Ελλάδα

Μνημονιακός νόμος μπλοκάρει την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ψηφίσει το «πάγωμα» των συντάξεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, επισημαίνει ο Αλέξης Μητρόπουλος στον 98.4.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσποιείται πως δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν νομοθετικά κείμενα σε ισχύ, που εμποδίζουν την επιστροφή τους, ενώ και η ίδια τα ψήφισε ως Αντιπολίτευση, αναφέρει.

Με την ταπεινωτική συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την τρόικα, ανεστάλη η αύξηση των κατωτάτων ορίων των συντάξεων («πάγωσαν») μέχρι τα τέλη του 2021.

Με το συμπληρωματικό Μνημόνιο (ν. 4472/2017 άρθρο 1 παρ. 4α) ανεστάλησαν οι αυξήσεις («πάγωσαν») σε ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τις συντάξεις ΕΚ ΝΕΟΥ, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2017, για να μην εγερθούν απαιτήσεις των συνταξιούχων σύμφωνα με τη ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου.
Τέλος, με το άρθρο 3 του εφαρμοστικού νόμου 4475/2017 του συμπληρωματικού Μνημονίου, όλες οι συντάξεις «πάγωσαν» για ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ (1) ΕΤΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2022.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να «ξεπαγώσει» τις συντάξεις καταργώντας τις ανωτέρω ρυθμίσεις, γιατί προκαλούν τεράστιες απώλειες στους Έλληνες συνταξιούχους .

Τέλος, καλεί τους συνταξιούχους παλιούς και νέους να καταθέσουν ένσταση στον ΕΦΚΑ για την προσωπική διαφορά που προέκυψε από τον επανυπολογισμό των «παλαιών» συντάξεων (μέχρι 12-5-2016).
Οι συνταξιούχοι και οι κληρονόμοι τους πρέπει να γνωρίζουν ότι η ΜΗ άσκηση τού ως άνω δικαιώματός τους (δηλαδή αν δεν υποβληθεί Ένσταση-Αίτηση Θεραπείας στον ΕΦΚΑ) έως 30-11-2019, εγκυμονεί τον κίνδυνο να χάσουν κάθε δυνατότητα/δικαίωμα αμφισβήτησης της νέας μείωσης που προκύπτει μέσω της προσωπικής διαφοράς, με αποτέλεσμα αυτή να καθίσταται οριστική και αμετάκλητη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια