Καστελόριζο: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 76ης επετείου από την απελευθέρωση

Ελλάδα
Καστελόριζο: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 76ης επετείου από την απελευθέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις

Με μεγάλη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στη Μεγίστη οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 76ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού.

Το «παρών» έδωσε και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στις 11.00 ήταν προγραμματισμένη η τέλεση δοξολογίας στον Μητροπολιτικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ακολούθησε η εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την Διευθύντρια του γυμνασίου και λυκείου του ακριτικού νησιού και η κατάθεση στεφάνων.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης» καταπλέει στο λιμάνι και το Καστελόριζο είναι το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώνεται.

Το Καστελόριζο οχυρώνεται και μεταβάλλεται από τους Εγγλέζους σε κέντρο ανεφοδιασμού του συμμαχικού στόλου.

Από τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 1943, γερμανικά στούκας αρχίζουν αερομαχίες με τους Συμμάχους, γκρεμίζοντας όσα σπίτια είχανε μείνει όρθια και αναγκάζοντας τους λιγοστούς κατοίκους να εγκαταλείψουν το νησί και να βρεθούν πρόσφυγες άλλοι στις τουρκικές ακτές και άλλοι στο προσφυγικό στρατόπεδο Νουζεϊράτ στη Γάζα της Παλαιστίνης.

Μόνο η «Κυρά της Ρω», Δέσποινα Αχλαδιώτη, παρέμεινε στην ομώνυμη βραχονησίδα της για να υψώνει κάθε πρωί την ελληνική σημαία, όπως επί σαράντα χρόνια συνήθιζε να κάνει.

Μετά την απελευθέρωση στο ακατοίκητο νησί έφτασαν εκατοντάδες στρατιώτες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, που μόλις διαπίστωσαν ότι τα σπίτια ήταν αφύλακτα προχώρησαν σε λεηλασίες.

Όταν οι παλαιοί κάτοικοι ζήτησαν να επιστρέψουν η πιο εύπορη περιοχή του νησιού πυρπολήθηκε από τους Συμμάχους προκειμένου να καλυφθούν οι λεηλασίες. Στην πυρκαγιά καταστράφηκαν 1.400 σπίτια.

Το νησί πολλές φορές βομβαρδίστηκε, κάηκε, λεηλατήθηκε και γενικά καταστράφηκε εντελώς. Παρέμεινε υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, μέχρι τις 7 Μαρτίου του 1948, οπότε ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα.

Ο Υφυπουργός Αμυνας αναμένεται το Σάββατο στη Ρόδο προκειμένου να παραστεί την 18.00 ώρα σε πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγ. Νικήτα Φανών. Μετά το πέρας του εσπερινού θα ακολουθήσει περιφορά της Ιερής Εικόνας.

Η εορτή, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνεται από την 95 ΑΔΤΕ, σύμφωνα με το dimokratiki.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News