Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ιωάννης Καποδίστριας: Σαν σήμερα δολοφονείται ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας

Το χρονικό της δολοφονίας

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια

Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονείται στο Ναύπλιο, από τους αδερφούς Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας. Ο Καποδίστριας δέχτηκε φονική επίθεση έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου πήγαινε για να εκκλησιαστεί. Ο μοναδικός που συνόδευε τον κυβερνήτη ήταν ο μονόχειρας σωματοφύλακάς του. Το εξαγριωμένο πλήθος όρμησε στον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη, ο οποίος λιντσαρίστηκε κυριολεκτικά. Ο αδερφός του ζήτησε προστασία στη γαλλική Πρεσβεία, η οποία τελικά τον παρέδωσε στις Αρχές. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης καταδικάστηκε σε θάνατο και τουφεκίστηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1831.

Ο Καποδίστριας, στην προσπάθεια για την οικοδόμηση του νεοπαγούς ελλαδικού κράτους, είχε να αντιμετωπίσει τους φατριασμούς και τα τοπικιστικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των κοτζαμπάσηδων, Φαναριωτών και πλοιοκτητών, οι οποίοι επεδίωκαν την διατήρηση των προνομίων τους και συμμετοχή στη νομή της εξουσίας. Εν τέλει το γεγονός αυτό προετοίμασε το έδαφος και οδήγησε στην πολιτική και φυσική εξόντωση του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Βίος και πολιτεία του Μπουχάριν

Σαν σήμερα, το 1888, γεννιέται στη Μόσχα ο οικονομολόγος, θεωρητικός του μαρξισμού και στέλεχος των μπολσεβίκων Νικολάι Μπουχάριν. Υπήρξε εκ των ηγετών του ΚΚΣΕ, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής του κόμματος τόσο πριν, όσο και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο Μπουχάριν εργάστηκε από το 1917 έως το 1929 ως συντάκτης στην εφημερίδα “Πράβντα”, ενώ από το 1934 ήταν συντάκτης στην “Ιζβέστια”. Από τους κυριότερους εμπνευστές της ΝΕΠ (Νέας Οικονομικής Πολιτικής), στήριξε τον Στάλιν στη μάχη της διαδοχής της ηγεσίας των μπολσεβίκων, μετά τον θάνατο του Λένιν το 1924. Επίσης, στήριξε τον Στάλιν στη διαμάχη του τελευταίου με τους Τρότσκι, Ζινόβιεφ και Καμένεφ το 1927. Το 1929, ωστόσο, ο Μπουχάριν ήρθε σε ρήξη με το νούμερο 1 στην ηγεσία της ΕΣΣΔ. Η αντίστροφη μέτρηση γι’ αυτόν είχε ξεκινήσει. Τελικά συνελήφθη τον Ιανουάριο του 1937 και εκτελέστηκε τον Μάρτιο του 1938. Το 1988, μερικούς μόνο μήνες πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και 50 χρόνια μετά την εκτέλεσή του, η ΕΣΣΔ αποκατέστησε τον Μπουχάριν.

1941: Η ίδρυση του ΕΑΜ

Σαν σήμερα, πριν από 78 χρόνια, ιδρύεται στην κατεχόμενη Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941, λίγο πιο πάνω από το τέρμα της οδού Ιπποκράτους, στο κέντρο της πρωτεύουσας, σ’ ένα μικρό σπίτι, οι Λευτέρης Αποστόλου (ΚΚΕ), Χρήστος Χωμενίδης (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας), Ηλίας Τσιριμώκος (Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας) και Απόστολος Βογιατζής (Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας) συνυπογράφουν το ιδρυτικό κείμενο της οργάνωσης. Στο κείμενο που υπογράφτηκε αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «...το ΕΑΜ θα ασχοληθεί με τη διατήρηση ακμαίου του απελευθερωτικού πνεύματος του ελληνικού λαού [...] με την εξασφάλιση κατά το δυνατόν μιας συνεργασίας με τους άλλους λαούς, οι οποίοι αγωνίζονται κατά των δυνάμεων του Άξονος...».

Η παραπομπή για το σκάνδαλο Κοσκωτά

Ήταν 27 Σεπτεμβρίου του 1989, όταν αποφασίστηκε από την ελληνική Βουλή η παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά των Ανδρέα Παπανδρέου, Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, Γεωργίου Πέτσου, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Δημήτρη Τσοβόλα. Ο Παπανδρέου κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία σε απιστία και παθητική δωροδοκία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια