Μάικ Πομπέο: Γιατί βρίσκεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Ελλάδα;

Ελλάδα
Μάικ Πομπέο: Γιατί βρίσκεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Ελλάδα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας του 1990

Iστορική επίσκεψη στην Αθήνα, την πρώτη της θητείας του, πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μια επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας εκείνος πρόκειται να έχει επαφές κορυφής αλλά και να υπογράψει την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας που είχαν συνάψει Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες το μακρινό 1990.

Ο κ. Πομπέο προσγειώθηκε στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής, με τον κ. Δένδια να τον υποδέχεται στο αεροδρόμιο. Η Ελλάδα αποτελεί τον τελευταίο σταθμό μιας «περιοδείας» στο πλαίσιο της οποίας εκείνος επισκέφθηκε τη Ρώμη, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει αύριο, Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, έχοντας εν τω μεταξύ προετοιμάσει το έδαφος και για τον δεύτερο γύρο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ που αναμένεται τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος του στρατηγικού διαλόγου είχε πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο του 2018.

Σημειώνεται ότι ο τελευταίος Αμερικανός ΥΠΕΞ που είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν ο Τζον Κέρι τον Δεκέμβριο του 2015. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Μάικ Πομπέο αναμένεται σήμερα Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, να έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η νέα αμυντική συμφωνία

Κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο πρόκειται σύμφωνα με το ethnos.gr να υπογράψουν το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ) που είχαν συνάψει οι δύο χώρες το 1990, με τους Αμερικανούς να αποκτούν έκτοτε παρουσία στη βάση της Σούδας. Η επικαιροποίηση της συμφωνίας κρίνεται απαραίτητη καθώς οι προκλήσεις στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία 20 χρόνια, όπως άλλωστε έχουν αλλάξει και πολλά από τα δεδομένα αναφορικά με τη «διασπορά» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εντός των ελληνικών συνόρων.

Με το νέο πρωτόκολλο τροποποίησης που πρόκειται να υπογραφεί σήμερα, ουσιαστικά θεσμοποιείται αποκτώντας νομικό πλαίσιο η παρουσία και δράση των Αμερικανών, πέρα από τη Σούδα όπου επίσης αναμένονται εξελίξεις, και σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και Αλεξανδρούπολη. Στη Λάρισα υπάρχουν σταθμευμένα αμερικανικά UAVs και στο Στεφανοβίκειο αναμένονται αμερικανικά ελικόπτερα. Όσο για την Αλεξανδρούπολη, εκείνη αποκτά ρόλο κόμβου για τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής κατά παράκαμψη της Τουρκίας, ενώ συνολικότερα η Ελλάδα έχει στα μάτια της Ουάσιγκτον κομβικό θέση για τη μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Το σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι μέσα από το νέο αναθεωρημένο παράρτημα της συμφωνίας, οι Αμερικανοί θα μπορούν στο μέλλον να χρηματοδοτήσουν με δικά τους κονδύλια την ανάπτυξη υποδομών στις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κυρίως της κεντρικής Ελλάδας όπου εκείνοι θα έχουν παρουσία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News