Καιρός: Κολυμπήστε σε... ζεστά νερά - Θερμοκρασίες Ιουνίου έχουν οι θάλασσες

Ελλάδα
Καιρός: Κολυμπήστε σε... ζεστά νερά - Θερμοκρασίες Ιουνίου έχουν οι θάλασσες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά ο καιρός - Υψηλές θερμοκρασίες έως το τέλος της εβδομάδας

Κολύμπι τον Οκτώβριο, όπως τον Ιούνιο. Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται στις περισσότερες ελληνικές θάλασσες η επιφανειακή θερμοκρασία τους, κάτι που οφείλεται στην παρατεταμένη ηλιοφάνεια και στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας, κατά το πρώτο μισό του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νερά να είναι πιο ζεστά του αναμενομένου και να θυμίζουν Ιούνιο, ιδιαίτερα στο Ιόνιο, στα Δωδεκάνησα και στα βορειότερα τμήματα του Αιγαίου, όπου η απόκλισή (άνοδος) της θερμοκρασίας τους από τις κανονικές για την εποχή τιμές φθάνει τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Από την άλλη, υπάρχει μια ξεκάθαρη αντίθεση σε σχέση με το Κεντρικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες.

Οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν (άτυπο μελτέμι) στα κεντρικά κυρίως τμήματα του Αιγαίου, συγκρατούν εκεί την επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας πολύ κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Η απόκλιση τής θερμοκρασίας των νερών κυμαίνεται στον συν/πλην μισό βαθμό Κελσίου σε σχέση με τις συνήθεις θερμοκρασίες για Οκτώβριο.

Ξεπέρασε τους 30 βαθμούς ο υδράργυρος - Υψηλές θερμοκρασίες έως το τέλος της εβδομάδας

Ξεπέρασε τους 30 βαθμούς ο υδράργυρος τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, με το μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr στο Καστελόριζο να καταγράφει θερμοκρασία 31,6 C, ενώ σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας καταγράφηκαν θερμοκρασίες 28-30 βαθμών Κελσίου, επίπεδα ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες έως και το τέλος της εβδομάδας, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί για το Σάββατο 19/10/2019.

Δελτίο καιρού για Τετάρτη

Λίγες νεφώσεις και ψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα, περιμένουμε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019.

Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες οι ορατότητα σε πολλές περιοχές θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες, ενδεχομένως τοπικά πυκνές.

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στη Δυτική Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 25 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 28, στην Ήπειρο από 8 έως 27, στην Κεντρική Ελλάδα από 7 έως 30 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 16 έως 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 31 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 26, και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 26 βαθμούς, αλλά τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και τοπικά στα βόρεια ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και τις θερμές ώρες της ημέρας δυτικοί βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 19 έως 30 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, ενώ τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας νότιοι νοτιοανατολικοί σχεδόν μέτριοι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News