Η Ελλάδα αποτελεί «φυσικό» στούντιο

Ελλάδα
Η Ελλάδα αποτελεί «φυσικό» στούντιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιερρακάκης: Δημιουργούνται «Film offices» για ξένες παραγωγές

«Ελλάδα, ο ιδανικός προορισμός για το επόμενο έργο», είναι το νέο σύνθημα για την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη ενημερωτική συνάντηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΕΚΟΜΕ, με εκπροσώπους από τις Περιφέρειες και τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης για το «στήσιμο» Film Offices, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.

Ο Κυριάκος Πιερρακάης, τόνισε πως: «Πιστεύουμε ότι η βιομηχανία των οπτικοακουστικών μέσων είναι ένα φυσικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας και είναι ένα πλεονέκτημα που πράγματι αργήσαμε να εκμεταλλευτούμε στον βαθμό που θα έπρεπε.

H λειτουργία των Film Offices έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ιδιαίτερα γιατί κάθε περιφέρεια και κάθε μεγάλος δήμος θα πρέπει να παίξει έναν ρόλο για να μπορέσει αυτοτελώς να μας βοηθήσει στην προσέλκυση τέτοιου τύπου παραγωγών στην Ελλάδα.

 Σας διαβεβαιώνω ότι επειδή έχει τύχει το τελευταίο διάστημα να μιλήσω κι εγώ με παραγωγούς, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από άλλες χώρες, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Τα Film Offices είναι ένα βήμα επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να εμπλουτιστούν και να πάρουν περισσότερες αρμοδιότητες επάνω τους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης, υποστήριξε πως για να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο, κατάλληλο οπτικοακουστικό οικοσύστημα, πρέπει να στηριχτεί σε τρεις άξονες: τις επενδύσεις (χρηματοδοτικά κίνητρα με το cash rebate και τη φοροαπαλλαγή κατά 30%), την ψηφιοποίηση και την εκπαίδευση.

Ο κ. Κουάνης μίλησε ακόμα για «κινηματογραφικό τουρισμό που μπορεί να αναπτύξει η Ελλάδα», καθώς και οτι τα οπτικοακουστικά μέσα «ενισχύουν το brand name της χώρας μας». Στο μεταξύ, παρουσίασε το μέχρι στιγμής έργο του ΕΚΟΜΕ, το οποίο έχει εγκριθεί: Προχωράνε 62 έργα σε 100 τοποθεσίες, εκ των οποίων οι 30 αποτελούν εγχώριες και οι 32 διεθνείς παραγωγές (ευρωπαϊκές, διασυνοριακές, συμπαραγωγές με Ελλάδα, ασιατική) με ενδεικτικές χώρες προέλευσης τις: ΗΠΑ, Κορέα, Ισραήλ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φιλανδία, ενώ 23 αφορούν τηλεοπτικές σειρές (εγχώριες και διεθνείς) 1 ντοκιμαντέρ, 1 animation και 36 ταινίες μεγάλου μήκους.

Όσον αφορά τις θέσεις απασχόλησης, ανέφερε ότι δημιουργούνται περίπου 15.000 θέσεις, ενώ συγκεκριμένα για το έργο των γραφείο αυτών, τόνισε τα εξής: «Ένα Film Office αναδεικνύει την περιοχή ως τόπο υλοποίησης μιας κινηματογραφικής παραγωγή, διευκολύνει την παραγωγή σε θέματα αδειοδοτήσεων, ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα της παραγωγής, ενώ παρέχει πληροφόρηση για επαγγελματικούς χώρους ή για οτιδήποτε χρειαστεί μια παραγωγή».

Όπως είπε, στόχος είναι να δημιουργηθούν 15 Film Offices στις 13 Περιφέρειες της χώρας και στους δύο δήμους, δηλαδή, στον Δήμο Αθηναίων και στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News