Ελλάδα

Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ηγηθεί στα Βαλκάνια»

Τόνισε ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα υλοποίησης της Συμφωνίας όμως απομένουν και άλλα

Σε ημερίδα του Βρετανικού περιοδικού, ''Economist'' που διοργάνωσε για τα Δυτικά Βαλκάνια, στα Σκόπια, μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Τα επόμενα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πώς διαμορφώνεται το τοπίο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών''.

Στην ημερίδα συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς. Είναι η δεύτερη επίσκεψη του Α.Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία, με την πρώτη να είναι τον Απρίλιο του 2019, όπου προέδρευσε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο εγκαινιάστηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας, με σκοπό την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Στην ομιλία του πρόβαλε την αξία της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία «υπήρξε μια προοδευτική απόφαση, σύμβολο νίκης της Διπλωματίας, απέναντι στον εθνικισμό και στην αδράνεια, παράγοντας που προώθησε τη συνεργασία στην οικονομία, στον τουρισμό, στην άμυνα, τόνωσε τον αλληλοσεβασμό, την αλληλεγγύη και ισχυροποίησε την ειρήνη στα Βαλκάνια, δίνοντας στην Ελλάδα την ευκαιρία να παίξει ηγετικό ρόλο στη περιοχή των Βαλκανίων, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Είναι κινητήριος δύναμη συνανάπτυξης, που πρέπει να απλωθεί και σε άλλους τομείς, όπως το περιβάλλον και η Ελλάδα πλέον, με την υπογραφή ειδικής συμφωνίας, επιβλέπει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, εκτοπίζοντας την Τουρκία και αποδυναμώνοντας το μουσουλμανικό τόξο.»

 Ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι «έχουν γίνει μεγάλα βήματα υλοποίησης της Συμφωνίας, μένουν να γίνουν και άλλα που αφορούν στα Αρχαία Ελληνικά σύμβολα, στα σχολικά βιβλία, στα εμπορικά σήματα. Εξασφαλίσαμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, πήραμε πίσω την ιστορία και τον πολιτισμό μας, αφού καταγράφεται στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας και στα σχολικά βιβλία τους ότι είναι Σλαβικής καταγωγής και όχι απόγονοι του Μ.Αλεξάνδρου. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει μια δυναμική, που πρέπει να αξιοποιηθεί, όπως και το διπλωματικό κεφάλαιο των Συνόδων Κορυφής των Βαλκανικών χωρών, που εγκαινίασε και υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας και αφορούσαν στην πολυμερή συνεργασία Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Ελλάδας, σε έργα υποδομών, μεταφορών και ενεργειακής διασύνδεσης.»

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα αξιοπιστίας για την ΕΕ να δώσει πράσινο φως στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», προσθέτοντας «Η ΕΕ οφείλει να αποδράσει από την εσωστρέφειά της και να δώσει το μήνυμα ότι αποτελεί όντως μιας ισχυρή παγκόσμια δύναμη που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της, που μπορεί να αρχίσει να κλείνει -οριστικά πια - τις πληγές που άφησε πίσω του ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια