Συγκίνηση στην εκδήλωση ίδρυσης της Ένωσης Φίλων Αρχιεπισκοπής Θυατείρων

Ελλάδα
Συγκίνηση στην εκδήλωση ίδρυσης της Ένωσης Φίλων Αρχιεπισκοπής Θυατείρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλίμα συγκίνησης η εναρκτήρια εκδήλωση της ίδρυσης της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας

Με επισημότητα και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση της ίδρυσης της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, στην επιβλητική αίθουσα των Εσπερίδων του Νομισματικού Μουσείου, με ομιλητή τον γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού, ομοτ. Καθηγητή Γιάννη Χρυσουλάκη. 

Μόλις τρεις μήνες μετά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, κ. Νικήτα, στην Αγία Σοφία του Λονδίνου, εκκινούν οι πρωτοβουλίες δραστηριοποίησης της διεθνούς ένωσης για τη στήριξη του πνευματικού και φιλανθρωπικού έργου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία. 

Ευλογώντας την εξαιρετική αυτή τελετή ο Αρχιεπίσκοπος κ. Νικήτας αναφέρθηκε επί μακρόν και με συγκίνηση στην καταγωγή της οικογένειάς του που μετανάστευσε από την Κάλυμνο στην Αμερική, όπου και γεννήθηκε. «Μπορεί να είμαστε απόδημοι, όμως στην καρδιά μας κτυπάει πάντοτε ο ελληνικός παλμός, στις φλέβες μας ρέει αίμα ελληνικό, είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε: «Σας περιμένω όλους να σας γνωρίσω καλύτερα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, όταν βρεθείτε στο Λονδίνο, αλλά και όλους όσοι -και είναι πάρα πολλοί  πια- στους δύσκολους καιρούς της περασμένης δεκαετίας της μεγάλης κρίσης για την Ελλάδα, μετανάστευσαν για να σπουδάσουν, να εργαστούν και τελικά να παραμείνουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Χρειάζομαι τουλάχιστον 30 ιερείς σε όλη την επαρχία μου των Βρετανικών Νήσων, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους χιλιάδες έλληνες ορθόδοξους, οι οποίοι ζουν εκεί και έχουν ανάγκη από τη σκέπη της Εκκλησίας μας. Είμαι βέβαιος ότι οι απανταχού Έλληνες, όλοι οι  άνθρωποι  της προσφοράς, θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής».

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Ομότ. Καθ. Γιάννης Χρυσουλάκης, στην ομιλία του τόνισε: «Συγχαίρω όσους είχαν την πρωτοβουλία για αυτήν τη σημαντική δραστηριοποίηση και θέτω τις δυνάμεις της ομογένειας που συντονίζονται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στη διάθεση όσων έχουν ενταχθεί στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Για εμάς σηματοδοτεί τη συνέχιση της καρποφόρου συνεργασίας της ομογένειας με την Εκκλησία».

Η Πρέσβης Καλής Θέλησεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αποδεχόμενη την πρόσκληση, υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό της: «Αισθάνομαι πως αυτή είναι μια πραγματικά ευλογημένη στιγμή, όπου ο ανθρωπισμός και η Ορθοδοξία ενώνουν ξανά τους απανταχού Έλληνες δημιουργώντας μια νέα γέφυρα προσφοράς και αγάπης, αυτή τη φορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κύριο Νικήτα, για την πρόσκλησή του να συμμετέχω σε αυτό το θεάρεστο έργο. Με ταπεινότητα και βαθύτατο σεβασμό αποδέχτηκα αυτήν την πρόταση και βρίσκομαι σήμερα εδώ γεμάτη συγκίνηση, χαρά κι ελπίδα. Η ίδρυση της «Διεθνούς Ένωσης Φίλων Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας» είναι μια θεάρεστη πρωτοβουλία αλληλεγγύης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο».

Ο Ιδρυτικός Πρόεδρος της «Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας», κ. Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, στην ομιλία του τόνισε: «Εμείς, σαν «Διεθνής Ένωση φίλων Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας» ξεκινάμε μια προσπάθεια να συνεργασθούμε με πρωτοβουλίες, οργανωμένους φορείς και προσωπικότητες με τεράστιο ανθρωπιστικό έργο, όπως η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που γίνεται το πρώτο επίτιμο μέλος».

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε και ξενάγησε μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, κ. Γιώργος Κακαβάς. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News