27.000 κεραυνοί, μεγάλα ύψη βροχής και 38 βαθμοί στην Κρήτη

Κρήτη
27.000 κεραυνοί, μεγάλα ύψη βροχής και 38 βαθμοί στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρώνει η κακοκαιρία το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις εκδηλώθηκαν την Παρασκευή και εξακολουθούν να εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Μετά την διέλευση του μετώπου, ωστόσο και σύμφωνα με το meteo.gr ενώ η θερμοκρασία έχει σημειώσει πτώση σε ολόκληρη τη χώρα στην Κρήτη οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι οι χιλιάδες κεραυνοί που «χτύπησαν» τη χώρα, τα υψηλά ύψη βροχής, καθώς και τα 38άρια που έφτασε ο υδράργυρος στην Μεγαλόνησο. Πιο αναλυτικά, σχεδόν 27.000 κεραυνοί καταγράφηκαν σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ».

Χτύπησε «κόκκινο» ο υδράργυρος στα Χανιά

Σύμφωνα μάλιστα, με το meteo.gr και τον μετεωρολόγο κ. Κώστα Λαγουβάρδο, οι μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφικαν σήμερα ήταν στα Χανιά και συγκεκριμένα στο Ακρωτήρι, όπου ο υδράργυρος «χτύπησε» κυριολεκτικά «κόκκινο» φτάνοντας στους 37,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ στους Αγίους Πάντες στον ίδιο νομό, το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 36 βαθμούς Κελσίου και στο κέντρο των Χανίων, η το θερμόμετρο κατέγραψε τη θερμοκρασία των 35,6 βαθμών Κελσίου.

Στον Σταλό Χανίων, το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 34 βαθμούς, ενώ στα Φαλάσαρνα, στον Αλικιανό, στον Πλατανιά και στο Κολυμπάρι, το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Ύψη βροχής - Που καταγράφηκαν τα υψηλότερα

Σύμφωνα με το βροχόπτωσης δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφονται στην Ιθάκη με 86 χιλιοστά και στην Ξάνθη με 83 χιλιοστά.

Στο χάρτη που ακολουθεί συνοψίζονται τα σημαντικότερα μετεωρολογικά γεγονότα της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου έως τις 16:20 το απόγευμα.

Τέλος εντυπωσιακή ήταν η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της Βόρειας Ελλάδας και του Νοτίου Αιγαίου τις μεσημεριανές ώρες, κάτι που είχαμε τονίσει και στις προγνώσεις μας.

Στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη διέλευση του ψυχρού μετώπου η θερμοκρασία παρουσίασε σημαντική πτώση, ενώ στο Νότιο Αιγαίο οι νοτιάδες διατήρησαν τις θερμοκρασίες σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Ιδιαίτερα μάλιστα στη Βόρεια Κρήτη οι νότιοι άνεμοι έδρασαν ως καταβάτες εκτοξεύοντας τη μέγιστη θερμοκρασία στα Χανιά στους 37,6 βαθμούς Κελσίου.

Μέτωπο ισχυρών καταιγίδων επηρεάζει τη χώρα την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου

Μέτωπο τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων επηρεάζει από τις  μεταμεσονύκτιες ώρες έως και το ξημέρωμα της Παρασκευής τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.

Το μέτωπο αυτό αναμένεται κινηθεί αργά ανατολικά και να "σαρώσει" σχεδόν το σύνολο της χώρας (με εξαίρεση την Κρήτη). Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχής έως και τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, και οι περιοχές όπου περιμένουμε τις εντονότερες βροχοπτώσεις.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όπου θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι πρόσκαιρα έντονα.

Παράλληλα, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα προσδίδοντας στις βροχές χαρακτήρα λασποβροχών.

Μετά τη διέλευσή του μετώπου η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αντίθετα πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται στη Βόρεια Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News