Ελλάδα

Πολιτικός «καβγάς» για το «Elounda Hills»

Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παππάς ερίζουν για το ποια κυβέρνηση «ξεμπλόκαρε» την επένδυση

Πολιτικός «καβγάς» στήθηκε εσχάτως ανάμεσα σε υπουργούς της νυν και πρώην κυβέρνησης και ειδικότερα ανάμεσα στον νυν υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και στον τέως υπουργό και νυν τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, σχετικά με το προωθούμενο τουριστικό πρότζεκτ «Elounda Hills».

Όλα τα υπόλοιπα θέματα τα έχουμε λυμένα φαίνεται στην Κρήτη και το μόνο πρόβλημά μας είναι το ποιος θα «πιστωθεί» πολιτικά το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων.

Πρόκειται για το γνωστό πολυσύνθετο τουριστικό πρότζεκτ της ρωσικών συμφερόντων εταιρείας “Mirum Hellas”, που χωροθετείται στη θέση “Πλευρά” (απέναντι από την πόλη του Αγίου Νικολάου), προβλέπει ξενοδοχειακές υποδομές πολυτελείας, λουξ εξοχικές βίλες, ακόμα και μαρίνα για πολυτελή σκάφη.

 Πρόκειται για μια επένδυση άνω των 400 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές να έχουν ήδη δαπανήσει περί τα 70 εκατ. ευρώ, που έχει μεγάλη αναπτυξιακή χροιά, θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, αλλά την ίδια ώρα έχει εγείρει και ορισμένες επιφυλάξεις και ενστάσεις από μερίδα τοπικών φορέων, όπως το ΤΕΕ/ΤΑΚ αλλά και περιβαλλοντικές συλλογικότητες...

Αναμφίβολα πρόκειται για μια επένδυση που, όταν υλοποιηθεί, θα αλλάξει τον τουριστικό χάρτη στην ανατολική Κρήτη. Μια επένδυση όμως που δεν παύει να είναι ιδιωτική, έχει “ψωμί” ακόμα σε διαδικαστικό επίπεδο για να ξεκινήσει και σε κάθε περίπτωση μοιάζει οξύμωρο να “τσακώνονται” σαν τα... “κοκόρια” γι’ αυτήν, και για το πότε και από ποια κυβέρνηση εγκρίθηκε, πρώην και νυν υπουργοί!

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, σε μια απάντηση σε καυστικό ύφος προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, με φόντο τις επενδύσεις τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση στη χώρα.

«Η ανάπτυξη δεν έρχεται με επένδυση στα ψεύδη, τον λαϊκισμό και την καπηλεία», σημειώνει ο Νίκος Παππάς, εξηγώντας ότι, «όταν η Ν.Δ. δεν παρουσιάζει ως αναπτυξιακή στρατηγική τέσσερα-πέντε αποσπασματικά πρότζεκτ, όταν δεν κρύβει πίσω από τον αυτοχαρακτηρισμό “φιλο-επενδυτική παράταξη” τις εξυπηρετήσεις σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, όταν δεν παρακολουθεί τους επενδυτές να αποχωρούν από τη χώρα, καπηλεύεται το έργο του ΣΥΡΙΖΑ».

«H επένδυση της “Mirum” στην Ελούντα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε σε δύο φάσεις από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων το 2016 και το 2017. Όχι τις τελευταίες ημέρες, όπως ψευδώς ανέφερε σήμερα (σ.σ. χθες) ο Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη», σημείωσε ακόμα, περνώντας στην προωθούμενη τουριστική επένδυση “Elounda Hills”, ο πρώην υπουργός και τόνισε: «Η δε έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης ήταν δρομολογημένη. Αντιλαμβανόμαστε το άγχος σας να παρουσιάσετε έργο, αλλά η ανάπτυξη δεν έρχεται με επένδυση στα ψεύδη, τον λαϊκισμό και την καπηλεία»...

Οι αιχμηρές δηλώσεις του Νίκου Παπά κατά του Άδωνι Γεωργιάδη έγιναν ως απάντηση σε δηλώσεις και συνεντεύξεις του υπουργού Ανάπτυξης, στις οποίες ο ίδιος αναφέρθηκε στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων από την κυβέρνηση της Ν.Δ., φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το τουριστικό πρότζεκτ της “Mirum” στην Ελούντα, τη μεγάλη επένδυση στο πρώην Ελληνικό, όπως και την επένδυση στα Αφάντου της Ρόδου.

Επί του πρακτέου πάντως και ξέχωρα από τις πολιτικές έριδες για το ποιος έχει ανάψει ή όχι το “πράσινο φως” στους επενδυτές, το τουριστικό πρότζεκτ στην Ελούντα βρίσκεται σε προχωρημένο αλλά όχι τελικό ακόμα στάδιο αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων...

Το βάρος είχε ως τώρα πέσει στην τελική έγκριση του απαιτούμενου ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων), ενώ κατόπιν θα πρέπει να εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη, ώστε να καταστεί εφικτή η έκδοση των οικοδομικών αδειών. Από την πλευρά των επενδυτών υπάρχει η εκτίμηση ότι τα έργα κατασκευής μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στους πρώτους μήνες του 2020.

H επένδυση, που ανέρχεται στα 408 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, μαρίνα αναψυχής, ιδιωτική παραλία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, μπαρ, δάσος και άλλα. Ειδικότερα, προβλέπονται 375 πολυτελή διαμερίσματα και κατοικίες, τρεις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, δυναμικότητας 730 κλινών, πλήθος καταστημάτων, υποδομές κοινής ωφέλειας, θεματικά πάρκα, κέντρα ευεξίας, αθλητικά κέντρα και πάρκα αναψυχής.

Το “Elounda Hills” διαιρείται σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ).

Ξεχωριστά τμήματα της επένδυσης αποτελούν:

Η μαρίνα, στην οποία θα παρέχεται η δυνατότητα ελλιμενισμού 64 σκαφών, της οποίας τη χωροθέτηση ενέκρινε τον περασμένο Απρίλιο το Δ.Σ. του Δήμου Αγίου Νικολάου. Το πρώην ξενοδοχείο “Ακρωτήρι”, το οποίο θα επαναλειτουργήσει ενδεχομένως την άνοιξη του 2020, υπό τη διαχείριση του brand “Aria Hotels”, που ανήκει στον όμιλο Λογοθέτη, περιλαμβάνοντας 16 VIP σουίτες, και η βίλα Κούνδουρου, διάσημη από την αγαπημένη ελληνική ταινία “Η νεράιδα και το παλικάρι” με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, που θα ανακαινιστεί με στόχο την τουριστική αξιοποίησή της.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, το φιλόδοξο σχέδιο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 8 χρόνια από την έναρξη των εργασιών, με ίδια κεφάλαια των εταίρων και τραπεζικό δανεισμό σε ποσοστό 45-55%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια