Ελλάδα

Δεκάδες σιίτες στο ετήσιο αυτομαστίγωμα της Ασούρα στο Περιστέρι

Συγκλονίζει το ετήσιο αυτομαστίγωμα στην Αθήνα

Το θάνατο του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι

Oι σιίτες μουσουλμάνοι γιόρτασαν και φέτος στη χώρα μας την Ασούρα, την επέτειο θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, που έχασε τη ζωή του στη μάχη της Καρμπάλα (τον 7ο αιώνα, στο σημερινό Ιράκ), με παραστάσεις θείου πάθους και έκστασης.

Όπως σε ολόκληρο τον κόσμο, η σημαντικότερη θρησκευτική εορτή των σιιτών λαμβάνει χώρα τη 10η ημέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου. [Το μουσουλμανικό σύστημα χρονολόγησης θεωρεί σημείο εκκίνησης το έτος της μετανάστευσης (Εγίρα) του Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα. Την πρώτη ημέρα του μήνα Μουχαράμ ως την αρχή του νέου έτους όρισε ο δεύτερος χαλίφης Ομάρ Α’, που βασίλεψε μεταξύ 634 και 644, υπακούοντας στις επιταγές του Κορανίου.]

Στο Περιστέρι, σε αυτοσχέδιο χώρο λατρείας, πραγματοποιήθηκε, λοιπόν, το ιδιαίτερα σκληρό έθιμο της αναπαράστασης του μαρτυρίου του Χουσεΐν, με δεκάδες πιστούς να αυτομαστιγώνονται χρησιμοποιώντας φραγγέλια (μαστίγια με ιμάντες, στις άκρες των οποίων συνήθως είναι δεμένα βαριά ή αιχμηρά αντικείμενα).

Στην τελετή συμμετέχουν μόνο άντρες, ενώ οι γυναίκες προσεύχονται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Οι ίδιοι οι πιστοί υποστηρίζουν ωστόσο πως το αυτομαστίγωμα δεν τους το επιβάλλει η θρησκεία, αλλά το επιλέγουν οι ίδιοι προκειμένου να εκφράσουν τη βαθιά τους πίστη.

Οι εικόνες που φτάνουν από το Περιστέρι προκαλούν σοκ, καθώς τα δρώμενα χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη σκληρότητα.

 

 

Πηγή: ethnos.gr 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια