Δίκη Χρυσής Αυγής: Αρνείται τα πάντα ο Μιχαλολιάκος

Ελλάδα
Δίκη Χρυσής Αυγής: Αρνείται τα πάντα ο Μιχαλολιάκος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήλωσε αθώος και θύμα πολιτικής σκευωρίας ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

Αθώος και θύμα πολιτικής σκευωρίας δήλωσε χθες, κατά την πρώτη ημέρα της απολογίας του, στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος. Στην κατάμεστη από αντιφασίστες, αλλά και αρκετούς οπαδούς του νεοναζιστικού μορφώματος αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, ο Μιχαλολιάκος υποστήριξε ακόμη ότι είναι «εθνικιστής» και όχι «φασίστας».

Εξάλλου, κατά την είσοδο του Μιχαλολιάκου στην αίθουσα του δικαστηρίου, ακούστηκαν από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων και των αντιφασιστών αποδοκιμασίες. Επισημαίνεται ότι το “παρών” στη χθεσινή διαδικασία έδωσαν οι γονείς του Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, τον Σεπτέμβριο του 2013, στο Κερατσίνι, αλλά και ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν, που δολοφονήθηκε από χρυσαυγίτες στα Πετράλωνα, τον Ιανουάριο του 2013.

«Για όλα αυτά που αναφέρονται για τη δράση της Χ.Α. και υπήρχε επιδίωξή μας να είναι απόλυτα νόμιμη, πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση γι’ αυτό το πράγμα. Και για όλα μπορείτε να με κατηγορήσετε, εκτός από το ότι είμαι ανόητος», ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Τη Χ.Α. προσπαθούν να την παρουσιάσουν σαν εγκληματική οργάνωση εδώ και 30 χρόνια. Είναι δυνατόν ένα νόμιμο κόμμα στον Άρειο Πάγο να κάνει εγκληματικές πράξεις;», αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο της απολογίας του ο Μιχαλολιάκος.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο κατηγορούμενος κλήθηκε να απαντήσει σε ουκ ολίγες ερωτήσεις της Έδρας.

Πρόεδρος: «Είδαμε σύμβολα ναζιστικά και ναζιστικό χαιρετισμό».

Μιχαλολιάκος: «Ο χαιρετισμός δεν ήταν ο επίσημος της Χρυσής Αυγής, εγώ χαιρέτησα με αυτόν τον τρόπο γιατί τον θεωρώ ελληνικό. Οι κομμουνιστές είχαν τη γροθιά, οι εθνικιστές είχαν αυτόν. Και με αποκάλεσαν φασίστα».

Πρόεδρος: «Υπάρχει εγκύκλιος που να τους λέτε “δε θα χαιρετάτε έτσι”;».

Μιχαλολιάκος: «Υπάρχουν δεκάδες βίντεο που δεν υπάρχει ο χαιρετισμός».

Πρόεδρος: «Και άλλα στα οποία υπάρχει όμως. Σε συναυλία το 2005, που ήσασταν κι εσείς παρών και ο Κασιδιάρης και άλλοι, φαίνεται ότι χαιρετάτε όλοι ναζιστικά».

Μιχαλολιάκος: «Εμένα αυτή η μουσική δε μου αρέσει. Το Heavy metal δε μου αρέσει. Αν είναι να δικαστώ για τις ιδέες μου, είμαι υπερήφανος».

Πρόεδρος: «Αν δε θέλετε να απαντήσετε, να μας το πείτε».

Μιχαλολιάκος: «Αν ήξερα ότι είναι ποινικά κολάσιμο αυτό, θα είχα προστατεύσει τον εαυτό μου. Τα σχήματα λόγου είναι ελεύθερα, ιδίως όταν δεν προτρέπουν σε πράξεις βίας».

Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε στη δολοφονία Φύσσα χαρακτηρίζοντάς την ως «κορυφαίο έγκλημα στο Κερατσίνι», το οποίο, όπως συμπλήρωσε, είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή στη Βουλή. «Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλο», ανέφερε για το συμβάν ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής, ενώ σε άλλο σημείο της απολογίας του έκανε λόγο για «συνωμοσία, για να οδηγήσουν για πρώτη φορά 18 βουλευτές στο εδώλιο. Είχα να φροντίσω τον εαυτό μου και το κόμμα».

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ακόμη απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου ότι έμαθε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα την επομένη αργά το πρωί. Εξάλλου, η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον Νίκο Μιχαλολιάκο και αναφορικά με τη φράση που είχε εκστομίσει το 2015 περί ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα. Ο Μιχαλολιάκος απάντησε εξηγώντας ότι είχε την έννοια «του πολιτικού κόστους που εκόντες άκοντες είχαμε χρεωθεί». Αναρωτήθηκε, ακόμη, εάν «η Ν.Δ. είχε πολιτική ευθύνη για τον Τεμπονέρα;».

Αναφορικά με την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων, ο Μιχαλολιάκος ισχυρίστηκε ότι τον διαβεβαίωσαν πως δεν έχει κάποια σχέση η Χρυσή Αυγή.

Μιχαλολιάκος: «Αν μου πεις πού είναι το Πέραμα δεν ξέρω να πάω. Τι όφελος θα είχε η Χρυσή Αυγή από αυτό; Για το ΠΑΜΕ πληροφορήθηκα ότι ήταν μια τυχαία συνάντηση και συμπλοκή».

Πρόεδρος: «Είχαμε τραυματισμούς;».

Μιχαλολιάκος: «Και από τις δύο πλευρές».

Πρόεδρος: «Είχατε δώσει συνέντευξη στην ΕΡΤ και καταδικάσατε. Εσείς δε φροντίσατε να επιδείξετε ποιες είναι οι ενδεδειγμένες συμπεριφορές;».

Μιχαλoλιάκος: «Ο τρόπος που ρωτάτε υποκρύπτει ότι θεωρείτε ότι έχω ευθύνη και δεν το δέχομαι. Ευθύνεται η Ν.Δ. για την καταδίκη του Γεωργιάδη για παιδεραστία ή η Γεννηματά για άλλα;».

«Τον γενικό γραμματέα της Ν.Δ. Μπαλτάκο τον γνώριζα από το ’73. Ήμασταν μαζί σε οργανώσεις κι έτσι είχα το θάρρος συνομιλιών μαζί του. Όσα ελέχθησαν είναι απολύτως αληθή και μου τα επιβεβαίωσε κι ο Μπαλτάκος, και προκαλεί απορία που δεν τον κάλεσαν να καταθέσει. Πώς θα έκαναν έρευνα στον γ.γ. της κυβερνήσεως Σαμαρά επί κυβερνήσεως Σαμαρά; Μια μέρα πριν τη δολοφονία Φύσσα, ο Βορίδης έκανε δηλώσεις που μιλούσαν για εγκληματική οργάνωση. Ο Βορίδης, που ήταν από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκευωρίας του Μαξίμου. Ο Σαμαράς το 2013 στο Mega είπε: “Μπορούσα να πάρω ένα τηλέφωνο και να πω παρακαλώ κρατήστε τους στη φυλακή”. Τελικά είδαμε να συμβαίνει αυτό. Έφτασε στη Βουλή και δε λέχθηκε συνομιλία του Σαμάρα που ζητάει να πιάσουν βουλευτές. Ακριβώς αυτό. Είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν κατηγορητήριο», είπε σε άλλο σημείο της απολογίας του ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Πρόεδρος: «Για ποιον λόγο απέδιδαν στη Χρυσή Αυγή τα εγκλήματα που αναφέρατε;».

Μιχαλολιάκος: «Η Αριστερά πολεμά τα εθνικιστικά κινήματα. Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο. Θέλω να δηλώσω αθώος, καθώς πρόκειται για πολιτική σκευωρία και πολιτική στόχευση 25 χρόνων. Εγκληματική οργάνωση δεν υπάρχει. Όσον αφορά την ιδεολογία, δηλώνουμε από το 1992 εθνικιστές και όχι ναζιστές, και είμαι εδώ για να υπερασπιστώ όχι μόνο τον εαυτό μου, αλλά εκατοντάδες οπαδούς που μετά τη στόχευση φτάσανε εδώ. Μας φέρθηκαν σαν κοινούς εγκληματίες».

Συνθήματα από αντιφασίστες και χρυσαυγίτες

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δε δίστασε να μιλήσει με απαξία για πρώην στενούς συνεργάτες του, ενώ δήλωσε ακόμη περήφανος για τις ιδέες του, οι οποίες υποστήριξε πως είναι «ποινικά αδιάφορες».

Σημειώνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της απολογίας του Νίκου Μιχαλολιάκου, επικράτησε ένταση: Κατά την αποχώρηση του ηγέτη της Χρυσής Αυγής, οι αντιφασίστες φώναξαν συνθήματα, όπως «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί!», ενώ οι χρυσαυγίτες απάντησαν φωνάζοντας «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Ας τονιστεί ότι με το πέρας της απολογίας του Μιχαλολιάκου, οι οπαδοί του κόμματός του στάθηκαν όρθιοι σε στάση προσοχής, ενώ κάποιος εξ αυτών δε δίστασε να χαιρετίσει τον αρχηγό του με υψωμένο το δεξί του χέρι.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι έξω από το Εφετείο, όπου διεξάγεται η δίκη, βρέθηκαν χθες περίπου 1.000 άτομα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα φορέων και συλλογικοτήτων για αντιφασιστική κινητοποίηση με αφορμή την απολογία του Μιχαλολιάκου, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα.

«Η δολοφονία του Παύλου Φύσα, η δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και των αλιεργατών στην ιχθυόσκαλα αποδεικνύει τον ρόλο τους (σ.σ. των χρυσαυγιτών) ως μαντρόσκυλα των αφεντικών. (...) Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη δράση μας για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά. Η αναγκαία καταδίκη τους δεν αρκεί για την αντιμετώπισή τους. Την τελειωτική απάντηση θα τη δώσει το οργανωμένο κίνημα, απομονώνοντας κάθε λογής φασίστες από κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, από κάθε γειτονιά και πετώντας τους μια για πάντα στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ψήφισμα που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ ενόψει της απολογίας Μιχαλολιάκου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News