default-image

Προσφυγικό: «Εκτός» η Κρήτη από το σχεδιασμό για κέντρα φιλοξενίας -Kλείνουν Μόρια και Βαθύ

Κρήτη
Προσφυγικό: «Εκτός» η Κρήτη από το σχεδιασμό για κέντρα φιλοξενίας -Kλείνουν Μόρια και Βαθύ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Που θα δημιουργηθούν κέντρα;

Δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά τα σενάρια για δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη αφού το νησί μας μένει εκτός σχεδιασμού, όπως διαφάνηκε από τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης το πρωί της Τετάρτης. 

Ωστόσο σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα ακολουθήσει ακόμη μία δομή στην Κρήτη, κι αν θα ακολουθήσει και β’ φάση για άλλες 5-6 δομές στην ενδοχώρα, ο Αλκιβιάδης Στεφανής απάντησε χωρίς σαφήνεια. Όπως είπε «από τα νησιά θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα σε υπάρχουσες ή νέες δομές που κατασκευάζονται τώρα. Ο σχεδιασμός βεβαίως και έχει γίνει και έχουμε καθορίσει που θα πάνε». 

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον κυβέρνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον αρμόδιο υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις και περιλαμβάνει τέσσερις παραμέτρους.

Τα νέα κέντρα θα αντικαταστήσουν υπάρχοντα κέντρα και χώρους ντροπής όπως η Μόρια και το Βαθύ, που θα κλείσουν. Αναλυτικά:

-στην Μόρια κλείνει και θα δημιουργηθεί ένα νέο κλειστό κέντρο για μάξιμουμ 5.000 μετανάστες.

-Στην Χίο κλείνει η υπάρχουσα δομή και δημιουργείται νέο κλειστό κέντρο.

-Στην Σάμο επίσης κλείνει η υπάρχουσα δομή και δημιουργείται νέο κλειστό κέντρο για 5.000 μετανάστες χωρίς έγγραφα.

-Στην Κω και στην Λέρο οι υπάρχουσες δομές γίνονται κλειστά κέντρα.

Τα κλειστά κέντρα θα είναι ως εξής:

Πρώτη φάση

Στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Δεύτερη φάση

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Να αναμένετε ανακοινώσεις από τον ίδιον τον κ. Πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά

Στα κέντρα θα μεταφερθούν κυρίως όσοι μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, καθώς πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επίσπευση των διαδικασιών μέσω των ρυθμίσεων που ήδη έχουν ψηφιστεί για το άσυλο αλλά και με την πρόσληψη προσωπικού. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των μεταναστών που έχουν τις προϋποθέσεις να μετακινηθούν προς στην ενδοχώρα και σε εκείνους που θα μπουν στην λίστα των επαναπροωθήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News