Ελλάδα

Οι Κρητικοί της Λαμίας γιόρτασαν τον Άγιο Μηνά

Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 11 Νοεμβρίου

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα ο Άγιος Μηνάς, ο προστάτης του Μεγάλου Κάστρου, όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Με την δέουσα τιμή εορτάστηκε και στη Λαμία από Κρητικούς που ζουν εκεί.

Όπως αναφέρει το lamianow.gr, για μια ακόμη χρονιά και με κάθε επισημότητα, παραμένοντας πιστός στις αρχές και τις αξίες του ο Σύλλογος Κρητικών Φθιώτιδος, -με έδρα την Λαμία-, το απόγευμα της Κυριακής, τίμησε τον Άγιο Μηνά στον ομώνυμο ναό, κτίσμα του 19ου αιώνα στην οδό Εκκλησιών (πάνω από τον Ι.Ν. Παναγίας Δέσποινας).

Οι Κρητικοί που έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον Άγιο Μηνά αφού είναι προστάτης και πολιούχος του Ηρακλείου τον γιορτάζουν κάθε χρόνο με μεγάλες τιμές. Και φέτος λοιπόν ο σύλλογος Κρητικών Φθιώτιδος τίμησε τον Άγιο Μηνά στο ομώνυμο εκκλησάκι που είναι κτίσμα του 1867. Τα μέλη του συλλόγου προσήλθαν στο γραφικό παρεκκλήσι με παραδοσιακές φορεσιές κρατώντας τη σημαία του συλλόγου, άρτους, τσικουδιά και κεράσματα τα οποία πρόσφεραν μετά το τέλος του εσπερινού στους παρευρισκόμενους.

Οι ιερείς λίγο πριν το τέλος του εσπερινού αναφέρθηκαν στον βίο του Αγίου αλλά και στο θαύμα του στο Ηράκλειο εξηγώντας στον κόσμο την ιδιαίτερη σχέση των Κρητικών με τον Άγιο Μηνά.

Ο καιρός βοήθησε και επέτρεψε σε πλήθος πιστών να γεμίσουν τόσο το εσωτερικό της μικρής εκκλησίας όσο και το προαύλιο αυτής, με τα μέλη του συλλόγου να δίνουν μια διαφορετική, όμορφη εικόνα με τις παραδοσιακές φορεσιές τους.

Στον εσπερινό παραβρέθηκαν μεταξύ πολλών άλλων ο επικεφαλής της μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, η Χρύσα Μάστορα πρόεδρος των Καρδιτσιωτών, ο Πάρης Φούντας γραμματέας των φίλων του μουσείου εθνικής αντίστασης καθώς και πλήθος πιστών που τσούγκρισαν και αρκετές ρακές με τους Κρητικούς.

Να σημειώσουμε πως μετά το πέρας του Μέγα Εσπερινού πραγματοποιήθηκε και λιτανεία της εικόνας στην γειτονιά.

Χρόνια πολλά! Και του χρόνου με υγεία, φίλοι Κρήτες…

 

Ποιος ήταν - Η ζωή και το τραγικό τέλος

Ο Άγιος Μηνάς ήταν στρατιώτης στην Αίγυπτο και αργότερα έγινε μοναχός στην Φρυγία. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε φρικτά λόγω της χριστιανικής πίστης του, και τελικά βρήκε μαρτυρικό θάνατο επί Διοκλητιανού.

Τα ιερά οστά του μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο και θάφτηκαν «εκεί που κάνουν στάση οι καμήλες». Ο Άγιος Κωσταντίνος έκτισε μεγάλο ναό προς τιμή του.

Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες. Αν και μεγαλωμένος από Εθνικούς ο Άγιος Μηνάς, έφηβος ακόμη, έγινε χριστιανός.

Μεγαλώνοντας, έγινε στρατιωτικός στον Ρωμαϊκό στρατό, στο ιππικό τάγμα των Ρουταλικών, υπό την διοίκηση του Αργυρίσκου.Το ιππικό τάγμα των Ρουταλικών ήταν στο Κοτυάειον (σημερινή Κιουτάχεια) της Μικράς Ασίας. Εκεί ο Μηνάς διακρίθηκε.

Δυστυχώς όμως, τρεις αιώνες μετά την έλευση του Χριστού και ο παλαιός κόσμος ακόμη δεν ήθελε να αλλάξει.

Ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός διέταξαν διωγμό πάλι, ο δε διωγμός κράτησε από το 303 έως το 311 μ.Χ. Ο Μηνάς κλήθηκε να πει αν ήταν χριστιανός ή ειδωλολάτρης.

Ο Άγιος πέταξε την στρατιωτική στολή και πήγε να γίνει ασκητής.

Σε ηλικία πενήντα περίπου ετών, κατέβηκε στην πόλη, σε μέρα ειδωλολατρικού πανηγυριού και ομολόγησε την Χριστιανική του πίστη. Συνελήφθη και σύρθηκε δερόμενος μπροστά στον Πύρρο, τον διοικητή της πόλεως.

Οδηγήθηκε στη φυλακή και το πρωί της επομένης ημέρας, κατηγορήθηκε ότι εξύβρισε τους θεούς και ότι λιποτάκτησε από τον στρατό. Ο Άγιος αποδέχθηκε τις κατηγορίες χωρίς δισταγμό.

Οι δήμιοι τον μαστίγωσαν τόσο πολύ ώστε άλλαξαν δύο και τρεις φορές οι μαστιγωτές του. Τον κρέμασαν και τον έγδερναν μέχρι που άρχισαν να φαίνονται τα εσωτερικά όργανα του Αγίου.

Τότε, απελπισμένος ο τύραννος, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν. Βαδίζοντας προς τον τόπο της εκτέλεσης ο Άγιος πρόλαβε να ζητήσει από κάποιους κρυπτοχριστιανούς να μεταφέρουν το λείψανό του στην Αίγυπτο.

Ο αποκεφαλισμός του έγινε την 11η Νοεμβρίου στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. (πιθανότατα το 304 μ.Χ.) Οι δήμιοι άναψαν φωτιά για να κάψουν το σώμα του.

Ότι κατάφεραν οι χριστιανοί να περισώσουν από την πυρά το μετέφεραν στην Αίγυπτο και το έθαψαν κοντά στην Μαρεώτιδα λίμνη, νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας.

Η περιοχή του τάφου πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε προσκυνηματικό – λατρευτικό κέντρο.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος, όταν ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας ο Μέγας Αθανάσιος, ανήγειρε ναό πάνω στον τάφο του Αγίου.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια