Γερμανικές αποζημιώσεις: Απόφαση-σταθμός για τις θηριωδίες των ναζί στο Δίστομο

Ελλάδα
Γερμανικές αποζημιώσεις: Απόφαση-σταθμός για τις θηριωδίες των ναζί στο Δίστομο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο, απέρριψε μάλιστα την προσφυγή της Γερμανίας για την απόφαση

Απόφαση-σταθμός του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας ανάβει το «πράσινο» φως για να εισπράξουν τις πολεμικές επανορθώσεις από τις θηριωδίες των ναζί οι οικογένειες των θυμάτων του Διστόμου.

Περίπου 75 χρόνια μετά την σφαγή στο Δίστομο από την ατιμώρητη έως τώρα μανία των Γερμανών ναζιστών οι οικογένειες των θυμάτων θα έχουν πλέον δικαίωμα κατάσχεσης αγαθών της Γερμανίας στην Ιταλία όπως και μέρος των εισπράξεων από τα εισιτήρια των ιταλικών σιδηροδρόμων στο εταιρικό σχήμα στο οποίο μετέχει το γερμανικό δημόσιο.

Ο Μιλτιάδης Σφουντούρης, μέλος του Συλλόγου Θυμάτων Εγκλημάτων Πολέμου μιλώντας στην  κάμερα του OPEN TV ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα μεγάλο βήμα για την απόδοση της δικαίωσης του αγώνα του Διστόμου αλλά δεν είναι το τέλος του δρόμου».

Το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο, απέρριψε μάλιστα την προσφυγή της Γερμανίας κατά της αρχικής απόφασης, που ικανοποιούσε απαιτήσεις των κατοίκων του Διστόμου και προέβλεπε δέσμευση ποσού από τα έσοδα των σιδηροδρομικών γραμμών, προκειμένου να τους αποδοθούν.

«Πρώτα από όλα χαίρομαι που επιτέλους φτάσαμε σε μια τελεσίδικη απόφαση γιατί μέχρι τώρα όλο έβρισκε ένα κόλπο η Γερμανία», ανέφερε ο Αργύρης Σφουντούρης, επιζών της σφαγής του Διστόμου και συνέχισε  λέγοντας «βεβαίως αισθάνομαι μια δικαίωση και ελπίζω να έχει και συνέπειες και για τα άλλα χωριά. Όλους τους αγώνες που κάναμε εμείς ήταν για να υπάρχει ένα δικαστικό προηγούμενο, όπως λένε, για να μπορούν να κάνουν και άλλοι».

Στις αρχές Ιουλίου γνωμοδότηση επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag) αμφισβήτησε την απόρριψη των ελληνικών απαιτήσεων για τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου από τη γερμανική κυβέρνηση. «Η θέση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι εύλογη κατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεσμευτική» σύμφωνα με νέα γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Bundestag, η οποία εξεδόθη έπειτα από αίτημα του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και περιήλθε στη γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδησεων (dpa), σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung.

Η «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων» ενθαρρύνει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να αρθεί η νομική αβεβαιότητα. Για να ξεκινήσει, όμως, μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να συμφωνήσει οικειοθελώς, διότι η αντιδικία ανάγεται σε 70 και πλέον χρόνια πριν.

Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας: «Η εκτίμηση της "Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων" αποδεικνύει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να απεκδυθεί πλέον την ιστορικής της ευθύνης», δήλωσε η βουλευτής της Χάικε Χένζελ στο dpa der Deutschen Presse-Agentur. «Η πολιτική της κυβέρνησης να διαγραφεί το αίτημα απέτυχε πλήρως μέχρι σήμερα, νομικά, πολιτικά αλλά πρωτίστως ηθικά», όπως είπε.

Πηγή: ethnos.gr 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News