Ελλάδα

Joker: Γιατί πήγε η αστυνομία σε κινηματογράφους – Απάντηση Μενδώνη για εμπλοκή υπουργείου

«Είχαμε επώνυμες καταγγελίες από υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού» λέει η ΕΛ.ΑΣ. Το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει ότι «έδωσε οποιαδήποτε εντολή»

Σε δύο κινηματογράφους στην Αθήνα, που παίζεται η ταινία «Joker» παρενέβησαν αστυνομικοί για την απομάκρυνση ανηλίκων που την παρακολουθούσαν, ενώ έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλη για ανηλίκους.

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., η ενέργεια των αστυνομικών έγινε κατόπιν κλήσεων στην Άμεση Δράση και επώνυμων καταγγελιών από δύο γυναίκες που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και είπαν ότι υπήρχαν ανήλικοι στους κινηματογράφους, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει δώσει εντολή για τέτοιους ελέγχους και διέταξε έρευνα για να διευκρινιστεί τι έχει συμβεί.

Τα περιστατικά αφορούν στους κινηματογράφους που βρίσκονται στο Μαρούσι και την Κυψέλη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγκεκριμένος αξιωματικός, και στις δύο περιπτώσεις τηλεφώνησαν δύο διαφορετικές γυναίκες, προκειμένου να καταγγείλουν την είσοδο ανηλίκων στους κινηματογράφους, οι οποίες παρέμειναν στο σημείο και κατηύθυναν τους αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων που πήγαν, ως όφειλαν, για να ελέγξουν την καταγγελία.

Πάντα με την υπόδειξη των δύο γυναικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους ανήλικους, τους οποίους, όπως προβλέπεται, παρέδωσαν στους γονείς τους, τους οποίους ειδοποίησαν να πάνε επιτόπου και στη συνέχεια οδήγησαν τους υπευθύνους στα αστυνομικά τμήματα.

Για τις υποθέσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, οι οποίοι θα αποφανθούν αν θα ασκηθούν διώξεις και με ποιες κατηγορίες.

Όπως έγινε γνωστό πάντως, ο υπεύθυνος του κινηματογράφου στο Μαρούσι αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Ο ίδιος αξιωματικός τόνισε ότι οι αστυνομικοί που παρενέβησαν στους κινηματογράφους, έχουν κρατήσει τα πλήρη στοιχεία των γυναικών που προέβησαν στις καταγγελίες και τους υπέδειξαν τους ανηλίκους, τα οποία εφόσον ζητηθούν μπορούν να δοθούν στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να λυθεί οποιαδήποτε ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.

Πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και σημειώνεται: Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες.

Η Λίνα Μενδώνη πήρε θέση για το θέμα που ξέσπασε με το Joker

Ύστερα από τον σάλο που ξέσπασε με την υπόθεση Joker, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έδωσε απαντήσεις, σύμφωνα και με το ethnos, σχετικά με το «φιάσκο» και τόνισε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες για να επιβληθούν -αν διαπιστωθεί ότι έσφαλαν οι δύο υπάλληλοι- κυρώσεις.

«Το υπουργείο δεν παρενέβη. Παρενέβησαν δύο υπάλληλοι και μάθαμε εκ των υστέρων ότι είναι υπάλληλοι, οι οποίες παρενέβησαν χωρίς να ενημερώσουν κανέναν. Δύο υπουργικές αποφάσεις, μία του 2011 και μία του 2014 και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έλεγχο, αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, καθώς οι δύο αυτές υπάλληλοι ανήκουν στην επιτροπή γνωμοδοτικών επιτροπών για την καταλληλόλητα κινηματογραφικών έργων. Έλεγχος δεν σημαίνει ότι καλούν την αστυνομία» είπε μιλώντας στο Open TV και πρόσθεσε:

«Εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και διαπιστώθηκε, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Το τι έγινε μέσα στους κινηματογράφους, δεν το γνωρίζω. Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι τα κίνητρα των συγκεκριμένων κυριών να εφαρμόσουν μια διαδικασία που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Ο αρμόδιος γ.γ. του υπουργείου, κ. Γιατρομανωλάκης, έχει καλέσει όλη την ιεραρχία για να μάθει τι συνέβη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια