Ελλάδα

Airbnb: Γιατί δεν το θέλουν οι αναρχικοί στα Εξάρχεια;

Εξάρχεια: Στο στόχαστρο των αναρχικών το Airbnb

Στο… στόχαστρο έχουν βάλει οι αναρχικοί των Εξαρχείων τα καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω Airbnb, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Το ΒΒC κάνει αναφορά σε βανδαλισμούς από αναρχικούς σε σπίτια που νοικιάζονται μέσω Airbnb στα Εξάρχεια. Μεταξύ άλλων, γκράφιτι σε πόρτες διαμερισμάτων και καρφιά σε κλειδαριές. Εξάλλου, τις σχετικές δράσεις προέβαλε στο διαδίκτυο και το «Exarcheia Tourism», που σε μήνυμα στα social media ανέφερε: «Τουρίστες του Instagram, οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ και δεν είστε ασφαλείς εδώ. Ιδιοκτήτη, η δική σου πόρτα είναι η επόμενη».

Πολλοί λένε ότι η σταθερή αύξηση των τουριστών στα Εξάρχεια έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Σε μεγάλο βαθμό, η οργή τους στρέφεται κατά του Airbnb. Κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν ότι ο γρήγορος πολλαπλασιασμός των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται μέσω Airbnb έχουν προκαλέσει την άνοδο των ενοικίων και έχουν ως αποτέλεσμα εξώσεις στους πιο φτωχούς. Ανάλογες διαμαρτυρίες έχουν γίνει και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Νέα Υόρκη, η Λισαβόνα και η Βαρκελώνη, σημειώνει το BBC. «Αλλά στα Εξάρχεια είναι ιδιαίτερα πιο ισχυρή η κόντρα ανάμεσα στους ιδιοκτήτες που θέλουν να βγάλουν τα προς το ζην μέσω της πλατφόρμας και της επιθυμίας κάποιων κατοίκων να διατηρήσουν τη γειτονιά τους», προσθέτει.

Οι ακροαριστεροί με ισχυρό έρεισμα στην περιοχή καλούν τους τουρίστες να φύγουν από τα Εξάρχεια και χρησιμοποιούν τα social media για να διαδώσουν το μήνυμά τους, γράφει το ΒΒC. «Θέλω να κερδίσω την προσοχή τους προτού έρθουν εδώ. Το θα ήταν τουρίστες να αφήνουν κακές αξιολογήσεις στις σελίδες των ιδιοκτητών, αποθαρρύνοντας άλλους να κάνουν κράτηση», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ένας εκ των δημιουργών της σελίδας «Exarcheia Tourism». Σε ερώτηση για το αν η σελίδα τους υποκινεί ανοιχτά τη βία, απάντησε: «Οι εξώσεις την υποκινούν. Ο θυμός θα υπήρχε και χωρίς τη σελίδα. Τα νοίκια διπλασιάζονται, είναι φυσικό να μπαίνουν στο στόχαστρο οι άνθρωποι που θεωρείται ότι καταστρέφουν τη γειτονιά. Δεν είμαστε κατά του τουρισμού, είμαστε ενάντια στο οικονομικό μοντέλο τουρισμού που διαλύει τις πόλεις».

«Έχουμε δει κτίρια να αγοράζονται από επενδυτές»

Κάνοντας αναφορά στην περιοχή των Εξαρχείων, το ΒΒC σημειώνει ότι αποτελούν έδρα αρκετών ακροαριστερών ομάδων και καταλήψεων, ενώ σημειώνει ότι μετά τις εκλογές η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θέλει να καθαρίσει την περιοχή και πως πρόσφατα έχουν γίνει αστυνομικές επιχειρήσεις. Θυμίζει όμως ότι στα Εξάρχεια ζουν και αρκετές οικογένειες, φοιτητές και ηλικιωμένοι.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια