Πανελλήνιες 2019: 4 ιστορίες θέλησης, δύναμης και αισιοδοξίας

Κρήτη
Πανελλήνιες 2019: 4 ιστορίες θέλησης, δύναμης και αισιοδοξίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μάνος Χαιρέτης, η Σμαράγδα Λιάτσικου, η Αθανασία Κομνηνάρη και ο Δημήτρης με τη μητέρα του, δίνουν «μαθήματα ζωής»!  

Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων έλαβαν τέλος. Οι μαθητές έμαθαν σε ποια σχολή πέρασαν, ενώ ένα μεγάλος μέρος των φετινών υποψηφίων είναι πρόθυμοι να ξαναδώσουν. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πάρα πολλοί αποτέλεσαν πρότυπα ζωής, καθώς κατάφεραν, κάτω από αντίξοες επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές περιστάσεις, να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις και να μπουν στη σχολή προτίμησής τους. Το ρεπορτάζ είναι αποκαλυπτικό!

Το πρωί στο ψιλικατζίδικο, το βράδυ στο σχολείο

Ο Μάνος Χαιρέτης, στα 28 του χρόνια, αποτελεί την ενσάρκωση του ότι «όλα γίνονται»! Με πολύ κόπο, πολλή κούραση, αλλά και αδιαμφισβήτητη αποφασιστικότητα, προσπάθησε και κατάφερε την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Ο Μάνος Χαιρέτης τέλειωσε το σχολείο το 2011, παίρνοντας την ειδικότητα του ηλεκτρολόγου. Αποδείχτηκε όμως - αν μη τι άλλο - ανήσυχο πνεύμα, αφού επέστρεψε στα θρανία για να πάρει και την ειδικότητα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Όλο αυτό το διάστημα εργαζόταν από το πρωί ως το απόγευμα στο κατάστημα με είδη ψιλικών που διατηρεί στην περιοχή του Μασταμπά, στο Ηράκλειο, ενώ αμέσως μετά παρακολουθούσε τα μαθήματα στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου.

Η απόδοσή του στις πανελλαδικές εξετάσεις δικαίωσε την προσπάθεια που είχε καταβάλλει, αφού πλέον είναι φοιτητής στο Τμήμα Λογιστικής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στο Ηράκλειο.

Πρώτη στην Ιατρική Θεσσαλίας

Ένας πραγματικός θρίαμβος επιβράβευσης για την προσπάθεια και το “θέλω” είναι η πρωτιά που κατέκτησε η 47χρονη Σμαράγδα Λιάτσικου, από τον Βόλο, η οποία πέρασε πρώτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με 19.435 μόρια, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για τη σχολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η μοναδική σχολή που είχε δηλώσει η Σμαράγδα Λιάτσικου στο μηχανογραφικό της, αφού επιθυμία της ήταν να περάσει στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και να είναι δίπλα στο σπίτι της.

Η επιτυχία της δεν την ξάφνιασε, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τελειώνοντας το 3ο ΕΠΑ.Λ. Βόλου, πήρα την απόφαση να μπω σε Ιατρική Σχολή. Διάβαζα με πρόγραμμα και ήταν στόχος ζωής, παρά το γεγονός ότι είμαι μητέρα δύο παιδιών, 19 και 21 ετών, και παράλληλα εργάζομαι ως νοσηλεύτρια σε κλινική του Βόλου. Οι συνάδελφοί μου με βοηθούσαν και με στήριζαν ακόμη και με τα ωράρια και πάρα πολλές φορές κρατούσαν τα βιβλία για να μου συμπαρασταθούν», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωσε: «Όταν έμαθα για την επιτυχία μου πριν από δύο μήνες περίπου, τότε που βγήκαν τα μόρια, ήταν τεράστια η χαρά μου και όλοι με συνεχάρησαν, γνωστοί και φίλοι, ειδικά για το γεγονός ότι τα κατάφερα χωρίς φροντιστήριο. Και οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και στην καθηγήτρια Ελένη Νταβέλη, που ήταν δίπλα μου».

Με άριστα στα Μαθηματικά

H Αθανασία Κομνηνάρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Οινούσσες. Εκεί πήγε νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Από μικρή είχε μια ιδιαίτερη αγάπη στα Μαθηματικά. Όταν ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, δεν είχε άγχος. Ήξερε από πριν, όταν κατάφερε να γράψει στις πανελλαδικές εξετάσεις ένα ολοστρόγγυλο 20 στα Μαθηματικά, το οποίο θεωρεί προσωπική δικαίωση, και 19,4 στη Φυσική, ότι θα περνούσε εκεί που ήθελε και με... αέρα.

Πρώτη και μοναδική σχολή επιλογής η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην οποία και πέτυχε μπαίνοντας και με καλή σειρά (14η). Στο μέλλον θέλει να ασχοληθεί με τη μαθηματική έρευνα και την επιστήμη κι όσο κι αν προσπαθεί αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να σκεφτεί με ποιο τρόπο θα μπορούσε να ενσωματωθεί το νησί της στα μελλοντικά της σχέδια.

Η Αθανασία δεν ανήκει στην κατηγορία των παιδιών που απλά το έχουν και αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους. Όλο αυτό το διάστημα προετοιμάστηκε συστηματικά. Εκτός από το σχολείο στις Οινούσσες, ανεβοκατέβαινε στη Χίο για φροντιστήριο.

Μητέρα και γιος

Διπλή είναι η χαρά για μια οικογένεια από τη Λάρισα, καθώς μητέρα και γιος κατάφεραν από κοινού να δώσουν τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων και να την κερδίσουν πανηγυρικά.

Η 43χρονη μητέρα εισήχθη πρώτη στην Οδοντιατρική Αθηνών, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τρίτο έτος της Φυσικοθεραπείας, ενώ ο 19χρονος Δημήτρης, που αγωνιζόταν για πολλά χρόνια στα τμήματα υποδομής της ΑΕΛ, πέτυχε την εισαγωγή του επίσης στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας.

«Είμαι πραγματικά χαρούμενος και συνάμα συγκινημένος. Η μάνα μου μού έδωσε ένα κίνητρο να καταλάβω πως τίποτα στη ζωή δεν είναι δύσκολο και ποτέ δεν είναι αργά, και ότι μέσα από τις δυσκολίες βγαίνουμε πιο δυνατοί. Τη θεωρώ παράδειγμα προς μίμηση και χαίρομαι γι’ αυτή...», δήλωσε στο onlarissa.gr ο Δημήτρης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News