1901: Τα «Ευαγγελικά» της Αθήνας

Ελλάδα
1901: Τα «Ευαγγελικά» της Αθήνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βίαιες συμπλοκές στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη Δημοτική

Σαν σήμερα, στις 8 Νοεμβρίου του 1901, ξεσπούν βίαιες συμπλοκές στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη Δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη.

Πρόκειται για τα περίφημα «Ευαγγελικά», κατά τα οποία σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν συνολικά εβδομήντα! Είχε προηγηθεί στις 17 Οκτωβρίου του ίδιου έτους η αποστολή εγγράφου του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέσω της οποίας η μετάφραση του Ευαγγελίου χαρακτηριζόταν ως «βέβηλη».

Τις ημέρες που ακολούθησαν, οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα στις 5 και 6 Νοεμβρίου πλήθος φοιτητών να προχωρήσει σε διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, κατά τις οποίες υπήρξαν συγκρούσεις και με την Αστυνομία. Σφοδρότερα, ωστόσο, επεισόδια έλαβαν χώρα στις 8 Νοεμβρίου, καθώς στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τότε ανάμεσα στους διαδηλωτές και την Αστυνομία έχασαν τη ζωή τους τρεις φοιτητές και πέντε πολίτες.

Μετά τα επεισόδια, μάλιστα, οι φοιτητές οχυρώθηκαν μέσα στο Πανεπιστήμιο, απ’ όπου αποχώρησαν τέσσερις μέρες μετά. Υπό το βάρος των εξελίξεων, στις 8 Νοεμβρίου παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Προκόπιος Β’, ενώ τρεις μέρες μετά παραιτήθηκε και η κυβέρνηση του Γεωργίου Θεοτόκη.

Το πραξικόπημα της «μπιραρίας» από τον Χίτλερ

Σαν σήμερα, το 1923, λαμβάνει χώρα το αποτυχημένο πραξικόπημα του Αδόλφου Χίτλερ στο Μόναχο, το οποίο έμελλε να μείνει στην ιστορία ως το «πραξικόπημα της μπιραρίας». Ο Χίτλερ προσπάθησε το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου να καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Παρ’ όλα αυτά, έγινε ευρέως γνωστός τόσο εντός, όσο και εκτός γερμανικών συνόρων.

Η εκλογική νίκη του Τζον Κένεντι

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Νοεμβρίου του 1960, όταν ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές. Ο Κένεντι επικράτησε του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Ρίτσαρντ Νίξον και ανακηρύχθηκε 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Έγινε έτσι ο νεαρότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1961. Επί προεδρίας του έγινε μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης των φυλετικών διακρίσεων, κυρίως στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Ωστόσο, επί προεδρίας Κένεντι έλαβε χώρα και η «κρίση των πυραύλων», με αφορμή τον εντοπισμό σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων στην Κούβα. Ο Κένεντι δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας τον Νοέμβριο του 1963.

Το τέλος του Αλέκου Αλεξανδράκη

Στις 8 Νοεμβρίου του 2005 αφήνει την τελευταία του πνοή, μετά από μακροχρόνια μάχη με την επάρατη νόσο, ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News