεάν πρόσβαση όλων των κατοίκων του Λασιθίου και
  • ότι η συνέχιση της βελτίωσης των υπηρεσιών, που άρχισε το 2015, είναι απαίτηση όλων.

Αυτά τα σημειώνουμε ιδιαίτερα, επειδή τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ ο κ. Χάρης Λυδάκης, ένας από τους συγγραφείς του προεκλογικού άρθρου που πρότεινε την μετατροπή των νοσοκομείων Ιεράπετρας και Σητείας σε Κέντρα Υγείας με ιδιώτες μάνατζερ και ελαστικές σχέσεις εργασίας για να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα. Τέτοιες ιδέες, όπως και της παράταξης της ΝΔ στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, θα συναντήσουν τη σφοδρή αντίδραση των όλων των Λασιθιωτών».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια