Ακατάλληλες ταινίες: Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Life
Ακατάλληλες ταινίες: Τι ισχύει στην Ελλάδα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή την ταινία «Joker»  

Με αφορμή την εισβολή ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. σε δύο κινηματογράφους στην Αττική, το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Οκτωβρίου, αλλά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, παρουσιάζεται ο νόμος που αναφέρεται στην «αξιολόγηση καταλληλότητας κινηματογραφικού έργου».

Τι λέει ο Νόμος;

Πριν από την προβολή κάθε κινηματογραφικού έργου σε κινηματογραφική αίθουσα, υποβάλλεται από τον παραγωγό ή τον διανομέα αίτηση στη Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΔΙ.Κ.Ο.Μ.), προκειμένου να αξιολογηθεί η καταλληλότητά του για παρακολούθηση από ανηλίκους σε κινηματογραφικές αίθουσες. Η ΔΙ.Κ.Ο.Μ. εκδίδει πράξη κατάταξης του κινηματογραφικού έργου σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 2, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των επιτροπών αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων. Για τη χορήγηση της πράξης αυτής καταβάλλεται παράβολο, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού λειτουργούν επιτροπές αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων, τα μέλη των οποίων ορίζονται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού. Αντικείμενο των επιτροπών είναι η κατάταξη των έργων που έχουν υποβληθεί στη ΔΙ.Κ.Ο.Μ. σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: (α) κατάλληλη για όλους, (β) κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών, (γ) κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών, (δ) ακατάλληλη για ανηλίκους.

Απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία.Όποι ος επιτρέπει σε ανηλίκους να εισέλθουν σε αίθουσα ή υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους τιμωρείται με χρηματική ποινή από 1.000 έως 10.000 ευρώ.Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή από 500 έως 5.000 ευρώ.

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού ορίζεται ο αριθμός των επιτροπών, η σύνθεσή τους, η διάρκεια της θητείας τους, ο τρόπος λειτουργίας τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού και Οικονομικών καθορίζεται η αποζημίωση που καταβάλλεται στα μέλη των ανωτέρω επιτροπών.

Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει την 1η Αυγούστου 2011. Μέχρι τότε εξακολουθεί η λειτουργία των υφιστάμενων επιτροπών ελέγχου κινηματογραφικών έργων.

Το παράδειγμα του «Joker»

Η Ελλάδα είναι από τις πιο αυστηρές χώρες στο θέμα της καταλληλότητας.

Το «Joker» για παράδειγμα είναι «κατάλληλο άνω των 18» στην Ελλάδα, από τις λίγες χώρες (μαζί με την Αμερική) που τοποθετούν την ταινία στο υψηλότερο όριο, σε αντίθεση π.χ. με την πάντα πιο ελαστική Γαλλία («κατάλληλο άνω των 12»), αλλά και την Αυστρία και τη Γερμανία («κατάλληλο άνω των 16»).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News