Συρία: 87 άνθρωποι των γραμμάτων & των τεχνών για τον τερματισμό της εισβολής

Ελλάδα
Συρία: 87 άνθρωποι των γραμμάτων & των τεχνών για τον τερματισμό της εισβολής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνηση για τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής στη Συρία, συγκροτούν 87 άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών

Μια κίνηση πολιτών με στόχο «τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής στη Συρία, την αλληλεγγύη στους Κούρδους και τον συριακό λαό, την ειρήνη και ασφάλεια στην Α. Μεσόγειο» συγκροτούν 87 άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών - ανάμεσά τους οι Μανώλης Γλέζος και Μίκης Θεοδωράκης. 

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών, η Κίνηση παρουσίασε το ιδρυτικό της κείμενο, που παραμένει ανοικτό για υπογραφές: 

«Αυτές τις ημέρες σε ένα τοπίο που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σκηνή της ακραίας βίας των φανατικών ισλαμιστών και μιας αιματηρής εμφύλιας σύγκρουσης με πολλαπλά μέτωπα, με βαρύ ανθρώπινο κόστος και με τη δημιουργία ενός ατελείωτου ρεύματος απελπισμένων προσφύγων, η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε εικόνες κόλασης που δημιουργεί η παράνομη εισβολή της Τουρκίας σε συριακό έδαφος», αναφέρει μεταξύ άλλων η Κίνηση στο κείμενο της. Καλεί δε, σε συμμετοχή και στήριξη των δραστηριοτήτων της, «για λόγους στοιχειώδους ανθρωπισμού, για λόγους υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της ακεραιότητας της Συρίας, για λόγους αλληλεγγύης προς τον βασανισμένο κουρδικό λαό, για λόγους αυτοπροστασίας και διαφύλαξης της ειρήνης στην περιοχή» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας το υπογεγραμμένο κείμενο, η συγγραφέας και πρώην αν. υπουργός, Νάντια Βαλαβάνη, επεσήμανε την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών από τον ελληνικό λαό, ώστε να συγκροτηθεί ένα μεγάλο διεθνές κίνημα για τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Όπως ανακοίνωσε, ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, είναι η συγκέντρωση χρηματικής βοήθειας και μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας, όπως επίσης και η διοργάνωση συναυλίας στο Σύνταγμα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Τη συγκέντρωση των χρημάτων αναλαμβάνει το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, το οποίο «υπόσχεται πως θα σταθεί μαχητικά δίπλα σε αυτή την προσπάθεια, θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, να ρίξει φως στο δράμα των προσφύγων, να δηλώσει την έμπρακτη αλληλεγγύη στον κουρδικό πληθυσμό». 

«Πιστεύουμε ότι εμείς ξέρουμε τον τρόπο. Πιστεύω ότι το κάλεσμα θα βρει ανταπόκριση. Χιλιάδες Έλληνες θέλουν να καταδικάσουν την τουρκική εισβολή, θέλουν να συμπαρασταθούν στον κουρδικό λαό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης, Κώστας Παπαδιγενόπουλος. 

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του συρο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) στην Αθήνα, ο γιατρός Ιμπραήμ Μουσλέμ. Αφού ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση που έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα, τόνισε ότι «όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι εις βάρος των λαών της περιοχής. Το πρόβλημα ξεπερνά τον κουρδικό λαό. Έχουμε μεγάλη συμπάθεια αυτή τη στιγμή από την κοινή γνώμη. Είναι η ώρα να την αξιοποιήσουμε, να το κάνουμε πράξη, για να πιέζουμε τις κυβερνήσεις - κυρίως τις ευρωπαϊκές - να πάρουν δυναμικά μέτρα για να αναγκαστεί να αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός από την περιοχή και να δεχθούν οι διεθνείς δυνάμεις μία ειρηνική, δημοκρατική λύση για την Συρία. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε αυτή την κίνηση». Σχετικά, οι διοργανωτές έδωσαν στη δημοσιότητα το τραπεζικό λογαριασμό στήριξης (Εθνική Τράπεζα 159/480503-88 ή ηλεκτρονικά μέσω IBAN: GR0501101590000015948050388) καθώς και το τηλέφωνο για πληροφορίες (2103816886), για όσους θελήσουν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή. 

Σημειώνεται πως παρών στην συνέντευξη Τύπου, ήταν ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, καθώς και προσωπικότητες της Αριστεράς όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Αλέκος Αλαβάνος, η Ελένη Πορτάλιου, η Πέπη Ρηγοπούλου κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News