Ελλάδα

Ο αεροπειρατής πτήσης της TWA συνελήφθη στη Μύκονο, 34 χρόνια μετά

Η αεροπειρατεία ολοκληρώθηκε με έναν νεκρό Αμερικάνο

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης ένας 65χρονος αλλοδαπός ο οποίος συνελήφθη στη Μύκονο και εις βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, πρόκειται για τον αεροπειρατή της πτήσης της TWA που έγινε το 1985 και είχε ανησυχήσει ολόκληρο τον κόσμο.

Τα στοιχεία του, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της αστυνομίας, αναφέρονται σε εκκρεμές ευρωπαϊκό διωκτικό έγγραφο των γερμανικών Αρχών για αδικήματα περί τρομοκρατίας και συγκεκριμένα για υπόθεση αεροπειρατείας και απαγωγής τα έτη 1985 και 1987. Ο διωκόμενος οδηγήθηκε χθες στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος παρήγγειλε την προσωρινή σύλληψη και κράτησή του.

Πρόκειται για μία υπόθεση που θα μπορούσε να γίνει και κινηματογραφική ταινία, αφού ο δράστης παρέμενε φυγάς και καταζητούμενος για 34 ολόκληρα χρόνια και συνελήφθη στη Μύκονο.

Η αεροπειρατεία της TWA

Ήταν η 14η Ιουνίου του 1985 όταν η πτήση 847 της TWA είχε μόλις απογειωθεί από την Αθήνα και είχε προορισμό τη Ρώμη. Ανάμεσα στη μοιραία πτήση με τους ομήρους ήταν και ο Ντέμης Ρούσσος.

Δύο Λιβανέζοι αεροπειρατές με όπλο και χειροβομβίδες σηκώθηκαν από τη θέση τους και κατευθύνθηκαν προς το πιλοτήριο. Βασικό αίτημά τους από τις Ισραηλινές Αρχές ήταν να απελευθερωθούν 700 μουσουλμάνοι.

Το αεροσκάφος άλλαξε πορεία προς τη Μέση Ανατολή και προσγειώθηκε στη Βηρυτό. Εκεί οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν 19 επιβάτες με αντάλλαγμα τον ανεφοδιασμό του σκάφους. Εν συνεχεία, πήγαν στο Αλγέρι όπου αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι 20 επιβάτες και το ίδιο βράδυ επέστρεψαν στη Βηρυτό.

Η εν λόγω αεροπειρατεία μετρά ένα νεκρό, καθώς οι δράστες χτύπησαν, πυροβόλησαν και πέταξαν έξω από το αεροπλάνο έναν Αμερικανό, τον Ρόμπερτ Στέθεμ. Όταν ο πύργος ελέγχου τους ρώτησε γιατί σκότωσαν έναν αθώο επιβάτη, απάντησαν ότι οι Αμερικάνοι είχαν σκοτώσει πολλούς αθώους Λιβανέζους. Παρά την προθυμία τους να σκοτώσουν Αμερικάνους, άφησαν ελεύθερους άλλους 17 ομήρους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Το αεροσκάφος παρέμεινε στη Βηρυτό έως τις 30 Ιουνίου όπου, μετά από διαπραγματεύσεις, άφησαν ελεύθερους τους ομήρους.  

Σχόλια