Οι καταχραστές του Δημοσίου στο ικρίωμα

Ελλάδα
Οι καταχραστές του Δημοσίου στο ικρίωμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο ανώτεροι αξιωματικοί καταδικάζονται σε θάνατο το 1925 επειδή καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Νοεμβρίου του 1925, όταν, επί δικτατορίας του Θεόδωρου Πάγκαλου, εκτελούνται διά απαγχονισμού δύο ανώτεροι αξιωματικοί επειδή καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα. Πρόκειται για τον αντισυνταγματάρχη του Στρατού Διονύσιο Δρακάτο και τον - επίσης - αντισυνταγματάρχη της Χωροφυλακής Ιωάννη Ζαριφόπουλο.

Αμφότεροι καταδικάστηκαν σε θάνατο από το Στρατοδικείο στις 24 Νοεμβρίου του 1925 και εκτελέστηκαν δύο ημέρες μετά στο Γουδή. Την ημέρα της εκτέλεσης συγκεντρώθηκαν στο Γουδή περίπου 20.000 Αθηναίοι, πολλοί από τους οποίους βρίσκονταν εκεί από το προηγούμενο βράδυ για να εξασφαλίσουν μια καλή θέση με θέα το ικρίωμα. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης, ο οποίος, εμπνευσμένος από το γεγονός, έγραψε αργότερα το ποίημα “Η πεδιάς και το νεκροταφείον”.

Βίος και πολιτεία του Ευγένιου Ιονέσκο

Σαν σήμερα, στις 26 Νοεμβρίου του 1909, γεννιέται στη Σλάτινα της Ρουμανίας ο διάσημος θεατράνθρωπος και ο πλέον επιφανής εκπρόσωπος του “Θεάτρου του Παραλόγου”, Ευγένιος Ιονέσκο. Ο πατέρας του ήταν Ρουμάνος και η μητέρα του μισή Ρουμάνα, μισή Γαλλίδα. Τα έργα του, στα οποία διακωμωδεί τις πιο κοινότοπες καταστάσεις, τονίζοντας την ασημαντότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, γράφτηκαν στα Γαλλικά.

Ο Ιονέσκο εμφανίστηκε σχετικά αργά στο θέατρο, καθώς το πρώτο του έργο, “Η φαλακρή τραγουδίστρια”, γράφτηκε το 1948 και παρουσιάστηκε το 1950. Όπως ο Σο κι ο Μπρεχτ, έτσι κι ο Ιονέσκο συνέβαλε στην τέχνη του Θεάτρου με θεωρητικές μελέτες. Έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1970, ενώ πέθανε στο Παρίσι στις 28 Μαρτίου του 1994.

Η πρεμιέρα της θρυλικής “Casablanca”

Σαν σήμερα, στις 26 Νοεμβρίου του 1942, κάνει πρεμιέρα στο Hollywood Theater, στη Νέα Υόρκη, η θρυλική ασπρόμαυρη αμερικανική ταινία “Καζαμπλάνκα”. Η πρώτη προβολή του φιλμ συνέπεσε - εσκεμμένα - με την απόβαση των Συμμάχων στη Βόρεια Αφρική και την κατάληψη της πόλης της Καζαμπλάνκας. Σκηνοθέτης ήταν ο Μάικλ Κέρτιζ, με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Η ταινία βασίστηκε στο θεατρικό έργο των Μάρεϊ Μπάρνετ και Τζόαν Άλισον “Everybody comes to Rick’s”, τα δικαιώματα του οποίου εξασφάλισε ο παραγωγός Χαλ Γουόλις αντί του - εξωφρενικού για την εποχή - χρηματικού ποσού των 20.000 δολαρίων.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η “Καζαμπλάνκα” έκανε πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου του 1943, εν μέσω γερμανικής κατοχής. Το 1944, η ταινία ήταν υποψήφια για συνολικά 8 βραβεία Όσκαρ, από τα οποία κέρδισε τελικά τα τρία: διασκευασμένου σεναρίου, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας. Μαζί με τον “Πολίτη Κέιν” του Όρσον Γουέλς, που πρωτοπαίχτηκε την ίδια περίπου περίοδο στις αμερικανικές αίθουσες, αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες των απανταχού σινεφίλ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News