Ελλάδα

Έρευνα: Τα γαϊδουράκια συνεχίζουν να κακοποιούνται στην Σαντορίνη

Εξαντλημένα γαϊδούρια και μουλάρια με ματωμένες πληγές σε ολισθηρά σκαλιά, πάνω-κάτω, από το πρωί ως το βράδυ

Το βίντεο της PETA, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, δείχνει πως γαϊδούρια και μουλάρια εξακολουθούν να τυγχάνουν εκμετάλλευσης στο τουριστικό νησί της Σαντορίνης ως «γαϊδούρια-ταξί».

Παρόλο που το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την έκκληση της PETA απαγόρευσε, σύμφωνα με το Έθνος, πέρυσι σε τουρίστες πάνω από 100 κιλά να καβαλήσουν ιπποειδή, αυτά εξακολουθούν να κουβαλάνε εν μέρει υπέρβαρα άτομα και έχουν σημεία με πληγές εξαιτίας της κακής τοποθέτησης των σαμαριών.

Από τη μαγνητοσκόπηση του Σεπτεμβρίου αυτού του έτους φαίνεται πως μερικά ζώα –τα οποία μερικές φορές δέχονται χτυπήματα με μαστίγιο από τους ιδιοκτήτες– σκοντάφτουν και έτσι θέτουν σε κίνδυνο και τους περιπατητές. Μερικοί τουρίστες, μάλιστα, καταφεύγουν σε προεξοχές για να τα αποφύγουν. Η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων ζητεί τώρα από τους αρμόδιους Έλληνες πολιτικούς με ηλεκτρονικό αίτημα την πλήρη απαγόρευση μεταφοράς τουριστών με γαϊδούρια.

«Στα Φηρά εξακολουθούν να ωθούνται εξαντλημένα γαϊδούρια και μουλάρια με ματωμένες πληγές σε ολισθηρά σκαλιά, πάνω-κάτω, από το πρωί ως το βράδυ. Αλλά το ενδεχόμενο τουριστικό αξιοθέατο είναι επικίνδυνο και για τους ανθρώπους: Επανειλημμένως οι περιπατητές παραγκωνίζονται και ακόμη και οι αυτόπτες μάρτυρες της PETA έπρεπε να αποφύγουν τα εν μέρει ανεπίβλεπτα ζώα για να μην τραυματιστούν. Καλούμε τον νομοθέτη να ενεργήσει υπεύθυνα και να απαγορεύσει αυτές τις μεταφορές οριστικά» λέει η Sylvie Bunz, ειδικός διευθυντής έργου της PETA.

Η PETA και οι αδελφές οργανώσεις της είχαν αποκαλύψει ήδη το 2018 την κατάσταση του τουριστικού αξιοθέατου. Παρόλο που η ανάβαση μπορεί να γίνει με τελεφερίκ, ακόμη και έναν χρόνο μετά περίπου 100 γαϊδούρια και μουλάρια με τουρίστες στις πλάτες τους πρέπει να ανέβουν τα περισσότερο από 500 σκαλιά καθημερινώς και κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τα Φηρά.

Λόγω των σαμαριών που δεν είναι καλά τοποθετημένα ή είναι φθαρμένα, μερικά ζώα υποφέρουν από επώδυνα γδαρσίματα και πληγές στην περιοχή της κοιλιάς. Οι χαλινοί είναι επίσης ακατάλληλοι: Μερικά γαϊδούρια και μουλάρια έχουν πληγές γεμάτες μύγες στο κεφάλι. Ενώ τα ζώα πρέπει να περιμένουν την επόμενη διαδρομή στον μεσογειακό ήλιο, οι οδηγοί τους αρνούνται ακόμη και βασικά πράγματα όπως νερό, σκιά ή στέγη.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια