Ελλάδα

Έδεσσα: Νεκροί από λεπτοσπείρωση, λόγω… ποντικιών

2 νεκροί μέσα σε 3 ημέρες και μάλιστα, στο ίδιο χωριό

Συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Έδεσσας και ειδικότερα του χωριού Μαργαρίτα από τους δύο θανάτους, εξαιτίας λεπτοσπείρωσης, νόσο που μεταδίδεται κυρίως από τα ποντίκια.

Να σημειωθεί ότι οι δύο θανόντες, μία 61χρονη και ένας 80χρονος, διέμεναν σε γειτονικά σπίτια! Και οι δύο ασθένησαν και με συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης (όπως πόνοι στο στομάχι, πυρετός, ρίγη, διάρροιες, αδυναμία κ.λπ.), μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Έδεσσας, όπου μετά από νοσηλεία κατέληξαν.

Τα δύο δυσάρεστα γεγονότα, όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν την ανησυχία και την αντίδραση των οικείων των θανόντων. «Ο πατέρας μου πέθανε από λεπτοσπείρωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχω από τις βιοχημικές εξετάσεις που κάναμε», επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο γιος του 80χρονου Δ.Μ. και προσθέτει: «Δίπλα από το χωριό μας υπάρχουν ρέματα με λήμματα από αποχετεύσεις των σπιτιών από τα οποία μπορεί να μολύνθηκε κάποιο ποντίκι και αυτό με τη σειρά του να μόλυνε τον πατέρα μου. Ζητούμε την κατασκευή και λειτουργία βιολογικού καθαρισμού», καταλήγει ο γιος του άτυχου 80χρονου.

Ωστόσο η πρόεδρος του χωριού, Ελισάβετ Κώστα, μας είπε ότι τα ρέματα είναι μακριά από το χωριό ενώ παλαιότερα ήταν κοντά στον οικισμό. «Έγιναν ενέργειες και τα λήμματα από τις αποχετεύσεις καταλήγουν σε  απομακρυσμένα ρέματα από την κατοικημένη περιοχή», σημειώνει η κα Κώστα, η οποία όμως δηλώνει «σοκαρισμένη η ίδια αλλά και οι συγχωριανοί της από τους δύο θανάτους που σημειώθηκαν στη Μαργαρίτα με τα ίδια συμπτώματα και με την ίδια διάγνωση» Μάλιστα το θέμα θα απασχολήσει τις επόμενες ημέρες το πενταμελές συμβούλιο της Κοινότητας Μαργαρίτας. Στο χωριό, σύμφωνα με την πρόεδρο, μετά τους δύο θανάτους μετέβη και διεξήγαγε αυτοψία και ελέγχους κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγιεινής ΠΕ Πέλλας και αναμένεται σχετικό πόρισμα.

Στο μεταξύ, από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Πέλλας δόθηκαν σήμερα οδηγίες για την προστασία από την λεπτοσπείρωση, όπου, μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν ιδιαίτερα είναι εκείνοι που εργάζονται στην ύπαιθρο, στην αποκομιδή σκουπιδιών, σε σφαγεία, κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές ασχολίες. Επίσης, κατασκηνωτές, παιδιά με δραστηριότητες στην ύπαιθρο ή ερχόμενα σε επαφή με αδέσποτα ζώα και οι διαμένοντες κοντά σε περιοχές με στάσιμα ύδατα.

Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη. Προκαλείται από τον μικροοργανισμό (βακτήριο) που ονομάζεται λεπτόσπειρα  και παρατηρείται σε ανθρώπους και σε ζώα. Η λεπτόσπειρα βρίσκεται σε πολλά είδη θηλαστικών, άγρια, οικόσιτα και κατοικίδια όπως αρουραίοι, βοοειδή, αιγοπρόβατα, σκύλοι κ.λπ., τα οποία την αποβάλουν με τα ούρα ή τα γενετικά εκκρίματα, χωρίς κατά κανόνα τα ίδια να έχουν συμπτώματα.

Η μετάδοση γίνεται μέσω άμεσης επαφής με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, ή τραυματισμένου δέρματος, όταν ο άνθρωπος έλθει σε επαφή με ούρα ή ιστούς μολυσμένων ζώων. Επίσης η μετάδοση μπορεί να συμβεί με κολύμπι σε μολυσμένα νερά, ή ακόμα και με την κατάποση μολυσμένης τροφής (από ούρα μολυσμένων ζώων).

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εκδήλωσης της νόσου είναι, πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, μυαλγία, εμετός ή πιο βαριάς μορφής όπως, υψηλός πυρετός, ίκτερος, έντονος πόνος στους μύες και την κοιλιά, έντονη διάρροια, εξάνθημα και ίσως έντονα κόκκινα μάτια. Σε βαριά μορφή και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η παραπάνω ασθένεια μπορεί να αποβεί θανατηφόρος».

Πηγή: lifeevents.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια