Ο Ερντογάν μπροστά από χάρτη που δείχνει… τουρκικό το μισό Αιγαίο μέχρι την Κρήτη

Ελλάδα
Ο Ερντογάν μπροστά από χάρτη που δείχνει… τουρκικό το μισό Αιγαίο μέχρι την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μισό Αιγαίο Πέλαγος απεικονίζεται ως τουρκικό στο χάρτη που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας

Μέχρι τη θαλάσσια περιοχή έως και την Ανατολική Κρήτη περιλαμβάνει η ιδέα της τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας» της κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, μία φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της προεδρίας εικονίζει τον κ. Ερντογάν να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας και στο φόντο να εμφανίζεται ένας μεγάλος κορνιζαρισμένος χάρτης όπου αποτυπώνονται οι… επιθυμίες τις Άγκυρας.

Στον χάρτη φαίνεται ξεκάθαρα για πρώτη φορά τι περιλαμβάνει η «γαλάζια πατρίδα» έκτασης 462.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων, που ενσωματώνει ύδατα γύρω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης και τμήμα των Κυκλάδων.

Η φωτογραφία ελήφθη κατά τις χθεσινές εκδηλώσεις εορτασμού για την τουρκική νίκη στην Μικρασιατική Εκστρατεία, η οποία κατέληξε στην Μικρασιατική Καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης.

Η απάντηση Δένδια

Πάντως, από την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών σχολίασε - μεταξύ άλλων - πως «η Τουρκία παραβιάζει και την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Κύπρου, τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου. Εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα απλά εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη. Απομονώνεται η Τουρκία και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε ούτε σε βαλκανοποίηση της περιοχής ούτε σε μία τακτική επαρχιωτισμού. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής και δεν θα τους ακολουθήσουμε σε έναν τέτοιο κατήφορο».

Πηγή: kathimerini.gr, ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News