Πήραν πίσω τη διάταξη για την καθύβριση των θείων

Ελλάδα
Πήραν πίσω τη διάταξη για την καθύβριση των θείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απέσυρε τη διάταξη για τη βλασφημία στον Ποινικό Κώδικα ο Κώστας Τσιάρας μετά τις αντιδράσεις

Την απόσυρση της διάταξης περί κακόβουλης εξύβρισης των θείων από τις τροποποιήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, χθες στον τηλεοπτικό φακό του ΣΚΑΪ, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε ότι θα αποσυρθεί η διάταξη για τη βλασφημία που υπήρχε στον νέο Ποινικό Κώδικά μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Προχθές Δευτέρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε σαφές πως θα υπάρξει φυλάκιση έως 2 έτη για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα. «Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με τον συγκεκριμένο τρόπο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, ο κ. Τσιάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απέδωσε την επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης σε μια «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων», που κάνει η κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε, όπως είπε, «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία, και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις. Σημείωσε δε ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, η δε Δανία, που την είχε καταργήσει, την επανέφερε. Παρ’ όλα αυτά τόνισε ότι δε θέλει να χαθεί η ουσία και, από τη στιγμή που υπάρχουν τόσες αντιδράσεις, η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί.

 «Νομικό απολίθωμα»

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον δικηγόρο και υποψήφιο διδάκτορα Νομικής Αθηνών Γιώργο Καλογεράκη, ο οποίος μίλησε για τη συγκεκριμένη διάταξη που είχε σκοπό να επαναφέρει η τωρινή κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα νομικό απολίθωμα που εξαιτίας του γενικού χαρακτήρα της καθίσταται προβληματική.

«Η διάταξη που αφορούσε την καθύβριση των θείων υπήρχε για πάνω από 60 χρόνια στον προηγούμενο Κώδικα. Η εξαγγελία της νέας κυβέρνησης για τιμωρία όσων υβρίζουν τα θεία δεν αποτελεί ασφαλώς καινοτομία. Ωστόσο είναι μια διάσταση προβληματική. Μέχρι τώρα δεν πρέπει να έχει εφαρμοστεί από τα δικαστήρια. Συνήθως οι διάδικοι την επικαλούνταν όταν ήθελαν να προκαλέσουν βλάβη σε άλλους - συχνά σε περιπτώσεις οικογενειακών διαφορών:

Για παράδειγμα, “ο σύζυγός μου εξύβρισε τα θεία σε διαμάχη μεταξύ μας”. Ήταν μια διάταξη που είχε χάσει προ καιρού τη σημασία της. Θεωρώ ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας διάταξης, για να ποινικοποιήσει συμπεριφορές οι οποίες μπορεί να πλήξουν το δημόσιο αίσθημα και να προκαλέσουν ταραχές, όπως αυτά που λέει ο κ. Τσιάρας, θα μπορούσε να αποτελεί θεμιτό σκοπό για να υπάρξει μια ποινική διάταξη που να τιμωρεί συμπεριφορές που είναι για παράδειγμα φονταμενταλιστικές. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει μια διάταξη που να ποινικοποιεί τέτοιες συμπεριφορές... Αλλά η επαναφορά αυτής της διάταξης είναι εντελώς γενική και έχει χάσει εντελώς τον σκοπό της. Γι’ αυτό και είναι προβληματική. Θα μπορούσε να υπάρξει μια διάταξη πιο εξειδικευμένη, που να αναφέρεται σε συγκεκριμένες συμπεριφορές που μπορούν να προκαλέσουν ταραχές. Γενικά δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί μια συμπεριφορά per se εξύβρισης των θείων. Η διάταξη ήταν ένα νομικό απολίθωμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλογεράκης ανέφερε πως η υποχώρηση της κυβέρνησης κινείται σε σωστή κατεύθυνση πολιτικά και νομικά, υπογραμμίζοντας: «Η υποχώρηση της κυβέρνησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, γιατί αυτή η διάταξη, ως είχε, δεν προέβλεπε βλάβη σε κάποιο έννομο αγαθό. Στο Ποινικό Δίκαιο, για να υπάρχει έγκλημα, πρέπει να υπάρχει ένα βλαβέν έννομο αγαθό. Αυτή η διάταξη είναι τόσο γενική που δε θίγεται κάποιο έννομο αγαθό... Η υποχώρηση της κυβέρνησης κινείται σε σωστή κατεύθυνση και πολιτικά και νομικά».

Τι αλλάζει στον Ποινικό Κώδικα

Εκτός από τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία τελικά αποσύρθηκε, έρχονται οι εξής αλλαγές:

- Αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμώρησης του βιασμού (άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα που αφορά και στον βιασμό ανηλίκων). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10, 15 έτη τιμώρησης, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10, 15 χρόνια.

- Αυστηροποιείται το πλαισίου τιμώρησης της διακίνησης μεταναστών. Ήδη ο νόμος προέβλεπε αυστηρή ποινή. Τώρα αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.

- Αναφορικά με την κλοπή από δύο ή περισσότερους, απαλείφεται, από το συζητούμενο σχέδιο νόμου, η διάρρηξη και πλέον, εάν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί για την τέλεση κλοπών, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

- Τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε. «Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δε χρειάζονται πλέον φλυαρίες στην απόφαση και, όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν και οι δικαστές», δήλωσε ο υπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News