ΔΕΘ: Ένα «ταξίδι» μέσα από σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες

Ελλάδα
ΔΕΘ: Ένα «ταξίδι» μέσα από σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Η ιστορία

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή εξαγγέλλεται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Το βήμα των εξαγγελιών είναι η ΔΕΘ όπου το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου γίνονται τα εγκαίνια της έκθεσης. Πότε λαμπερά, πότε θαμπά, πότε σε κλίμα πανηγυρικό και πότε σε αρνητικό όταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις βρίσκονται στα κάτω τους ή στα πάνω τους.

Ας θυμηθούμε την ιστορία αυτού του θεσμού και ας ταξιδέψουμε μέσα από σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Ντοκουμέντα της νεότερης ιστορίας μας.

Το 1926 η Θεσσαλονίκη έχει περάσει τα πάντα. Πολέμους, την  ολοκληρωτική καταστροφή μια φονικής πυρκαγιάς, έχει υποδεχτεί  αμέτρητα πλήθη προσφύγων.

Ταυτόχρονα έχει όλα τα στοιχεία για να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον. Μακραίωνη ιστορία, ήταν και είναι ένα σημαντικό  λιμάνι, ήταν η θαλάσσια πύλη των Βαλκάνιων και τη Δυτική Ευρώπη.

Σε μια τέτοια πόλη, πολυεθνική και πολύγλωσση με σημαντικότατη γεωγραφική θέση, μια διεθνής έκθεση δεν θα ήταν δυνατόν να σημειώσει αποτυχία. Έτσι ξεκίνησαν όλα…

28 Απριλίου 1925

Σε μία εποχή που η «Εκθεσιακή Ιδέα» κυριαρχεί στην Ευρώπη ο βουλευτής Νικόλαος Γερμανός, καταθέτει στο τότε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την καινοτόμα πρότασή του για μία διεθνή έκθεση, την πρώτη στην Ελλάδα. Ζητά άδεια να υλοποιήσει την έμπνευσή του, την παίρνει και χρίζεται άμεσα ως ο πνευματικός πατέρας της ΔΕΘ.

3 Οκτωβρίου 1926

Τα εορταστικά εγκαίνια της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκη τραβούν τα βλέμματα των μεγαλύτερων Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών της εποχής και, φυσικά, ασκούν κοσμική γοητεία στις συζύγους τους. Ένα σημαντικό κεφάλαιο για την οικονομία της περιοχής μόλις ξεκινά.

1940: Έχοντας περιπλανηθεί σε όλη την πόλη, η ΔΕΘ HELEXPO μεταφέρεται οριστικά και εγκαθίσταται στις σημερινές της εγκαταστάσεις. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος διακόπτει τη λειτουργία της.

1966: Με 1.600.000, αριθμός-ρεκόρ, επισκέπτες είναι η χρονιά ορόσημο, μέσα στις δύο δεκαετίες ’50 & ‘60 που η έκθεση φτάνειστο απόγειο της επιτυχίας της, όταν οι Έλληνες εκθέτες ανέρχονται σε 400 και οι ξένοι σε 1.500 κατά μέσο όρο ανά διοργάνωση! Η κοσμική και καλλιτεχνική ζωή της απογειώνεται.

1970: Η ΔΕΘ HELEXPO χτίζει τα μεγαλύτερα περίπτερά της. Στους χώρους τους φιλοξενούνται οι μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις ακόμα και σήμερα. Σε ένα ανήσυχο πολιτικό κλίμα, η ΔΕΘ HELEXPO συνεχίζει να καινοτομεί. Την ίδια περίοδο παλιές και νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως - Το  Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και Τραγουδιού - παίρνουν διεθνή προσανατολισμό και αποτελούν σημεία αναφοράς.

1999: Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας διασπάται σε δύο εταιρείες, τη ΔΕΘ και τη HELEXPO.

2013: Η ΔΕΘ HELEXPO επανενώνεται σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα και η ιστορία της επιτυχίας είναι έτοιμη να επαναληφθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News