Ελλάδα

Υπουργικό Συμβούλιο - Προσφυγικό: Η τραγωδία στη Μόρια έφερε μέτρα

Στην αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής προχωρά άμεσα η κυβέρνηση - Τι αποφασίστηκε για την παροχή ασύλου

Μια νεκρή γυναίκα και χάος είναι ο απολογισμός της φωτιάς που εκδηλώθηκε προχθές Κυριακή το απόγευμα στον καταυλισμό της Μόριας, επαναφέροντας στο προσκήνιο και πάλι το Προσφυγικό. Πρόκειται για μια γυναίκα από το Αφγανιστάν, η οποία απανθρακώθηκε στο κοντέινερ που έπιασε φωτιά την ώρα που μαγείρευε. Μέχρι χθες δεν είχε επιβεβαιωθεί άλλος θάνατος, αφού αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το παιδί της γυναίκας είναι καλά στην υγεία του, ενώ το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για μια γυναίκα νεκρή, χωρίς να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει νεκρό βρέφος. Από την άλλη πλευρά, γιατροί από ΜΚΟ κάνουν λόγο για δύο αγνοούμενα παιδιά.

Η φωτιά ξέσπασε την Κυριακή στη Μόρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στη φωτιά θήλαζε το βρέφος, ενώ παράλληλα μαγείρευε όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Η γυναίκα πανικόβλητη άνοιξε το παράθυρο προσπαθώντας να γλιτώσει εκείνη και το μωρό της. Το πλήθος την προέτρεψε να πετάξει το μωρό για να το σώσει, όπως και έκανε. Η απόφαση αυτή στάθηκε σωτήρια για το βρέφος, που τελικά είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο η γυναίκα δεν πρόλαβε να βγει από τον οικίσκο, εγκλωβίστηκε και απανθρακώθηκε.

Αστυνομικός σε σοκ τη μετέφερε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αλλά ήταν πλέον αργά.

Από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στον καταυλισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 17 πρόσφυγες, εκ των οποίων 9 άνδρες, 6 γυναίκες και δύο παιδιά, μεταξύ αυτών και ένα βρέφος.

Η κατάσταση στη Μόρια είναι ασφυκτική, με τον πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών να είναι σχεδόν πενταπλάσιος από αυτόν που μπορεί να φιλοξενήσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και τις συνθήκες διαβίωσης να είναι, εδώ και καιρό, εφιαλτικές.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 12.503 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στο hot spot της Μόριας, που μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα.

Περί τις 5.000 ζουν μέσα στον περίκλειστο χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

Η τραγωδία στη Μόρια προβληματίζει την κυβέρνηση, που αναζητά άμεσους τρόπους αποσυμφόρησης των νησιών του Βόρειου Αιγαίου. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι πυροσβέστες από το Ανακριτικό Τμήμα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η προχθεσινή φωτιά ξέσπασε από βραχυκύκλωμα και αμέσως μετά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, γιατί το θερμικό φορτίο ήταν πολύ έντονο, πολύ δυνατό και στα υπόλοιπα κοντέινερ. Προς το παρόν, οι πυροσβέστες δεν έχουν εντοπίσει κάποια στοιχεία που να τους οδηγούν στο συμπέρασμα του εμπρησμού. Βέβαια, θα περιμένουν το επίσημο πόρισμα του πραγματογνώμονα.

Τα μέτρα

Μετά τα επεισόδια στη Μόρια, το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο για την αποσυμφόρηση της Μόριας μέσα στο επόμενο δίμηνο. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες των επιστροφών και να φτάσουν τις 10.000 έως το τέλος του 2020.

Η αποσυμφόρηση στη Μόρια θα επέλθει μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών για το άσυλο - το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τη μεταφορά προσφύγων σε διαμερίσματα στην ηπειρωτική χώρα, μέσω χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως τονίστηκε, απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:

- Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες, και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

- Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δε δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

- Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

- Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

- Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.

- Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Πιο γρήγορες και αυστηρές διαδικασίες για το άσυλο

Σχετικά με τη δεύτερη πτυχή του προβλήματος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου. Βασικοί στόχοι είναι:

α) Να διορθωθεί το αδόμητο ελληνικό σύστημα ασύλου, που αδυνατεί λόγω εγγενών σχεδιαστικών σφαλμάτων να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα μέσα στην οποία λειτουργεί, όπως οι αυξημένες ροές και το γεγονός ότι ο βαλκανικός διάδρομος προς την Ευρώπη παραμένει κλειστός.

β) Να τεθούν κανόνες, σαφείς και συγκεκριμένοι, βάζοντας τέλος στην αναρχία: στους αλλοδαπούς, στις δομές, στις υπηρεσίες και στη διαδικασία εξέτασης.

γ) Να εξαλειφθούν οι συνέπειες μιας ιδεοληπτικής νομοθέτησης που οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό αλλοδαπών, που δεν εντοπίζονται από τις Αρχές και κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους.

δ) Να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα ασύλου, συμπαγές, δομημένο, αυστηρό, δίκαιο και σχεδιασμένο, υπό το φως των έκτακτων συνθηκών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια