Μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο - Εκκενώθηκαν χωριά

Ελλάδα
Μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο - Εκκενώθηκαν χωριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χωριά Κερί και Αγαλάς εκκενώθηκαν, ενώ η Αστυνομία έχει αποκλείσει τις εισόδους των δύο χωριών

Μεγάλη φωτιά μαίνεται αυτή τη στιγμή στα χωριά Κερί και Αγαλάς της Ζακύνθου. Η Αστυνομική Διεύθυνση και οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας, έπειτα και από συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, διέταξαν προληπτικά την εκκένωση των δυο χωριών.

Σύμφωνα με το ermisnews.gr παρά τις τεράστιες  προσπάθειες των πυροσβεστών αλλά και εθελοντών κάηκε μια κατοικία στην θέση Απελάτη στο χωριό Κερί. Το σπίτι ήταν κατοικήσιμο και βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο που πριν λίγη ώρα είχε εκκενωθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ένοικοι του είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα.

Η πυρκαγιά βρίσκεται εκτός ελέγχου και κατακαίει από τις 11:00 το πρωί της Κυριακής στην περιοχή. Παράλληλα, η Αστυνομία έχει αποκλείσει τις εισόδους των δύο χωριών και ενημερώνει τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Τις τελευταίες ώρες έκαναν την εμφάνισή τους οι εναέριες δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα δύο αεροσκάφη τύπου Καναντέρ που άρχισαν τις ρίψεις νερού. Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που επί πέντε ώρες μαίνεται στην περιοχή του Αγαλά και του Κερίου αποφασίστηκε η εκκένωση ξενοδοχειακής μονάδας στο Κερί.

Με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας, τρία λεωφορεία ΚΤΕΛ Ζακύνθου παρέλαβαν 120 άτομα περίπου, που διέμεναν στο ξενοδοχείο, και τα μεταφέρουν σε άλλο ξενοδοχείο της επιχείρησης στην περιοχή του Καλαμακίου.

Όλες οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις το νησιού βρίσκονται στο σημείο δημιουργώντας μια αντιπυρική ζώνη ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν (5-6 μποφόρ) δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύον κατοικίες του χωριού ή τουριστικά καταλύματα.

Νωρίτερα ζητήθηκε  ενίσχυση από τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ανδρέα Ρίζο, από ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου ericson, δυο αεροσκάφη πετζετέλ αλλά και επίγεια πυροσβεστική δύναμη από την Πάτρα που αναμένεται αργότερα στο νησί.

Οι ισχυροί άνεμοι, που φθάνουν τα 5 μποφόρ και πνέουν στο νησί από τις πρώτες πρωινές ώρες, δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.ες ασφαλισμένες μητέρες του ΟΓΑ, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ.

Πρόκειται για το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων 1.000 ευρώ σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ και το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων 700 ευρώ σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες μητέρες, οι οποίες έχουν τα εξής κριτήρια:

Είναι συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και είναι ασφαλιστικά ενήμερες κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2018) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

 Έχουν, κατά τον χρόνο δημιουργίας του αρχείου δικαιούχων, οι μεν τρίτεκνες μητέρες 3 τέκνα, οι δε πολύτεκνες μητέρες τουλάχιστον 4 τέκνα, τα οποία είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον είναι άνεργα ή σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί κλήρωση όμως, όπως όλα δείχνουν, επειδή ο αριθμός των αιτήσεων είναι μικρότερος από τις προσφερόμενες θέσεις θα δοθεί σε όλες τις ασφαλισμένες.

Πηγή: ethnos.gr

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News