Ξεκινά η νικηφόρα μάχη των Γιαννιτσών

Ελλάδα
Ξεκινά η νικηφόρα μάχη των Γιαννιτσών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σπουδαιότερη μάχη του Α' Βαλκανικού Πολέμου

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Οκτωβρίου του 1912, όταν ξεκινά η σπουδαιότερη μάχη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

Ο λόγος για την περίφημη μάχη των Γιαννιτσών, η νικηφόρα έκβαση της οποίας άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης λίγες μέρες αργότερα. Αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού ήταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ενώ επικεφαλής των Οθωμανών ήταν ο στρατηγός Χασάν Ταξίν πασάς.

Μετά την απροσδόκητη νίκη στο Σαραντάπορο, ο Ελληνικός Στρατός διασφάλισε τον έλεγχο της Δυτικής Μακεδονίας και ξεκίνησε την προέλασή του προς την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Ο Χασάν Ταξίν πασάς αποφάσισε να υπερασπιστεί την - τότε - Γενιτσά (οι Τούρκοι έλεγαν τα Γιαννιτσά “Γενιτζέ Ι Βαρντάρ”), επειδή εκεί είχε ταφεί ένας διακεκριμένος Οθωμανός στρατηγός, ο Γαζή Εβρενός.

Σημειώνεται ακόμη ότι η πόλη των Γιαννιτσών είχε μεγάλη θρησκευτική σημασία για τους Τούρκους. Στις 18 Οκτωβρίου ο τουρκικός στρατός οχυρώθηκε σε ένα ύψωμα 130 μέτρων, από όπου μπορούσε να επιβλέπει την ευρύτερη περιοχή. Το πρωί της επομένης, η 2η και η 3η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού επιτίθενται μετωπικά εναντίον των Τούρκων, ενώ η 4η και η 5η Μεραρχία στράφηκαν στο δεξί πλευρό των τουρκικών στρατευμάτων. Η κατάληψη των Γιαννιτσών, που τότε είχε τόσο χριστιανικό (ελληνόφωνο και σλαβόφωνο), όσο και μουσουλμανικό πληθυσμό, έγινε στις 11 το πρωί της 20ής Οκτωβρίου του 1912.

Η μουσουλμανική συνοικία της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ στο τέλος της ημέρας οι ελληνικές απώλειες ανέρχονταν σε 188 άτομα και οι τουρκικές σε 250. Στις 21 Οκτωβρίου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος σημείωνε στην ημερήσια διαταγή του ότι «η νίκη των Γιαννιτσών συμπληροί την του Σαρανταπόρου και αποτελεί διά τον Ελληνικόν Στρατόν νέον τίτλον τιμής και δόξης».

Το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα

Σαν σήμερα, στις 19 Οκτωβρίου του 1960, οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο κατά της Κούβας. Ο εμπορικός, οικονομικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός του νησιωτικού κράτους της Καραϊβικής επήλθε σχεδόν δύο χρόνια μετά την επικράτηση της Κουβανικής Επανάστασης, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του καθεστώτος Μπατίστα.

Από το εμπάργκο εξαιρούνταν τα τρόφιμα και τα φάρμακα, ωστόσο τον Φεβρουάριο του 1962 ο αποκλεισμός επεκτάθηκε σχεδόν σε όλες τις εισαγωγές της Κούβας. Οι πρώτες κινήσεις αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα έγιναν τον Δεκέμβριο του 2014, μετά από κοινές ανακοινώσεις των προέδρων Μπάρακ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο.

Η επιστροφή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

Τέλος, στις 19 Οκτωβρίου του 1980, η κυβέρνηση της Ν.Δ., υπό τον Γεώργιο Ράλλη, επαναφέρει την Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας είχε αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας το 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News