Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το μοιραίο δάγκωμα της μαϊμούς που σκότωσε τον βασιλιά Αλέξανδρο Α'

Σαν σήμερα ο βασιλιάς τραυματίστηκε από τη μαϊμού σε μια προσπάθεια να σώσει τον σκύλο του

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Σεπτεμβρίου όταν 1920 όταν ο τότε βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρος Α’ τραυματίζεται από δάγκωμα… μαϊμούς, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον αγαπημένο του σκύλο, μέσα στους βασιλικούς κήπους στο Τατόι.

Ο Αλέξανδρος θα πάθει σηψαιμία και λίγες εβδομάδες μετά θα αφήσει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία μόλις 27 ετών, αφήνοντας «ορφανό» το θρόνο.

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε την 1η Αυγούστου του 1893. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ και της βασίλισσας Σοφίας. Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1912. Πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους ως αξιωματικός του Πυροβολικού.

Ο Αλέξανδρος ανέβηκε στο θρόνο τον Ιούνιο του 1917, καθώς τόσο ο πατέρας του Κωνσταντίνος, όσο και ο πρωτότοκος αδερφός του Γεώργιος, βρίσκονταν υπό τη δυσμένεια των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ. Η ουσιαστικά πραξικοπηματική διαδοχή του Κωνσταντίνου από τον Αλέξανδρο, ήταν η αιτία που ο πρώτος δεν αποδέχθηκε ποτέ τον δευτερότοκο γιο του ως βασιλιά. Για αυτόν το λόγο, στον τάφο του Αλέξανδρου στο Τατόι αναγράφεται «Αλέξανδρος, βασιλόπαις της Ελλάδος, βασίλεψε αντί του πατρός αυτού».

Το Νοέμβριο του 1919, ο Αλέξανδρος παντρεύεται την Ασπασία Μάνου με την οποία απέκτησαν μια κόρη, την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα. Ωστόσο, ο βασιλόπαις δεν πρόλαβε ποτέ να γνωρίσει την κόρη του, η οποία γεννήθηκε περίπου πέντε μήνες μετά το θάνατό του, τον Οκτώβριο του 1920.

Το απίστευτο συμβάν το οποίο έμελλε να στοιχίσει τη ζωή στον Αλέξανδρο, σημειώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1920 (με το παλαιό ημερολόγιο). Εκείνη την ημέρα, ο αγαπημένος σκύλος του Αλέξανδρου, ένας γερμανικός ποιμενικός με το όνομα Φριτς, «καβγάδισε», στο βασιλικό κτήμα, με έναν από τους δύο μακάκους (μαϊμούδες), που υπήρχαν ως κατοικίδια στο Τατόι. Ο βασιλιάς προσπάθησε να σώσει το σκύλο του με αποτέλεσμα ο έτερος μακάκος να του επιτεθεί δαγκώνοντάς τον!

Λίγο μετά, έγινε καθαρισμός των τραυμάτων του Αλέξανδρου, χωρίς, ωστόσο, να γίνει καυτηριασμός. Οι πληγές, ωστόσο, μολύνθηκαν και το ίδιο βράδυ ο βασιλιάς ανέβασε πυρετό. Τις επόμενες ημέρες εμφάνισε φλεγμονές και οι πληγές του επεκτάθηκαν. Με την ανησυχία στο Τατόι να είναι έκδηλη, «επιστρατεύτηκαν» οι σπουδαιότεροι Έλληνες καθηγητές Ιατρικής για να σώσουν τον Αλέξανδρο.

Όπως διαπιστώθηκε, ο βασιλιάς είχε προσβληθεί από στρεπτόκοκκο. Ένας από τους καθηγητές πρότεινε τον ακρωτηριασμό του Αλέξανδρου. Ωστόσο, η εν λόγω πρόταση δεν έγινε δεκτή από τη σύζυγό του, ενώ και οι υπόλοιποι γιατροί παρουσιάστηκαν αρκετά διστακτικοί με τη συγκεκριμένη λύση. Σήμερα, πάντως, εκτιμάται ότι ο Αλέξανδρος θα είχε επιζήσει εάν είχε ακρωτηριαστεί. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δε συνέβη ποτέ, καθώς κανείς εξ αυτών δε θέλησε να αναλάβει την ευθύνη.

Η κατάσταση της υγείας του Αλέξανδρου Α’ δεν βελτιωνόταν και λίγες ημέρες μετά, έσπευσαν στην Ελλάδα δύο διαπρεπείς Γάλλοι γιατροί: Οι τελευταίοι απεφάνθησαν ότι η μόλυνση είχε επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και ο ακρωτηριασμός δεν θα μπορούσε να σώσει τον βασιλιά. Μετά από συνολικά επτά χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, ο Αλέξανδρος άφησε τον Οκτώβριο του 1920 την τελευταία του πνοή.

Άξιο αναφοράς είναι το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε μετά το θάνατο του βασιλιά, το οποίο ήταν εμφανώς… άκομψο: «Μετά βραχείαν αγωνία, καθ’ ην η Αυτού Μεγαλειότης κατελήφθη υπό σπασμωδικών κινήσεων του προσώπου, εξέπνευσε περί 4ην και 12 λεπτά μετά μεσημβρίαν». Ο Αλέξανδρος ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι, ενώ μετά το θάνατο του βασιλιά, οι «υπαίτιοι» μακάκοι θανατώθηκαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια