default-image

Δεκαεννέα χρόνια από το... φονικό ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Ελλάδα
Δεκαεννέα χρόνια από το... φονικό ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια 81 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο δύο μίλια μακριά από την Πάρο

Σαν σήμερα, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, λαμβάνει χώρα στ' ανοικτά της Πάρου το ναυάγιο του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα», το οποίο οδήγησε στον θάνατο 81 ανθρώπους.

Το πλοίο, που εκτελούσε δρομολόγιο της γραμμής Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ικαρία - Σάμος - Πάτμος - Λειψοί, προσκρούει στις νησίδες Πόρτες, μόλις δύο μίλια μακριά από την Πάρο, και μέσα σε 25 λεπτά βυθίζεται.

Το βράδυ του ναυαγίου

Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000, σύμφωνα με τη wikipedia το «Εξπρές Σάμινα» αναχωρεί από τον λιμένα του Πειραιά με 533 άτομα, από τα οποία τα 472 ήταν επιβάτες και τα υπόλοιπα 61 το πλήρωμα.

Περί ώρα 22.12 ενώ το πλοίο πλησιάζει να προσεγγίσει τον λιμένα της Παροικιάς (πρωτεύουσα-χώρα) της Πάρου, με ανέμους 8 μποφόρ, 2 μίλια ανοικτά της Πάρου, ώρα 22.15 προσκρούει με ταχύτητα 18 κόμβων, στις νησίδες «Πόρτες Πάρου» με συνέπεια το πλοίο να υποστεί ρήγμα στα δεξιά ύφαλά του, μήκους περίπου τριών μέτρων, στη βάση του δεξιού πτερυγίου ευσταθείας, το νερό να κατακλύσει το μηχανοστάσιο του πλοίου, παίρνοντας γρήγορα κλίση προς τα δεξιά και μετά 25 λεπτά να βυθιστεί.

Μεγάλος πανικός προκλήθηκε στους επιβαίνοντες λόγω της συσκότισης που προκλήθηκε στο πλοίο από ηλεκτρική βλάβη, καθώς δεν λειτούργησε ούτε η εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια (emergency generator) αλλά και από την απουσία ειδοποίησης της σειρήνας έκτακτης ανάγκης αλλά και της σχετικής ενημέρωσης από τα φορητά μεγάφωνα του πλοίου [3], με πολλούς από αυτούς να πηδούν στη θάλασσα.

Αρχικά το περιστατικό στο θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) δεν εμπνέει κάποια ανησυχία παρ' ότι διαφορετική εικόνα έδιναν οι επιβαίνοντες, επικοινωνώντας μέσω κινητών τηλεφώνων με τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μετά από αρκετή ώρα το Λιμεναρχείο Πάρου διατάσσει όλα τα παραπλέοντα σκάφη να σπεύσουν στον τόπο του ναυαγίου με πρώτους να φτάνουν στο σημείο του ναυαγίου οι ψαράδες, ενώ στην συνέχεια και σκάφη του Λιμενικού.

Μέρος των διασωθέντων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Πάρου. Ο λιμενάρχης Πάρου, Δημήτρης Μάλαμας, έχασε τη ζωή του το ίδιο βράδυ από το άγχος και την πίεση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη διάσωση των ναυαγών.

Η κυβέρνηση «Εθνικής Αμύνης» υπό τον Ελ. Βενιζέλο

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 103 χρόνια, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1916, σχηματίζεται στη Θεσσαλονίκη η περίφημη κυβέρνηση “Εθνικής Αμύνης” υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η “Επαναστατική τριανδρία”, που απαρτιζόταν από τον Βενιζέλο, τον στρατηγό Δαγκλή και τον ναύαρχο Κουντουριώτη, διακήρυσσε την επιθυμία για συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ.

Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Σεπτεμβρίου του 1989, όταν η “17 Νοέμβρη” "εκτελεί" στο Κολωνάκι της Αθήνας τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μπακογιάννη. Η κηδεία του έγινε τρεις μέρες μετά στην πατρίδα του, στο Καρπενήσι, παρουσία πλήθους κόσμου.

Βίος και πολιτεία του Πολ Νιούμαν

Πριν από 11 χρόνια, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2008, αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 83 ετών, ο θρυλικός Αμερικανός ηθοποιός Πολ Νιούμαν. Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1925 στο Οχάιο από πατέρα Εβραίο και μητέρα καθολική, με καταγωγή από τη Σλοβακία. Ο Νιούμαν έδειξε από παιδί την προτίμησή του στο θέατρο. Αφού πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο μέτωπο του Ειρηνικού, ξεκίνησε να σπουδάζει ηθοποιία στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ. Εν συνεχεία, πήγε στο περίφημο Actor's Studio, όπου διδάχτηκε την τέχνη της “μεθόδου”. Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Έπαιξε σε περισσότερες από 50 ταινίες, ενώ προτάθηκε 9 φορές για Όσκαρ καλύτερης ανδρικής ερμηνείας. Τελικά κέρδισε το Όσκαρ το 1987 για τον ρόλο του στην ταινία “Το χρώμα του χρήματος” με συμπρωταγωνιστή το νεαρό - τότε - Τομ Κρουζ. Θεωρείτο ως ο διαχρονικός γόης του Χόλιγουντ, κάνοντας τις γυναίκες να τρελαίνονται για τα γαλάζια του μάτια. Το 1990, το περιοδικό “People” τον ανέδειξε ως έναν από τους 50 ωραιότερους άνδρες του κόσμου, ενώ το 1995 το περιοδικό “Empire” τον είχε επιλέξει ανάμεσα στους 100 πιο σέξι ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Ήταν πολιτικοποιημένος συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού, ενώ λάτρευε την ταχύτητα και τα γρήγορα αυτοκίνητα. Πέθανε χτυπημένος από την επάρατη νόσο, στη φάρμα του, στο Γουέσπορτ του Κονέκτικατ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News