Ελλάδα

Τι ισχύει τελικά με την αλλαγή της ώρας

Θα καταργήσει τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις θερινές και χειμερινές ώρες;

Το μπάχαλο που θα επικρατήσει στην Ευρώπη στην περίπτωση που κάθε χώρα κάνει τα δικά της στο θέμα της ώρας ανάγκασε τις Βρυξέλλες να το ξανασκεφτούν.

Αν και υπάρχει η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση της αλλαγής ώρας που εγκρίθηκε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ευχέρεια που δινόταν στις χώρες-μέλη να επιλέξουν τι θα πράξουν απειλούσε τη «γηραιά» ήπειρο με ένα άνευ προηγουμένου μπάχαλο στις ζώνες ώρας.

Κάπως έτσι δόθηκε παράταση, όπερ εστί μεθερμηνευόμενον ότι οι χώρες της Ε.Ε. που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν τη θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021, ενώ εκείνες που προτιμούν να διατηρήσουν τη χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021.

 Προσοχή όμως, γιατί υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας... Αρχικά δίνεται η δυνατότητα στην Κομισιόν να αποφασίσει νέα αναβολή στην εφαρμογή της απόφασης, εάν διαπιστώσει ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά και μόνιμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Και αφετέρου το “μπαλάκι” για την οριστική απόφαση περνάει στα χέρια των ηγετών, που θα πουν το οριστικό «ναι» ή «όχι», το δεύτερο στην περίπτωση που θα δουν ότι ο επιθυμητός συντονισμός πάει... περίπατο. Έτσι λοιπόν την Κυριακή η ώρα αλλάζει κανονικότατα, κάτι που θα συμβεί, όπως προαναφέραμε, ως και τον Μάρτιο/Οκτώβριο του 2021, αν στο μεταξύ δεν αλλάξουν τα δεδομένα.

Και με την ευκαιρία, να υπενθυμίσουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τη λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιστορία με την κατάργηση της αλλαγής της ώρας ήταν ο καρπός της πρώτης ουσιαστικής μαζικής συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών σε ένα θέμα που τους απασχολεί.

Στη δημόσια διαβούλευση που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, το 84% των πολιτών ζήτησε να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας. Και, το πλέον αξιοσημείωτο, σε αυτήν συμμετείχαν 4,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ο υψηλότερος αριθμός απαντήσεων που έχουν ληφθεί σε δημόσια διαβούλευση που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό και αν αξίζει να θεωρηθεί αισιόδοξη είδηση, δε νομίζετε;

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια