Ελλάδα

Διαγνωστικά κέντρα: Πότε βάζουν λουκέτο λόγω απεργίας;

Συνεχίσουν τον αγώνα που ξεκίνησε το Μάιο

Aπεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, καθώς και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί στις 21 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).

O κλάδος είχε ξεκινήσει κινητοποιήσεις και τον περασμένο Μάιο, με πολύ μεγάλη συμμετοχή, διεκδικώντας ακριβώς την ικανοποίηση του ίδιου αιτήματος, αλλά η απεργία διεκόπη λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

H απόφαση για τη νέα κινητοποίηση ελήφθη μετά τη σύσκεψη όλων των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό τον  Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), όπου ελήφθη η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο κλάδος ζητά να καταργηθεί το clawback, που είναι η υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ με την υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού.

Όπως ανακοίνωσε ο ΠΑΣΙΔΙΚ, μετά από ευρεία σύσκεψη που στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, που είναι ο θεσμικός θεματοφύλακας του ιατρικού κόσμου της χώρας, στην οποία συμμετείχαν όλες σχεδόν οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες ενώσεις των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής, αλλά και πρόεδροι άλλων μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων, αποφασίστηκε η έναρξη κινητοποιήσεων του κλάδου των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων, με μοναδικό αίτημα την κατάργηση του clawback, του ανήθικου, ληστρικού και καταστροφικού μέτρου της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών ενός κλειστού και ανεπαρκούς προϋπολογισμού για τις πραγματικές ανάγκες των 10.000.000 ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.

Όπως εξηγούν σύμφωνα με το ethnos.gr οι εκπρόσωποι του κλάδου, το clawback, προστιθέμενο σε άλλα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από το έτος 2013 και μετά, «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όλες ανεξαιρέτως τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής στη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή».

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ επισημαίνει ότι πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Οργανισμού εξυπηρετούνται από τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια), αφού οι περισσότερες κρατικές δομές έχουν καταρρεύσει. Η απεργία θα είναι τριήμερη και ξεκινά στις 21/11/2019, οπότε και θα μπει λουκέτο στις μονάδες.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια