default-image

«Κύμα» πλειστηριασμών πριν τα Χριστούγεννα

Οικονομία
«Κύμα» πλειστηριασμών πριν τα Χριστούγεννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «σφυρί» 5.550 ακίνητα μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη

Κοινωνικά δράματα είναι προ των πυλών, καθώς τέλος του έτους κλείνει η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τις τράπεζες να ετοιμάζουν μπαράζ πλειστηριασμών. Μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη θα έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 5.500 πλειστηριασμοί, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους διενεργήθηκαν 6.342.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι ήδη αποστέλλονται εξώδικα και έχει ξεκινήσει η προεργασία για χιλιάδες καταγγελίες συμβάσεων. Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές του 2020 ο αριθμός των ακινήτων όλων των ειδών, αξίας ακόμη και χαμηλότερης των 30.000 ευρώ, που θα ανέβουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών, θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο...

Την ίδια ώρα, σε βελτιώσεις του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας προχώρησε το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να υπαχθούν ακόμη περισσότεροι “κόκκινοι” δανειολήπτες, καθώς από τον Μάιο έχουν ολοκληρωθεί μόνο δέκα αιτήσεις, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Οι αλλαγές, πάντως, αφορούν τόσο νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν, όσο και αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 4605/2019, αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισης του στεγαστικού δανείου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο πολίτης μπορεί στη συνέχεια να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο, με σκοπό τη ρύθμιση και των υπόλοιπων οφειλών του (π.χ. λοιπά δάνεια χωρίς υποθήκη στην πρώτη κατοικία, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οφειλές προς ΔΕΚΟ κ.λπ.). Συνεπώς η συνεργασία με δικηγόρο καθίσταται στην πλειονότητα των περιπτώσεων αναγκαστική.

Αμέσως μετά την υποβολή της στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες σε διάστημα έως ενός μήνα παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους όρους:

* Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας (π.χ. αν κάποιος χρωστάει 100.000 ευρώ, ενώ το σπίτι του αξίζει 50.000 ευρώ, τότε θα γίνει “κούρεμα” 40.000 ευρώ).

* Αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος νεότερης ηλικίας ως εγγυητής του δανείου (π.χ. τέκνο που θα κληρονομήσει το ακίνητο).

* Τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το euribor τριμήνου.

Επιπρόσθετα το κράτος επιδοτεί την πληρωμή των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων του δανείου σε ποσοστό από 20% έως 50%.

Σημειώνεται ότι, αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, παρέχεται προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, έναντι όλων των πιστωτών (ιδιωτών και Δημοσίου). Επιπρόσθετα, αν ο πλειστηριασμός είχε ήδη ξεκινήσει πριν από την αίτηση, τότε αναστέλλεται, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Νούμερα που προκαλούν σοκ αποκάλυψε στο Ράδιο 98,4 ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Προστασίας Καταναλωτών Δανειοληπτών Βαγγέλης Κρητικός. Ο κ. Κρητικός ανέφερε πως από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα γίνονται πάρα πολλοί πλειστηριασμοί μηνιαίως. «Από 1η Ιανουαρίου του 2020 και κάθε μήνα θα γίνονται 3.000 πλειστηριασμοί πρώτης και κύριας κατοικίας.

Τα νούμερα “μιλάνε” από μόνα τους. Δε μιλάμε μόνο για δράματα, αλλά για μια αποδόμηση και αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού, με καταλυτικές οικονομικές επιδράσεις. Θα βγουν εκτός κατανάλωσης και αγοράς δεκάδες χιλιάδες “φτωχοδιάβολοι”. Kαι το ερώτημα είναι: ποιος θα κινήσει την αγορά στη βάση της;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κρητικός έκανε λόγο για μια χαοτική κατάσταση με αφορμή και τους χιλιάδες πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας μέχρι τέλος του έτους, σε πανελλαδικό επίπεδο. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «μέχρι τις 31/12/2019 θα έχουμε 7.000 πλειστηριασμούς πρώτης και κύριας κατοικίας. Οι πλειστηριασμοί αφορούν και οφειλέτες, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης αναγκαστικών μέτρων εναντίον αυτών».

«Έχουν ληφθεί ενημερωτικά mails από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι πλειστηριασμοί είναι το τελευταίο μέτρο, αλλά είναι ένα ενδεχόμενο και αποτελεί ένα από τα αναγκαστικά μέτρα που προβλέπονται για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Άρα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα έχουμε και ένταση τέτοιων φαινομένων», ανέφερε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και φοροτεχνικός, Παύλος Μπαριτάκης. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 23.000 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, με την ελληνική αγορά να οδηγείται σε πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, χωρίς προστασία, εφόσον δε βρεθεί η “χρυσή τομή” μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News