Aυτή είναι η εθνική στρατηγική για το λάδι

Ελλάδα
Aυτή είναι η εθνική στρατηγική για το λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπεται για την ελαιοκομία

Στα χέρια της “κρατάει” την εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο η ίδια η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου, αφού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, απάντησε ότι θα εγκρίνει και θα υπογράψει τις προτάσεις της Οργάνωσης, αρκεί αυτές να μην αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας με οποιονδήποτε τρόπο. Με ικανοποίηση αποχώρησαν από το γραφείο του οι εκπρόσωποι της ΕΔΟΕ, ο πρόεδρος της οποίας, Μανόλης Γιαννούλης, μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες εκφράζοντας την αισιοδοξία του, λέγοντας πως είναι ο μοναδικός υπουργός μέχρι σήμερα που έχει απαντήσει με αυτόν τον τρόπο.

Ακόμα και στην επίσημη ανακοίνωσή του ο υπουργός έκανε σαφές ότι τη συγκεκριμένη εθνική στρατηγική πρέπει να τη χαράξει η ΕΔΟΕ και το υπουργείο θα την υπηρετήσει με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης ζήτησε να του κατατεθεί άμεσα τεκμηριωμένη πρόταση για την καθιέρωση ανταποδοτικής εισφοράς στο ελαιόλαδο υπέρ της ΕΔΟΕ, στους εμπλεκόμενους επιχειρηματικά με το προϊόν, πλην των ελαιοπαραγωγών, η οποία θα καλύπτει το κόστος λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται το Σύστημα Ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου, καθώς και δράσεις της Οργάνωσης για το προϊόν.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ορθών πρακτικών ελαιοκαλλιέργειας, οι οποίες επηρεάζουν το τελικό προϊόν, ο κ. Βορίδης κατανόησε την αναγκαιότητα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων σε θέματα όπως η καταπολέμηση του δάκου.

«Οι προτάσεις υπάρχουν»

Στη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε κατατεθεί από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου ένα σχέδιο προτάσεων, που τώρα θα πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Όπως δήλωσε χθες το βράδυ προς την εφημερίδα μας ο Μανόλης Γιαννούλης, «είδαμε από τον υπουργό μια πάρα πολύ θετική προσέγγιση όσον αφορά τον ρόλο των διεπαγγελματικών και κατ’ επέκταση και της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου. Και όταν μιλήσαμε για την εθνική στρατηγική, μας απάντησε “φέρτε τη να τη δω. Εσείς θα τη συντάξετε και ό,τι δεν προσκρούει στη νομοθεσία ευχαρίστως να το κάνουμε”. Αυτή είναι μια εξέλιξη που ειλικρινά δεν την έχω ξαναδεί όσα χρόνια ασχολούμαι με τα κοινά της ελαιοκομίας. Είναι θετικό για μας και βεβαίως και μας ευχαριστεί, αλλά ταυτόχρονα μας γεμίζει και με ευθύνη διότι δεν έχουμε δικαιολογίες πλέον ότι το κράτος δε μας αφήνει να κάνουμε κάποια πράγματα. Έρχεται η Πολιτεία και μας λέει “φέρτε μας τις σκέψεις σας κι εγώ ευχαρίστως να τις στηρίξω, εφόσον δεν προσκρούουν σε θέματα νομικά”. Με λίγα λόγια, “μη μου ζητήσετε κάτι που είναι αντίθετο με τον ανταγωνισμό της αγοράς και οτιδήποτε άλλο, κι εγώ ευχαρίστως θα σας το κάνω”»...

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης είπε ότι «έχουμε έναν σκελετό σχεδίου εθνικής στρατηγικής. Θα χρειαστεί να γίνει πιο συγκεκριμένος. Θα χρειαστεί να τον ξαναδούμε, για να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται και κάτι άλλο. Θα χρειαστεί να συγκεντρώσουμε πάρα πολύ σύντομα απόψεις από τους εκπροσώπους των κλάδων του τομέα, οι οποίοι εκπροσωπούνται στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου. Χρειάζεται μια επικαιροποίηση αυτών των προτάσεων που έχουμε και προηγούμενες φορές δώσει στους υπουργούς. Μπορεί κάποιος κλάδος να θεωρεί ότι θα πρέπει να αφαιρέσουμε κάτι, γιατί όλα στη ζωή εξελίσσονται. Αυτό που πριν δύο χρόνια μπορεί να ήταν απαραίτητο να το κάνουμε, σήμερα μπορεί να μην είναι. Ή μπορεί να είναι κάτι άλλο»...

Επιγραμματικά το σχέδιο για την ελαιοκομία

Επιγραμματικά, ο Μανόλης Γιαννούλης επισήμανε, μεταξύ άλλων, «το θέμα ιχνηλασιμότητας και συλλογής στοιχείων, το θέμα των ορθών πρακτικών της ελαιοκαλλιέργειας, το θέμα των στρεβλώσεων της αγοράς, όπως είναι η νοθεία και διάφορα θέματα κυκλοφορίας του προϊόντος. Έχουμε θέσει και θέματα που έχουν να κάνουν με το φορολογικό των αγροτών, που έχει δημιουργήσει πάρα πολλές στρεβλώσεις και στην ελαιοκομία αλλά και σε άλλους κλάδους, κ.ά.».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου σημείωσε: «Έχω δει πολλούς σε αυτή την καρέκλα που κάθεται ο σημερινός υπουργός. Και έχω μάθει ότι καμιά φορά οι καλύτερες προθέσεις που μπορεί να υπάρχουν από έναν υπουργό μπορεί να μη συνοδεύονται από αντίστοιχη διοικητική ικανότητα για να κάνει πράγματα. Εγώ τον Βορίδη θα τον κρίνω όταν θα έχει φύγει από αυτή την καρέκλα, ανάλογα με το τι έχει γίνει επί των ημερών του. Γιατί, να μην κοροϊδευόμαστε, ο κάθε υπουργός δεν έχει και τη διακριτική ευχέρεια να κάνει ό,τι θέλει. Υπάρχει ένα ολόκληρο επιτελείο. Υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες. Υπάρχουν πολιτικοί προϊστάμενοι κ.λπ. Για παράδειγμα, ο Αραχωβίτης μάς άφησε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα στο κομμάτι της δακοπροστασίας, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του κ. Αποστόλου, που επίσης ήταν ένας συμπαθέστατος άνθρωπος, αλλά δεν είδαμε επί των ημερών του να γίνονται επιτυχώς οι εργασίες της δακοπροστασίας»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News